Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pelerini la Santiago de Compostela”

Din Pirinei până la Atlantic

„Pelerini la Santiago de Compostela”

Este titlul cărții pe care Ramona Venturini, astrolog în Timișoara la Asociația de Metafizică Geea Life, a publicat-o recent în urma experienței pe care a avut-o în vara lui 2006. Decizia de a ajunge la Santiago de Compostela a luat-o în 2005, iar timp de un an a adunat banii necesari.

Jurnalul celor 900 de km parcurși pe jos din Pirinei până la Atlantic

În 1987, Camino de Santiago a fost declarat Drum Cultural European, iar din 1993 este trecut pe lista moștenirilor culturale UNESCO. Acesta este drumul pe care sute de pelerini îl parcurg anual, indiferent de vârstă, de 1500 de ani încoace, pentru a căuta ceva. 
Ramona a început drumul din Pirineii sudului Franței și împreună cu Mark, bunul ei prieten, a mers până la Atlantic, în Vestul Spaniei, la Finisterre (la Capătul Pământului).   Autoarea surprinde în jurnalul său, cu o rigoare demnă de invidiat, trăirile și momentele  importante de pe traseul celor 40 de zile. Pentru ea, redactarea jurnalului înseamnă mai degrabă o metodă de autocunoaștere și introspecție.
Ramona s-a îndrăgostit de Spania, în ciuda greutăților fizice care i-au apărut la tot pasul, pe traseul celor 25-30 de km parcurși zilnic, în ciuda oboselii fizice adunate, la care s-au adaugat răceala, ploaia și vântul. Toate acestea au pălit însă în fața bucurie și fericirii generale pe care le-a simțit în permanență. Satisfacția de zi cu zi i-a dat aripi și puterea de a continua fără șovăire.
De ani de zile, Ramona practică Tai Chi și Qigong, în fiecare dimineață, la ora 7.00, în Grădina Botanică din Timișoara. Acest fapt i-a întărit conștiința că este superantrenată și că are un corp fizic în formă maximă. În plus, la Camino nu poți ajunge cu prejudecăți, pentru că și așa trebuie să le abandonezi de urgență. Chiar și orgoliul său de sportivă a costat-o săptămâni de bășici și șchiopătat, după cum recunoaște în carte. Când a renunțat la ego și la „ fumurile” de supersportivă, Camino a vindecat-o de rănile știute și neștiute, a hrănit-o și a protejat-o. Renunțând la forțare și la „ eu”, Ramona a descoperit ce înseamnă să devii una cu drumul, simțind cum curge energia pe calea vieții.
La o lecturare mai atentă, se pot distinge trei atitudini esențiale: cea a pelerinului ce  râde de el însuși în situații dificile, atitudinea de învingător, care înaintează oricât de greu ar fi, dar și acceptarea ca și nonreactivitate, atitudine care te ajută să-i înțelegi și să-i stimezi pe cei de lângă tine, fără a încerca să îi schimbi, pentru că toți sunt minunați în felul lor.
Timp de 40 de zile, Ramo și Mark au trăit fără televizor, calculator, telefon, și fără nici un mijloc de transport, pentru ca, astfel, întâlnirea cu Dumnezeu să fie o binecuvântare, și o transformare de sine.
„Indiferent pe unde vă trece calea vieții, vă doresc tuturora „ Bon Camino”! Să citim semnele, să le învățăm, să le descifrăm, să fim deschiși, să iubim și să înțelegem că întâlnim exact ceea ce creăm și atragem prin gândurile, faptele și vorbele noastre”, scrie Ramona la final.
Și încă ceva.

Salutări, de pe Camino de Santiago, prin internet, către prietenii din România
 
„De 1500 de ani merg pelerini din toată lumea pe această cale pentru a căuta ceva. Sunt
oameni veniți de peste tot și te trezești că vorbești în toate limbile cunoscute și necunoscute. Devenim prieteni, ne salutăm de parcă ne-am ști de când lumea. Sufletul ți se deschide către cel de lângă tine, și simți cum toți formăm  o mare familie. La efort, suferi pe moment, dar treptat, realizezi că nu există limite, și că poți să faci orice. Ești liber. Zile întregi am fost copleșiți de tăcerea munților, a pădurilor de pin și a miriștilor care arată ca un deșert. Așa este pe Camino!
 Tuturor, Lumină, Pace și Iubire!”
Ramo și Mark
, din Spania


P.S. Pe Ramo și Mark îi puteți întâlni la Festivalul Expozodiac 2007, care se va desfășura între 25 și 27 mai, la Timișoara, unde vor  fi prezenți cu Asociația de Metafizică Geea Life. Pentru mai multe detalii accesați www.geealife.ro sau www.expozodiac.ro
Daniela MIHALCIAC

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 15:54:39 Ora de vară a Europei de Est