Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari

De la Praid la Sovata și Corund

La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari

De la Praid până la Sovata, nu sunt decât vreo 10 kilometri (chiar dacă părăsești județul Harghita și intri în județul Mureș), iar până la Corund, tot cam atât, dar rămânând în județul Harghita.

În două după-amiezi, aveam să facem incursiuni la Sovata și Corund, împreună cu bunii noștri prieteni, Irina, Sorina-Ioana și Aurel-Florin (doi adevărați campioni ai salinei Praid); Sorinica – o fată isteață-foc, sclipitoare și ambițioasă – este și dublu medaliată, la română și matematică, iar la pictură e la fel de talentată, după cum aveam să aflăm de la doamna Irina Mihoc (directorul Clubului Copiilor și Elevilor din Beiuș); toți trei, niște beiușeni de milioane pe care aveam să-i cunoaștem în salina Praid.
În Sovata-Băi sunt turiști câți în Băile Felix, fiind atrași de Lacul Ursu, și, de ce nu, de bijuteriile arhitecturale din centru, vile și viluțe turistice tip castel, brodate și pictate de-ți vine să le „mănânci” de frumoase ce sunt. Între ele, regină este Centrul regional de pregătire profesională a magistraților.
Despre Lacul Ursu (lac terapeutic helioterm), am citit, pe un panou publicitar, că „s-a format prin prăbușirea terenului (este de natura carstosalină), cunoscându-se cu exactitate data formării sale – 27 mai 1875, ora 11. Lacul Ursu este cel mai mare (40.235 metri pătrați) lac heliotermic din lume, unic în Europa. Efectul helioterm se datorează efectului de seră produs de stratul subțire de apă dulce ce curge deasupra lacului, cu apă sărată concentrată. Adâncimea maximă este de 17,5 metri. Această bogăție naturală este înconjurată de o vegetație abundentă, lucru mai puțin cunoscut în zonele cu masive de sare...”
Despre compoziția chimică, temperatura apei, indicații și contraindicații... vă lăsăm să lecturați singuri de pe panoul cu pricina, fotografiat și prezentat în albumul foto...
În Sovata, ca peste tot, sunt și alte tentații și atracții turistice. Ceea ce nu am mai întâlnit încă prin alte ținuturi e mașinăria „vorbitoare” de „tocat bani”, care, pentru câteva parale, îți prezice viitorul. Bagi banul și mâna în gura „păcătosului”, acesta te sperie nițel cu glasu-i grav, după care îți înmânează ceea ce tocmai așteptai să vezi și să citești: un bilețel „fermecat”, pe care citești „verzi și uscate”, fantasmagorii și cuvinte dulci. Totul este să o iei drept glumă și distracție, dar să nu crezi o iotă în ceea ce ți s-a „scris”. E bine însă să rămâi optimist și încrezător în steaua ta norocoasă, pe care, cu siguranță, fiecare o avem!
Corundul – „țara” obiectelor meșteșugărești din ceramică și lemn
În Corund, cred că în fiece casă există un meșter vestit și mai mulți ucenici, care dezvoltă tradiția meșteșugurilor din tată-n fiu. Când străbați ulița principală, te crucești de ceea ce vezi, de la o casă la alta, numai magazine și tarabe unde sunt expuse toate bijuteriile create de mâini măiestre care păstrează și dezvoltă cu sfințenie moștenirea culturală, zestrea de aur a zonei. Am reușit și noi să ne apropiem și să-i cunoaștem, cât de cât, pe doi dintre meșterii vestiți ai Corundului, la ei acasă, în curte, în bătătură, la roata olarului și în fața cuptorului în care sunt  arse vasele de ceramică. E vorba de Jozsa Janos și Jozsa Lajos. Nu sunt frați, nici măcar vecini, dar întâmplarea face să-i fi descoperit chiar pe dumnealor, tot întrebând în stânga și în dreapta. Cel de-al doilea, chiar ne-a invitat acasă, să-i vedem marfa și atelierul, dar și cuptorul cu pricina. În curte, aveam să descoperim două fetițe încântătoare, Mate Andrea și Jozsa Andrea, două bune prietene, care, văzându-ne că pozăm, ne-au bombardat cu comenzile, de ziceai că suntem la o ședință foto cu puștioaice.
La cei 72 de ani, nea Lajos se ține bine și trage tare la roată, ca un fecior. Când este curent, e bine și ușor, când nu, cu piciorul, ca pe vremuri, iar din mâinile sale ies oale, farfurii și urcioare nestemate care dau lutului (ceramicii) valoare inestimabilă. Vorba aceea, lutul și copilul, prin modelare (educație), își schimbă „valoarea de întrebuințare”. Prin înnobilare, devin valori inestimabile și frumuseți inegalabile. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:18 Ora standard a Europei de Est