Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Specialiștii în resurse umane au găsit soluția pentru revenirea din criză

Rezultatele studiului „Creating people advantage in times of crisis”

Specialiștii în resurse umane au găsit soluția pentru revenirea din criză

Un studiu realizat în companiile din Europa pune în lumină principalele provocări pe care le întâmpină specialiștii în resurse umane și cristalizează planul de acțiuni care trebuie adoptat de corporații pentru a face față recesiunii globale.
Dezvoltarea capacității de leadership, managementul talentelor și capitalizarea pe imaginea de brand a angajatorilor reprezintă principalele trei preocupări ale HR-ului românesc în perioada crizei.

Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele studiului „Creating people advantage in times of crisis” realizat în perioada noiembrie 2008 – ianuarie 2009 de The Boston Consulting Group (BCG) și de Asociația Europeană a Managementului Oamenilor (EAPM) - al cărei membru în România este Asociația HR Management Club - HR Club (www.hr-club.ro), membru al Asociației Europene a Managementului Oamenilor (EAPM), care prezintă studiul realizat de aceasta în colaborare cu firma de consultanță The Boston Consulting Group.
Studiul se concentrează pe principalele preocupări ale managerilor de resurse umane în perioada actualei recesiuni economice și pe acțiunile care trebuie intreprinse de conducătorii marilor corporații pentru a preîntâmpina efectele contracției economice globale.
„Acest studiu este un instrument util, atât pentru directorii de resurse umane, cât și pentru managerii generali, în gândirea strategiilor de dezvoltare pe termen lung și de răspuns la actuala situație economică într-un mod sustenabil”, afirma Csaba Gergely, președintele HR Club.
Dintre cele 21 de provocări identificate de specialiștii în resurse umane din Europa, șapte sunt considerate critice în actualul context economic: managementul talentelor, dezvoltarea abilităților de leadership, planificarea strategică a forței de muncă, implicarea și motivarea angajaților, evaluarea performanței angajaților, managementul schimbării și consolidarea unor organizații centrate pe procese de învățare continua.
Conform studiului, spre deosebire de România, Bulgaria trebuie să recupereze în privința managementului talentelor și, mai ales, în lupta pentru transformarea departamentului de resurse umane într-un partener strategic pentru managementul de vârf.
Situația Spaniei, Italiei și Franței este similară cu cea a României. Capabilitățile corporațiilor din cele trei țări trebuie îmbunătățite în zona managementului talentelor și a dezvoltării abilităților de leadership.
 „Concluziile studiului reconfirmă prioritățile ce ar trebui să stea la baza activității departamentelor de HR din orice companie și reafirmă importanța strategică a contribuției acestora în depășirea prezentei perioade de criză. Nu întâmplător managementul talentelor și dezvoltarea abilităților de leadership au ieșit pe primele locuri. Crearea unei culturi a performanței și preocuparea sistematică pentru calitate sunt alte fațete ale acelorași provocări strategice identificate în studiu”, este de părere Sorin Faur, membru HR Club.
Specialiștii în resurse umane încearcă să reducă din costuri fără să afecteze implicarea și eficiența angajaților
Conform studiului, reducerea costurilor cu recrutarea, evenimentele interne, și bonusurile bazate pe performanță sunt cele mai comune acțiuni pe care le-ar intreprinde specialiștii de HR (din cele 22 menționate) pentru a echilibra costurile în perioada recesiunii.
Disponibilizările bazate pe performanța individuală au crescut în mod semnificativ implicarea angajaților și au eliminat simptomul de culpabilitate –„survivor guilt”- frica și frustrarea pe care o simt angajații care rămân, în momentul în care colegii lor sunt nevoiți să părăsească locul de muncă.
De asemenea, recrutarea celor mai performanți angajați de la companiile concurente are un impact sporit asupra modului în care a crescut implicarea angajaților.
Mai mult de o treime dintre respondenți au fost de acord că disponibilizarea angajaților full-time este una dintre cele mai optime măsuri de adoptat în timpul contracției economice.
În Europa, industria de automotive a înregistrat cea mai mare rată de disponibilizări  - 46%, urmată de FMCG, cu 45%, bunuri industriale  - 44% și IT&C, cu 41%.
Două posibile scenarii de business pentru viitor: înot sau scufundare
Scenariul optimist estimează o revenire a profitului companiilor la nivelul inițial. Pentru aceasta se impun soluții flexibile care să micșoreze costurile. Între acestea, renunțarea la angajații temporari și eliminarea plății pentru orele suplimentare. Metaforic vorbind, „aceste companii sunt ca niște înotători care sar de la trambulină, se scufundă, iar apoi ies la suprafață și continuă să înoate”, așa cum se arată în raportul EAPM/BCG.
În scenariul pesimist, compania își va reveni, însă, pentru o lungă perioadă de timp, nu va mai reuși să atingă nivelul de creștere anterior recesiunii. Pentru a ieși din această situație, compania va apela la restructurări de personal. Înotătorul va rămâne sub apă, în timp ce competitorii lui vor înota la suprafață.
 Planul de acțiuni necesar companiilor pentru a gestiona criza și a se folosi de oportunitățile ei
Concluziile formulate în urma celor 90 de interviuri cu specialiști în resurse umane din peste 11 țări europene au dus la cristalizarea unui plan de acțiune concentrat pe 12 coordonate. Principalele priorități ale planului au fost descrise de specialiști ca fiind:
Planificarea strategică a forței de muncă – companiile trebuie să își plieze forța de muncă pe strategia de business prin utilizarea analizei de categorie a posturilor – determinată de fluxul de retenție și pensionare al angajaților – și cererea de locuri de muncă, care este influențată de strategie și de productivitate.
Managementul performanței – munca în echipă, cooperarea și etica ar trebui să fie pilonii care susțin creșterea afacerilor.
Implicarea angajaților în această perioadă în care motivația angajaților nu se mai poate face prin promovare și creșteri salariale, crearea unei culturi organizaționale puternice, bazată pe disciplina și pe o comunicare empatică și directă cu liderii companiei, este crucială.
Abilitățile de leadership – în perioada crizei, managementul superior trebuie să îi susțină și să îi pregătească în mod adecvat pe lideri.
Managementul schimbării pentru ca o schimbare să fie eficientă este nevoie de rigoare, responsabilități clare, de programe și de o evaluare obiectivă.
Comunicarea internă și externă – trebuie să fie bazată pe mesaje strategice direcționate către stakeholderi.
(Mara Gojgar)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:14:38 Ora de vară a Europei de Est