Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

De la Prichindel cel năzdrăvan la revista „Prichindel”

La Grădinița „Holcim” din Aleșd

De la Prichindel cel năzdrăvan la revista „Prichindel”

Colectivul Grădiniței „Holcim” din Aleșd ne surprinde din nou, la fel de plăcut, ca și în luna mai, la întâlnirea de proiect cu partenerii de la Grădinița „Elena Doamna” din Galați.
Ieri (joi, 24 septembrie 2009), am fost martori la lansarea revistei grădiniței.

Cei 36 de ani de existență a prestigioasei unități de învățământ preșcolar din județul Bihor sunt marcați, iată, și printr-un eveniment aparte, pe care nu l-am mai consemnat la o altă grădiniță din județ – nașterea unei reviste.
Dacă Prichindel cel năzdrăvan – păpușa atât de îndrăgită de copii – li s-a așezat copiilor drept la suflet, cu siguranță că și revista „Prichindel” va face multă vâlvă, atât în rândul copiilor, cât și printre părinți, ca beneficiari principali ai revistei. Lecturând pozele inserate în paginile sale, copiii se vor bucura, descoperindu-și propria imagine și identitate, iar părinții vor fi încântați să-și admire odraslele în poză și să citească despre activitățile consemnate.
Prin intermediul revistei, colectivul de redacție intenționează să informeze, dar și să formeze, să promoveze imaginea pozitivă a unității de învățământ. În timp, „Prichindel” ar putea deveni chiar un ghid și îndreptar pentru unii, iar pentru alții purtător al mesajelor și opiniilor, o oglindă ilustrată a colectivului de copii și dascăli. Lansând această revistă, colectivul de educatoare al Grădiniței „Holcim” și-a lansat propria carte de vizită. Ca orice început, pornirea a fost grea. „Punctul de pornire e cel mai greu, după cum recunoaște chiar doamna director, Florica Vesa. Nu am crezut că vom reuși. Am stricat foarte multe hârtii. Am muncit foarte mult. Este extrem de greu. Anul trecut nu ne-a reușit, dar nu ne-am dat bătuți, și am câștigat. Am învins. E mică și firavă, așa cum sunt sufletele noastre... Prin intermediul ei, dorim să promovăm imaginea pozitivă a grădiniței, rezultatele și activitățile copiilor, părerile, gândurile și durerile noastre, dar și ale altora...”
Ideea cu revista și teatrul de păpuși al educatoarelor și multe alte idei, toate aparțin omului cu idei, toate aceste provocări vin de la educatoarea Jozsa Iudit, care a crescut în această grădiniță, sub ochii doamnei Florica Vesa, care a învățat la liceul dnei profesor-director Liliana Antonescu...
În cuvântul său, Iudit a vorbit despre felul în care a gândit redactarea revistei, „cu o structură fixă, cu antet, grafică, titlu sugestiv și un scurt istoric al  grădiniței (prezentat de doamna director, Florica Vesa), prezentarea grupelor (dar și a sponsorilor)...”
Primul intervievat este dl Menz Roman, directorul Holcim. Părinții sunt și ei reprezentați... de Ana Mihaela Cadleț. Din coloanele revistei mai aflăm apoi despre proiectul de parteneriat educațional cu Grădinița din Groși, dar și despre sărbătoriții lunii (Sebastian Cadleț și Cristea Raluca) și premianții grădiniței (Andrada Dan, Denis Filip, Carla Todoș, Iulia Vancea și Patricia Motoșan). Dacă premianții sunt nominalizați în revistă, salba de diplomele o găsim expusă în biroul doamnei director (poze de suflet și diplome de merit).
Lansare ...cu cântec și descântec
Revista „Prichindel” e ca sarea-n bucate. Ea va da gust și va condimenta activitățile și viața colectivului. Va pune copiii, dascălii și părinții pe jar, va activa și va „bucura” sponsorii. Pentru ca toate acestea să se întâmple întru bucuria și satisfacția truditorilor și beneficiarilor săi, artiștii dnei educatoare Mariana Roșu (vedetele grădiniței) au ținut să încânte asistența și să-i descânte revistei, luând-o în mâini și bucurându-se, cei dintâi, de ivirea ei. Momentul artistic a fost urmat de discuții libere, în care părinții și dascălii au schimbat păreri pe marginea lansării, cu revista în față. Doamnele prof. Maria Ivănescu, Liliana Antonescu și Paula Botiș (dintre distinșii invitați), au ținut să felicite colectivul de redacție, dar nu numai, pentru inițiativă și reușită, pentru „marele curaj pe care l-ați dovedit, pentru provocarea lansată părinților (la o mai mare implicare și responsabilizare), pentru ineditul pe care l-ați adus în această lume de vis și vârstă de aur, care este copilăria”, vorba distinsului psihopedagog Maria Ivănescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (131 de poze), accesați Galeria foto: De la Prichindel cel năzdrăvan la revista „Prichindel”. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:31 Ora standard a Europei de Est