Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Într-o lume „subpământeană” cu părinți și copii minunați

Cinci zile la Praid - Harghita,

Într-o lume „subpământeană” cu părinți și copii minunați

Dragi prieteni ai site-ului ovidan.ro, poate v-ați întrebat de ce a „încremenit” site-ul saptămâna trecută. Simplu. Pentru că timp de cinci zile, am părăsit calculatorul și site-ul și am plecat la Praid (în județul Harghita), unde aveam să descopăr o lume „subpământeană” (Salina Praid) cu părinți și copii minunați, alături de Mary, Irina, Sorina și Aurel..., de părintele Ignat Simonca, Anita și Marta, de Titi (din București), cel mai grozav clovn pe care l-am văzut, în stare să vrăjească și să înnebunească nu numai copiii, dar și părinții...

Circa trei-patru mii de părinți și copii își petrec, zilnic, peste patru ore în salină, citind sau butonând laptop-ul, jucând cărți, rummy sau badminton, ping pong, volei sau duelându-se cu săbiile din baloane confecționate de istețul clovn. Iar aparatele de joacă, multe și felurite, nu-și găseau liniștea decât noaptea, fiind cele mai curtate, atât de cei mici, cât și de cei mari. Muzeul era mereu plin, capela ecumenică (ortodoxă, reformată, catolică), la fel...  Ce să mai vorbim de serviciile plătite (internet, cramă, restaurant, cafenea sau parcul de distracții...), o lume minunată, deloc agitată sau stresată, copii de copii, teribili, de la cei de-o șchioapă care se plimbau cu mașinuțele, până la cei năzdrăvani, de doi-cinci anișori... pe rotile sau trotinete... Printre ei, am reperat și un grup vesel care alerga de mama focului după o mașinuță teleghidată și arareori dacă reușea să o prindă. Dar... mușchetarii cădeau și se prăpădeau de râs.
La orizontul 50, la 120 de metri adâncime
Toate acestea se petreceau la 120 de metri adâncime, în galerii imense, cu înălțimi de la 12 la 16 metri și lățimea de circa 20 de metri (potrivit datelor primite de la unul dintre ghizi, Szekely Anita – „icoană-ntr-un altar s-o pui la închinat”, vorba poetului).
 „Diapirul de sare are o formă ușor eliptică în plan orizontal, cu diametre de 1,2 și 1,4 km, iar în secțiune verticală are forma unei uriașe ciuperci.
Începuturile istoriei Salinei Praid datează încă din epoca romană. În documentele scrise sunt amintite patru excavații de suprafață tip amfiteatru precum și cărămizi cu inscripția LVM (Legio V. Macedonica). Excavațiile părăsite de romani au fost reluate de avari, iar mai târziu de bulgari. În perioada popoarelor migratoare (goți, huni, gepizi), nu s-a extras sare”, după cum aflăm din materialul întocmit de Horvath Istvan, și expus, secvențial, în muzeul salinei, însoțit de poze și întârit cu uneltele și sculele specifice minerilor (lampă de carbid, cască de miner, târnacop, burghie cu cap detașabil, lopată de lemn, baros și ciocan din lemn, instrumente topografice – teodolit și nivelă -, sfeșnic reglabil, apărător de genunchi, băncuță cu două picioare pentru sprijin la cioplit, pene și icuri de lemn și metalice, piele de bivol) și produsele de sare prezentate în vitrinele muzeului (sare de baie relaxantă, sare de baie sulfoiodurată, sare bulgări 3-50 kg, sare tablete, sare brichete, sare gemă industrială 0 - 2 mm, 0 – 4 mm).
„Prima atestare scrisă, sigură, asupra dreptului strămoșesc de proprietate asupra sării datează încă din anul 1405, când regele Luxemburgi Zsigmond a interzis ca marii proprietari de pământ să deschidă ocne de sare pe pământurile lor...
În anul 1978, la 40 m adâncime, sub minele vechi, au fost deschise orizonturile noi, a căror exploatare a început în anul 1980. Camerele de aici au lățimea de 20 m, înălțimea de 12 m și lungimea de mai multe sute de metri. Cel mai adânc orizont subteran se află la o adâncime de 320 de metri (socotită de la nivelul suprafeței).
În anul 1991 au început lucrările de deschidere a unui sector minier nou, Telegdy, care se exploatează din 1994. Acest sector poartă numele unuia dintre cei mai perseverenți directori din istoria Salinei Praid, Telegdy Karoly...
Tratamentul medical subteran a început la Praid prin anii ’60, în mina Dozsa Gyorgy. Baza de tratament a fost strămutată în 1980 la orizontul 50, care se află la o adâncime de 120 m de la suprafață.
Transportul bolnavilor și vizitatorilor se face cu autobuze, pe o distanță de 1250 m, prin galeria de coastă, de la intrare până la baza de tratament...”
În apropierea muzeului (inaugurat în 2002), au loc, de trei ori pe zi (la ora 10.00, 11.00 și 12.30) excerciții de înviorare cu un profesor de sport (monitorizat și „imitat”, adesea, de vestitul clovn).
Pentru tratament, cu abonament de minimum cinci zile, prețul este de 8 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, pentru copiii sub 3 ani nu se percepe taxă de intrare. Fără abonament, taxele sunt altele: 20 de lei pe zi și respectiv, 12 lei/zi. Și încă un amănunt... „picant”: când cobori în salină, ai de „pedalat” pe circa 240 de trepte, iar la urcare, pe un alt traseu, ai de urcat peste 160 de trepte.
Indicații și contra...indicații
Dna asistent Kovacs Marta, de la punctul de acordare a primului-ajutor, ne-a furnizat informații prețioase legate de indicațiile și contraindicațiile pentru tratamentul în cadrul Salinei Praid.
Tratamentul este indicat celor suferinzi de asm bronșic (de lavârsta de un an la 70 de ani, dar nu mai mult), 10-12 ședințe de câte două-trei ore pentru copii, 14-16 ședințe de câte patru-cinci ore pentru adulți; pentru bronșită asmatoformă, sinuzită, faringită, laringită, amigdalită, infecțiile căilor respiratorii superioare, în general, pentru silicoză (în cazul minerilor), emfizem pulmonar obstructiv, rinită alergică...
Tratamentul se face pe tot parcursul anului, în toate anotimpurile, nu numai vara, cum s-ar putea crede.
Contarindicațiile sunt pentru cei suferinzi de: tuberculoză pulmonară, micoză pulmonară, cancer bronhopulmonar, boli infectocontagioase, hipertensiune arterială gradul III, bazedof, cardiopatie ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angină pectorală cu criză frecventă, cord pulmonar cronic decompensat, infecția acută a căilor respiratorii superioare...
Vom reveni și cu alte episoade, din Praid, Sovata și Corund. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Într-o lume „subpământeană” cu părinți și copii minunați.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:59:24 Ora de vară a Europei de Est