Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un nou sistem de formare a cadrelor didactice

La Școala din Șimian

Un nou sistem de formare a cadrelor didactice

În lumina reformei din învățământul preuniversitar românesc, cadrele didactice participă, periodic, la diferite cursuri de formare...
„Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice prin activități de mentorat” este un nou sistem de formare a cadrelor didactice (din mediul rural).

„Proiectul este finanțat din fondul social european, fiind implementat de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, prin unitatea de management”, după cum aveam să aflăm de la Raluca Șereș, mentor în cadrul proiectului „Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice prin activități de mentorat”.
În semestrul I al acestui an școlar, la activități de mentorat, susținute de Raluca Șereș, vor participa cadre didactice de la Grupul Școlar Agroindustrial „Tamasi Aron” din Borș, precum și de la școlile gimnaziale din Cherechiu, Roșiori, Mihai Bravu și Șimian. Cursurile se vor ține în școlile respective. La Șimian, spre exemplu, cursurile se vor desfășura joi, 24 septembrie 2009 și joi, 1 octombrie, iar în perioada 6 octombrie – 5 noiembrie, zilnic. Prin aceste activități de mentorat, cadrele didactice dobândesc câte 60 de credite transferabile.
Toate acestea aveam să le aflăm, marți, 22 septembrie 2009, de la Raluca Șereș, la Școala cu clasele I-VIII „Kazinczy Ferenc” din Șimian.
Școala din Șimian a fost renovată, iar cea din Șilindru e în reabilitare totală
 „Clădirea principală a Școlii cu clasele I-VIII „Kazinczy Ferenc” din Șimian a fost renovată în 2007, când s-a făcut mansardarea, iar Școala din Șilindru este în renovare, în reabilitare totală. Am schimbat geamurile și acoperișul. Și Grădinița din Șimian este în renovare, după cum aveam să aflăm de la directorul școlii din Șimian, prof. Gazsi Sandor (un tânăr de 28 de ani, aflat la primul său „mandat”, din 2008; directorul adjunct, prof. înv. Nagy Mirela este și mai nouă în funcție, din 2009). La grădiniță, la parter, avem două săli și grupuri sanitare în funcțiune, iar în lucru sunt sala de mese, bucătăria și vestiarul, precum și grupul sanitar pentru cadrele didactice. La etaj, sunt în lucru două săli de curs, dormitor, grup sanitar și vestiar.”
În cele șase școlile și grădinițe din comuna Șimian, învață în acest an școlar 384 de elevi și circa 150 de preșcolari. La Șimian, există corpul principal de clădire, unde învață elevii de gimnaziu, „școala mică”, pentru elevii din ciclul primar, cu două grupe de gradiniță și Grădinița, aflată în renovare, tot cu două grupe. La Voivozi, funcționează o școală cu clasele I-IV, secția română și o grădiniță, cu o grupă mixtă, tot la secția română. În Șimianu Nou, există doar o grupă mixtă de grădiniță, la secția română, iar în Șilindru, școală cu câte două clase I-IV, atât la secția română, cât și la secția maghiară, precum și o grupă mixtă de grădiniță, la secția română.
CDI și PAPI la Școala din Șimian
Am vizitat școala. La mansardă, domnul director ne-a prezentat cabinetul de documentare și informare, iar în sala alăturată, a ținut să ne arate că deține toată dotarea necesară pentru grădinița aflată în renovare. „Suntem pregătiți, la orice oră, pentru inaugurarea Grădiniței din Șimian. Avem aici achiziționate deja toate cele necesare dotării.”
La capitolul concursuri, activități extracurriculare, proiecte..., tânărul manager ne-a vorbit despre „Echipa dediței – inima naturii”... pentru protejarea florii și faunei pădurii din jur (mai cu seamă a dedițeilor, plantă rară, ocrotită de lege), despre concursurile de recitări, întreceri sportive și schimb de experiență cu școala înfrățită din Bagamer, județul Hajdu-Bihar (Ungaria), despre proiectul derulat în parteneriat cu centrul PAPI ( Punct de acces public de informare). „Împreună cu Alexandru Ciorba, managerul RECL (Rețelei electronice a comunității locale), am făcut două cursuri de inițiere în utilizarea calculatorului, unul pentru elevii clasei a IV-a, intitulat „Info-pitici”, iar celălalt curs pentru cadrele didactice. De fapt, la noi în școală, există un punct de acces (PAPI), dotat cu calculatoare performante, la fel ca și la centrul PAPI din comună”, a ținut să precizeze dl director, Gazsi Sandor.
Școala nu are sală de sport, dar are o echipă de fotbal, care se remarcă an de an în cadrul întrecerilor tradiționale, cum ar fi Cupa Văii Ierului. Nu departe de școală, în curtea grădiniței, este în construcție o sală de sport (tip A), cu 150 de locuri în tribună, iar directorul școlii trage speranță că elevii școlii vor fi primii beneficiari ai acestei investiții, chiar din această iarnă, dacă firma constructoare se va ține de cuvânt și va finaliza lucrările în luna noiembrie 2009. Membrii echipei de dansuri populare din comună sunt în majoritate elevi ai școlii, iar la limba maghiară, elevii Școlii din Șimian dețin numeroase premii II, III și mențiuni, la etapa județeană. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un nou sistem de formare a cadrelor didactice.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:03 Ora de vară a Europei de Est