Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacol prezentat de ansamblul folcloric „Poienița” din Poiana Stampei (Suceava)

Joi, 10 septembrie, la Salina Praid

Spectacol prezentat de ansamblul folcloric „Poienița” din Poiana Stampei (Suceava)

Surpriza plăcută a zilei de joi (10 septembrie 2009), la Salina Praid, a constituit-o apariția neașteptată a membrilor ansamblului folcloric „Poienița” din Poiana Stampei (județul Suceava), care au încântat asistența cu un program de cântece și dansuri populare românești din zona lor folclorică.

Ieșirea lor la Praid a fost posibilă grație sprijinului primit din partea primarului comunei, dl Elisei Todașcă, omul de mare suflet care este alături de membrii ansamblului în toate ocaziile, asigurându-le transportul și bani de diurnă, precum și premii de tot felul, menite să-i stimuleze pe micii artiști în activitățile culturale. În replică, elevii instruiți de Petrică Chiforescu, directorul Căminului Cultural din Poiana Stampei, se străduiesc să demonstreze că merită încrederea întâiului gospodar și investiția făcută. Nu de mult timp, membrii ansamblului „Poienița” au obținut premiul II la Festivalul – concurs „Comori de suflet românesc”, desfășurat la Câmpulung Moldovenesc.
„Vreau înfrățirea localității noastre cu Cernăuți (Ucraina) și Ianca (Brăila)”
Dansatorii, soliștii, dar și membrii orchestrei, cu toții sunt tineri, elevi ai Școlii cu clasele I-VIII din localitate, iar unii sunt elevi ai Școlii de Arte din Suceava. Dirijorul, prof. Dănuț Lăcătuș,  e și el tânăr, student al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. La rândul său, tânărul dirijor a câștigat marele premiu la trompetă (clarinet și saxofon), în cadrul Festivalului internațional „În grădina cu flori multe” de la Cernăuți (Ucraina), festival la care premiul I a revenit tot unui membru al orchestrei, Raluca Vasiluț; un motiv în plus pentru directorul Căminului Cultural din Poiana Stampei, instructorul ansamblului, Petrică Chiforescu, de a dori înfrățirea localității Poiana Stampei (Suceava) cu Cernăuți (Ucraina) și Ianca (Brăila).
La Praid, au făcut deplasarea șase perechi de dansatori (din cele 12, cât numără formația de dansuri), precum și nouă soliști: Marinela Pentelescu (locul III), Ionela Pentelescu (locul II), Cristina Bordieanu, Beatrice Bordieanu, Ancuța Lostun, Liviuța Carpea, Diana Mustea, Diana Vasiluț și Cătălin Zancu.
Directorul Căminului Cultural ține să-i mulțumească pe această cale primarului, dl Elisei Todașcă, dar și altor oameni cu suflet mare care sprijină ansamblul folcloric (între care patronii Cristian Bordieanu și Adriana). „Și noi suntem atenți cu dânșii. An de an, la Sărbători, îi căutăm pentru a-i sorcovi și a le adresa cele mai sincere urări”, conchide dl director, Petrică Chiforescu. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol prezentat de ansamblul folcloric „Poienița” din Poiana Stampei (Suceava).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:57:20 Ora de vară a Europei de Est