Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Puncte de acces public de informare (PAPI)

M.C.S.I., prin proiectul EBC, a înființat în 255 de localități

Puncte de acces public de informare (PAPI)

Prin intermediul proiectului „Economia bazată pe cunoaștere” (EBC), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (M.C.S.I.) și Banca Mondială au dotat 255 de localități (200 de comune și 55 de orașe mici, cu o populație de până la 30.000 de locuitori) din toată țara cu calculatoare și acces la Internet.

Primăria din respectivele localități a înființat un Punct de acces public de informare (PAPI), unde orice locuitor poate utiliza, în mod gratuit, calculatorul și poate avea acces la Internet. În acest sens, un manager de rețea și un administrator IT (plătiți de către primărie) stau la dispoziția celor interesați pentru a le oferi sprijin în rezolvarea problemelor, cu ajutorul calculatorului și al Internetului. PAPI face parte din Rețeaua electronică a comunității locale (RECL), care mai include puncte de acces și în alte instituții de utilitate publică: în una sau mai multe școli din comunitate, în fiecare bibliotecă publică și în fiecare primărie.
Proiectul acordă o atenție specială utilizărilor tehnologiei în domeniul educației și al administrației, cu accent pe aplicațiile de e-guvernare și dezvoltare a afacerilor.
Ieri, la PAPI de la Șimian
În cadrul proiectului „Economia bazată pe cunoaștere” (gestionat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale), a fost lansat un concurs adresat celor 255 de comunități cuprinse în program, concurs prin care comunitățile au fost invitate să identifice câte trei idei de dezvoltare locală.
Printre cele zece comunități care au câștigat concursul, se numără și localitatea Șimian, din județul Bihor.
Cei din Șimian și-au propus dezvoltarea turismul rural și rezolvarea unor probleme specifice de mediu. Ideile pe care ei doresc să le dezvolte sunt: amenajarea în aer liber a unui Muzeu al pescarului Văii Ierului, identificarea unor izvoare cu apă termală și plantarea de salcâmi pentru fixarea dunelor de nisip din localitate.
Ieri (marți, 22 septembrie 2009), aveam să ieșim în peisaj, pentru a-i cunoaște pe câștigătorii concursului și a afla punctele lor tari cu care au câștigat concursul.
La Centrul PAPI, am dat de Alexandru Ciorba - managerul de rețea (RECL) și Bayer Gheorghe - administrator IT, ei fiind întreprinzătorii principali, creierul și sufletul acțiunilor, cei care vor încerca să traducă în fapte cele trei idei de dezvoltare locală. „Pentru materializarea ideilor propuse, avem nevoie de bani, pe care nu-i deținem, deocamdată, dar sperăm să-i obținem în timp, ne-a declarat Alex, managerul. Cel mai simplu de înfăptuit va fi plantarea unor puieți de salcâm pentru fixarea dunelor de nisip din comună, având în vedere că mai bine de jumătate din terenul arabil al localității este acoperit cu dune de nisip.”
Ieșind pe tren, mai întâi, am admirat, în centrul localității, cele trei părculețe, dispuse ca niște raze de soare, în fața primăriei și căminului cultural și în vecinătatea centrului PAPI, locuri de agrement pentru tineri și părinți și de joacă pentru cei mici. La școală, în cabinetul de informatică, am luat cunoștință de cel de-al doilea punct de acces, dotat cu calculatoare performante, precum cele de la centrul PAPI.
Ajunși la marginea localității, Alex ne-a prezentat terenul unde se vor face plantările cu puieți de salcâm. Pentru nisipul lor de calitate, cei din Șimian ar putea fi invidiați la orice oră de către administratorii litoralului Mării Negre..., atât este de fin și de curat nisipul din Șimian.
„Curios este faptul că în dunele noastre de nisip își găsesc adăpost, toată vara, un soi de rândunele, care acum au plecat, abandonându-și cuiburile (galeriile)”, ne-a mai spus Alex. Până să se amenajeze Muzeul pescarului de pe Valea Ierului, ieri (marți), am vizitat, împreună cu un grup de 50 de turiști din Pocsmegyer (Ungaria), Muzeul memorial „Kazinczy, Frater și Csiha” (a trei dintre personalitățile de seamă născute în Șimian: Kazinczy Ferenc - poetul și reformatorul limbii maghiare, Frater Lorand – muzician, și Csiha Kalman – episcop reformat).
Acces gratuit la internet și la alte servicii
 Centrul PAPI din Șimian a fost inaugurat în 18 ianuarie 2008, într-un local asigurat de Primăria Șimian, fiind dotat cu mobilier corespunzător pentru șase calculatoare legate în rețea, deservite de un server, cu acces la Internet, cu două imprimante, una laser, iar cealaltă multifuncțională (pe cerneală), precum și un aparat foto.
Beneficiarii acestui centru sunt cetățenii comunei, indiferent de naționalitate, vârstă, sex, convingeri politice și religioase, care au acces zilnic la Internet, de luni până vineri (inclusiv), între orele 8.00 și 16.00.
„Tot gratuit, le facem și poze pentru anumite documente, scanări și listări de lucrări și documente (în limite rezonabile, 5-10 pagini)...
Încă din 2008, am demarat un program de scriere de proiecte și managementul proiectului pentru angajații din Primăria Șimian, dar și pentru cei din primăriile din jur: Mihai Bravu, Cherechiu, Sălacea, Sâniob, pentru care am angajat un trainer care le-a ținut un curs de două zile pentru a-i învăța cum să scrie un proiect (etapele, desfășurarea și implementarea).
Am digitalizat pe 1400 de CD-uri discuri de patefon, cuprinzând 10 cântece din anii 1920, scrise de Frater Lorand, pe care le-am distribuit la inaugurarea statuii muzicianului, amplasată în parcul central. Tot atunci, am împărțit 500 de exemplare din cartea autobiografică a muzicianului, retipărită (după prima carte, apărută în 1927). Tot anul acesta, și tot pentru muzeul memorial, am făcut un ghid.”
Din discuțiile avute cu managerul centrului și directorul școlii coordonatoare, prof. Gazsi Sandor, aveam să aflăm apoi și despre alte proiecte și inițiative.
PAPI și conducerea școlii au organizat cursuri de inițiere a elevilor (din clasa a IV-a) și cadrelor didactice în utilizarea calculatorului. Tot în acest sens, s-a gândit organizarea în viitor a unor cursuri pentru obținerea permisului E.C.D.L. Pentru luna octombrie, au programat organizarea unui concurs de recitări la Căminul Cultural din Șimian, cu participarea unor elevi din comunele limitrofe, dar și din Ungaria.
Din câte l-am putut citi, Alexandru Ciorba este un tânăr cu idei, bine intenționat și dornic de a înfăptui multe lucruri pentru binele comunității. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Puncte de acces public de informare (PAPI).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:57:20 Ora de vară a Europei de Est