Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari

De la Praid la Sovata și Corund

La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari

De la Praid până la Sovata, nu sunt decât vreo 10 kilometri (chiar dacă părăsești județul Harghita și intri în județul Mureș), iar până la Corund, tot cam atât, dar rămânând în județul Harghita.

În două după-amiezi, aveam să facem incursiuni la Sovata și Corund, împreună cu bunii noștri prieteni, Irina, Sorina-Ioana și Aurel-Florin (doi adevărați campioni ai salinei Praid); Sorinica – o fată isteață-foc, sclipitoare și ambițioasă – este și dublu medaliată, la română și matematică, iar la pictură e la fel de talentată, după cum aveam să aflăm de la doamna Irina Mihoc (directorul Clubului Copiilor și Elevilor din Beiuș); toți trei, niște beiușeni de milioane pe care aveam să-i cunoaștem în salina Praid.
În Sovata-Băi sunt turiști câți în Băile Felix, fiind atrași de Lacul Ursu, și, de ce nu, de bijuteriile arhitecturale din centru, vile și viluțe turistice tip castel, brodate și pictate de-ți vine să le „mănânci” de frumoase ce sunt. Între ele, regină este Centrul regional de pregătire profesională a magistraților.
Despre Lacul Ursu (lac terapeutic helioterm), am citit, pe un panou publicitar, că „s-a format prin prăbușirea terenului (este de natura carstosalină), cunoscându-se cu exactitate data formării sale – 27 mai 1875, ora 11. Lacul Ursu este cel mai mare (40.235 metri pătrați) lac heliotermic din lume, unic în Europa. Efectul helioterm se datorează efectului de seră produs de stratul subțire de apă dulce ce curge deasupra lacului, cu apă sărată concentrată. Adâncimea maximă este de 17,5 metri. Această bogăție naturală este înconjurată de o vegetație abundentă, lucru mai puțin cunoscut în zonele cu masive de sare...”
Despre compoziția chimică, temperatura apei, indicații și contraindicații... vă lăsăm să lecturați singuri de pe panoul cu pricina, fotografiat și prezentat în albumul foto...
În Sovata, ca peste tot, sunt și alte tentații și atracții turistice. Ceea ce nu am mai întâlnit încă prin alte ținuturi e mașinăria „vorbitoare” de „tocat bani”, care, pentru câteva parale, îți prezice viitorul. Bagi banul și mâna în gura „păcătosului”, acesta te sperie nițel cu glasu-i grav, după care îți înmânează ceea ce tocmai așteptai să vezi și să citești: un bilețel „fermecat”, pe care citești „verzi și uscate”, fantasmagorii și cuvinte dulci. Totul este să o iei drept glumă și distracție, dar să nu crezi o iotă în ceea ce ți s-a „scris”. E bine însă să rămâi optimist și încrezător în steaua ta norocoasă, pe care, cu siguranță, fiecare o avem!
Corundul – „țara” obiectelor meșteșugărești din ceramică și lemn
În Corund, cred că în fiece casă există un meșter vestit și mai mulți ucenici, care dezvoltă tradiția meșteșugurilor din tată-n fiu. Când străbați ulița principală, te crucești de ceea ce vezi, de la o casă la alta, numai magazine și tarabe unde sunt expuse toate bijuteriile create de mâini măiestre care păstrează și dezvoltă cu sfințenie moștenirea culturală, zestrea de aur a zonei. Am reușit și noi să ne apropiem și să-i cunoaștem, cât de cât, pe doi dintre meșterii vestiți ai Corundului, la ei acasă, în curte, în bătătură, la roata olarului și în fața cuptorului în care sunt  arse vasele de ceramică. E vorba de Jozsa Janos și Jozsa Lajos. Nu sunt frați, nici măcar vecini, dar întâmplarea face să-i fi descoperit chiar pe dumnealor, tot întrebând în stânga și în dreapta. Cel de-al doilea, chiar ne-a invitat acasă, să-i vedem marfa și atelierul, dar și cuptorul cu pricina. În curte, aveam să descoperim două fetițe încântătoare, Mate Andrea și Jozsa Andrea, două bune prietene, care, văzându-ne că pozăm, ne-au bombardat cu comenzile, de ziceai că suntem la o ședință foto cu puștioaice.
La cei 72 de ani, nea Lajos se ține bine și trage tare la roată, ca un fecior. Când este curent, e bine și ușor, când nu, cu piciorul, ca pe vremuri, iar din mâinile sale ies oale, farfurii și urcioare nestemate care dau lutului (ceramicii) valoare inestimabilă. Vorba aceea, lutul și copilul, prin modelare (educație), își schimbă „valoarea de întrebuințare”. Prin înnobilare, devin valori inestimabile și frumuseți inegalabile. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Lacul Ursu și în „țara” vestiților olari.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:59:24 Ora de vară a Europei de Est