Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Un sfârșit este un nou început”

Jurnal de călătorie

„Un sfârșit este un nou început”

Multă lumea își imaginează Islanda ca pe o insuliță îndepărtată, la capătul lumii, unde se mănâncă pește și se îngheață de frig.
Ei bine, să știți că nu este chiar așa. Într-adevăr, Islanda este foarte mică, având o populație de 309.699 de locuitori, majoritatea locuind în Reykjavik, dar nicidecum nu este atât de friguroasă pe cum ne-o imaginăm. Dar nici foarte cald nu e. Temperatura maximă în luna iulie, când am fost eu, era de doar 19 grade, dar asta nu m-a impiedicat să stau în tricou sau să mă bucur de apa termală din piscinele naturale ale islandezilor.

 În Islanda, natura parcă prinde viață, e ceva magic, acele cascade impresionant de multe și de frumoase și verdeața care le înconjoară, valurile oceanului ce se sparg de stâncile mari și ascuțite, pescărușii, și în special Puffins (păsările ce se aseamănă cu niște pinguini), gheizerele, și delfinii care sar veseli pe lângă vapor, toate aceastea îți transmit o stare de bine, de liniște sufletească. Totul este în armonie în această țară.
Oamenii din Islanda sunt foarte prietenoși, primitori și nu în ultimul rând foarte glumeți. Am avut norocul de a fi în grup cu niște islandezi și la un moment dat l-am întrebat pe unul dintre ei: „Cum puteți fi atât de glumeți și bine dispuși tot timpul și cu toată lumea”, iar răspunsul a venit imediat, dar tot pe un ton glumeț: „Pentru că vrem ca turiștii care vin aici să se mai întoarcă pe la noi”. Dacă veți ajunge în Islanda, trebuie neapărat să încercați specialitățile lor. Sunt fenomenale, mai ales carnea de balenă și Hot-dogul din carne de oaie, iar ca desert nu trebuie să lipsească înghețata, care este foarte bună.
Peste 3.000 de cercetași la RoverWay
Toate aceste lucruri am putut să le cunosc și să le încerc, să mă bucur de ele, doar cu ajutorul cercetașilor, și eu fiind o cercetașă.
Noi cercetașii am poposit în Islanda pentru a lua parte la un câmp internațional numit RoverWay, la care au participat peste 3000 de cercetași, 13 dintre acestia fiind din România. Un câmp diferit de toate celelalte campuri, deoarce îți testezi limitele la maximum și ajungi să îți descoperi noi abilități și să faci lucruri de care niciodată nu credeai că ești în stare. Aceste lucruri, bineînțeles, le descoperi pe parcursul câmpului. Patrula în care am activat eu (pentru că am fost împărțiți pe patrule internaționale mixte) a fost alcătuită din cercetași din România, Elveția, Islanda, Germania și Slovenia. În total, am fost 50 de persoane care ne-am luat inima în dinți și am pornit să cucerim al doilea din cele mai înalte vârfuri din Islanda. Călătoria noastră pe ghețar nu a fost deloc ușoară. A trebuit să cărăm mâncarea cu noi, apa, crampoanele speciale pentru gheață, hamurile și pioleții. Am mers timp de 16 ore, 16 ore în care rămâneam uimiți la fiecare pas de cât de schimbătoare și puternică este natura față de noi, și cât de mici și  nesemnificativi eram, cât de ușor puteam aluneca și cădea într-o crevașă adâncă. Pe parcursul celor 16 ore, am trăit la limită. Trebuia să ne drămuim hrana și totul, să ne ajungă până ne întorceam. Într-un final, am ajuns înapoi la locul de campare, bucuroși și mândri de noi, că am reușit ceea ce nu multă lume reușește, să urcăm până la 1906 m ( de la nivelul mării), toți fiind total neexperimentați și totuși cu o dorință aprigă de a urca pe acel vârf.
Participanții din RoverWay s-au bucurat și de o zi de carnaval, în care fiecare țară și-a făcut cunoscute mâncărurile tradiționale și muzica, într-un cuvânt tradiția. Noi, românii, am avut foarte mare succes cu sărmăluțele și ciocolata cu rom, mămăliga fiind mai puțin apreciată datorită faptului că nu am nimerit-o foarte gustoasă, islandezii denumind-o chiar mămăliga malițioasă, lucru ce ne-a amuzat pe toți.
Odată cu terminarea câmpului, pe 27 iulie 2009, ne-am luat rămas bun de  la noii, dar și de la vechii prieteni pe care i-am întâlnit acolo. Totuși, am plecat împăcați cu gândul că un sfârșit este un nou început.(Marina Buraga)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:57:25 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...