Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Liceul Pedagogic „I. Vulcan” Oradea a devenit Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea

De la 1 septembrie 2009,

Liceul Pedagogic „I. Vulcan” Oradea a devenit Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea

Luni dimineața (14 septembrie 2009), elevii și dascălii fostului liceu pedagogic orădean s-au adunat într-un careu festiv, pe terenul de sport, pentru a marca și a se bucura împreună de noul statut al școlii: de la 1 septembrie 2009, Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea a devenit Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, fiind cel de-al treilea colegiu național din municipiul de pe Crișul Repede (după C.N. „Emanuil Gojdu” și C.N. „Mihai Eminescu”).

 „Transformarea liceului în colegiu are la baza vechimea sa ca instituție de învățământ și atestă îndeplinirea unor standarde de calitate prin gradul de pregătire a personalului didactic, diversitatea profilelor și specializărilor în învățământul liceal. Pe lângă specializările existente, începând cu anul școlar 2008 - 2009, Ministerul Educației Cercetării și Tineretului, Direcția Generală Management Învățământ Preuniversitar, a aprobat funcționarea unei clase cu profil uman, filologie bilingv spaniolă. Datorită acestei realizări, liceul nostru a fost inclus în rețeaua secțiilor bilingve din Europa Centrală și Orientală, alături de centre similare din Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia, Cehia și Rusia.
 Trecerea de la liceu la colegiu se datorează și existentei bazei materiale dezvoltate ce cuprinde cabinete, laboratoare și biblioteci, ceea ce face posibilă desfășurarea activității școlare în condiții optime. Unitatea de învățământ dispune de două cabinete de informatică, o sală multimedia, un centru de documentare și informare, cabinete de limbi moderne, laboratoare de chimie, fizică, biologie, cabinet de limba română, biblioteca școlii, biblioteca franceză, biblioteca engleză. Există săli de clasă dotate cu echipament de videoproiecție modern și internet wireless. Toate aceste condiții au determinat îmbunătățirea procesului instructiv-educativ care a dus la rezultate deosebite în pregătirea elevilor școlii, rezultate vizibile și prin premiile obținute la concursuri și olimpiade școlare sau la tezele cu subiect unic și la bacalaureat.
Trecerea de la liceu la colegiu nu reprezintă doar o simplă schimbare de denumire. Dorim și sperăm ca această schimbare să aducă modificări valorice în vederea accederii elevilor noștri la studii superioare de calitate și la pregătirea lor mai bună pentru viață..
 Noul statut al școlii va garanta calitatea educației oferite și va asigura integrarea absolvenților noștri într-o societate modernă, flexibilă, europeană”, după cum ne-a declarat prof. Simona Martin, directorul Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea. 
53 de clase, 1.267 de elevi și circa 100 de dascăli
Noul colegiu național a pornit la drum cu clădirea renovată, cu 53 de clase, 1.267 de elevi și circa 100 de dascăli, șase clase de „boboci” (a IX-a A și B, profil pedagogic, de educatoare, secția română și secția maghiară, a IX-a C, filologie bilingv spaniolă, a IX-a D, științe ale naturii, a IX-a E, mate - info, intensiv info, a IX-a F, filologie bilingv engleză) și patru clase de „bobocei” (clasa I A, înv. Maria Dronca, I B, înv. Petru Balaj, I C, înv. Floare Urs și I D, înv. Elena Șarba). Conducerea colegiului (director, Simona Martin, directori adjuncți, Crăciun Rodica și Bodoczi Elisabeta, consilierul educativ, prof. Adriana Metea) i-a avut alături, la festivitatea de deschidere a cursurilor noului an școlar, pe dl prof. Florin Negruțiu, din partea Inspectoratului Școlar (care avea să transmită mesajul dnei Adriana Doina Pană, ministru secretar de stat în cadrul ministerului de resort), părintele Ioan Codrean, de la catedrala Biserica cu Lună (care a binecuvântat elevii și dascălii în prima zi de școală, prin oficierea unui Te-Deum) și Mariana Andor, reprezentant al Inspectoratului de Poliție al județului Bihor.
Îndemnăm vulcaniștii orădeni să ridice mereu ștacheta bunelor rezultate obținute, să rămână în topul celor mai bune școli ale județului și să lupte pentru un loc de cinste în rândul colegiilor naționale bihorene! (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liceul Pedagogic „I. Vulcan” Oradea a devenit Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:17 Ora de vară a Europei de Est