Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Câștigătorii competiției „e-Vacanță!” - ediția a IV-a

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale

Câștigătorii competiției „e-Vacanță!” - ediția a IV-a

Cincisprezece școli din 11 județe au câștigat cea de a patra ediție a concursului e-Vacanță, organizat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Competiția se adresează elevilor și profesorilor din cele 255 de localități incluse în proiectul Economia bazată pe Cunoaștere (EBC) și urmărește să-i încurajeze pe aceștia în utilizarea inovativă a TIC în educație.

Echipele câștigătoare din fiecare școală participă în perioada 5-11 septembrie 2009 la o tabără școlară, la Poiana Pinului, județul Buzău, unde au ocazia să își împărtășească impresiile și experiențele fiind conectați într-o serie de activități creative și recreative.
„A patra ediție a acestei inițiative a adunat cel mai mare număr de particianți de până acum, transformându-se  într-o tradiție care se consolidează și câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Acești copii sunt cei care vor integra, în mod natural, tehnologia informației în activitățile lor curente, vor accesa rețelele care utilizează creativ informația și vor contribui la sporirea capitalului de cunoaștere, fie el național sau universal. Îi felicit pe toți participanții, elevi și profesori deopotrivă,”  a spus Gabriel Sandu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
La ediția 2009 a competiției, au participat 77 de școli, din 26 de județe, față de 44 de școli participante în 2008.
 „Am văzut cum s-au construit adevărate comunități de pasionați ai tehnologiei și de practică pedagogică modernă. Concursul nostru dovedește că utilizarea TIC poate face ca procesul de învățare să înceteze a fi rigid și unidirecțional, cadrele didactice fiind încurajate să aplice modalități creative de a câștiga interesul elevilor, prin antrenarea acestora în acțiuni participative, atractive și stimulative,” a spus Diana Voicu, director al Unității de Management al Proiectelor din cadrul M.C.S.I. 
Echipele participante au realizat 9.768 de materiale, din următoarele categorii:  activitățile „e-Vacanță!” 2009: e-Povești, Desene pe monitor, Graffitti pe monitor, Concurs de animație, Comunicare prin Internet, Școala mea, comunitatea mea, Comunitatea mea în lume, Micii jurnaliști, Cercetași pe internet, PAPI Voluntar, Școala părinților, Activitatea la inițiativa școlii, în cadrul cărora elevii au folosit platformele colaborative de tip web 2.0 și aplicații ca wiki, Google Docs, Google Panoramio, Pivot, Instant Messaging. Toate aceste materiale, precum și lista completă a școlilor participante se găsesc pe www.ecomunitate.ro/evacanta
Școlile câștigătoare
1. Școala cu clasele I-VIII Mihai Eminescu Buhuși - Bacău (117,6 puncte)
2. Școala de Arte și Meserii Halmeu - Satu Mare (103 puncte)
3. Școala cu clasele I-VIII Ștefan cel Mare - Călărași (101,2 puncte)
4. Școala cu clasele I-VIII Râu Alb de Jos - Dâmbovița (97 puncte)
5. Școala cu clasele I-VIII Pârteștii de Sus Cacica - Suceava (96,4 puncte)
6. Școala cu clasele I - X SAM Dărmănești - Dâmbovița (96,2 puncte)
7. Școala cu clasele I-VIII Sălcioara - Tulcea (95,6 puncte)
8. Școala cu clasele I-VIII nr. 1 Perișoru - Călărași (95,4 puncte)
9. Școala "Garabet Ibrăileanu" Târgu Frumos - Iași (95,4 puncte)
10. Școala cu clasele I-VIII Traian - Bacău (91,6 puncte)
11. Școala cu clasele I-VIII nr. 1 Costești - Iași (90,8 puncte)
12. Școala cu clasele I-VIII „Marțian Negrea” Valea Viilor - Sibiu (88,8 puncte)
13. Școala cu clasele I-VIII "Vladimir Streinu" Teiu - Argeș (88,4 puncte)
14. Școala cu clasele I-VIII Vărăști - Giurgiu (86,8 puncte)
15. Școala de Arte și Meserii Vintileasca - Vrancea (86,2 puncte)
www.ecomunitate.ro
Despre proiectul E.B.C.
Economia Bazată pe Cunoaștere (E.B.C.) este un proiect realizat de M.C.S.I., finanțat de Guvernul României printr-un împrumut acordat de Banca Mondială, și are un buget de 69.4 milioane de dolari. Scopul proiectului este de a iniția și susține activități bazate pe tehnologia informației și comunicațiilor, în comunități dezavantajate din punct de vedere al accesului la cunoaștere. Prin proiect au fost înființate, cu sprijinul primăriei din fiecare localitate, 255 de Rețele Electronice ale Comunităților Locale (R.E.C.L.), și se organizează cursuri de instruire pentru membrii acestora. Fiecare rețea include un Punct de Acces Public de Informare (P.A.P.I.) și mai multe puncte de acces în școlile din comunitate, în fiecare bibliotecă publică și în fiecare primărie. 
Contact: M.C.S.I., Unitatea de Management al Proiectului E.B.C., tel.-fax 031/7104022 - 031/710-4024, e-mail: evacanta@mcsi.ro, persoane de contact:Viorica Ghinea, specialist educație și formare U.M.P.(Raluca MUNTEANU)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:10:52 Ora standard a Europei de Est