Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Un sfârșit este un nou început”

Jurnal de călătorie

„Un sfârșit este un nou început”

Multă lumea își imaginează Islanda ca pe o insuliță îndepărtată, la capătul lumii, unde se mănâncă pește și se îngheață de frig.
Ei bine, să știți că nu este chiar așa. Într-adevăr, Islanda este foarte mică, având o populație de 309.699 de locuitori, majoritatea locuind în Reykjavik, dar nicidecum nu este atât de friguroasă pe cum ne-o imaginăm. Dar nici foarte cald nu e. Temperatura maximă în luna iulie, când am fost eu, era de doar 19 grade, dar asta nu m-a impiedicat să stau în tricou sau să mă bucur de apa termală din piscinele naturale ale islandezilor.

 În Islanda, natura parcă prinde viață, e ceva magic, acele cascade impresionant de multe și de frumoase și verdeața care le înconjoară, valurile oceanului ce se sparg de stâncile mari și ascuțite, pescărușii, și în special Puffins (păsările ce se aseamănă cu niște pinguini), gheizerele, și delfinii care sar veseli pe lângă vapor, toate aceastea îți transmit o stare de bine, de liniște sufletească. Totul este în armonie în această țară.
Oamenii din Islanda sunt foarte prietenoși, primitori și nu în ultimul rând foarte glumeți. Am avut norocul de a fi în grup cu niște islandezi și la un moment dat l-am întrebat pe unul dintre ei: „Cum puteți fi atât de glumeți și bine dispuși tot timpul și cu toată lumea”, iar răspunsul a venit imediat, dar tot pe un ton glumeț: „Pentru că vrem ca turiștii care vin aici să se mai întoarcă pe la noi”. Dacă veți ajunge în Islanda, trebuie neapărat să încercați specialitățile lor. Sunt fenomenale, mai ales carnea de balenă și Hot-dogul din carne de oaie, iar ca desert nu trebuie să lipsească înghețata, care este foarte bună.
Peste 3.000 de cercetași la RoverWay
Toate aceste lucruri am putut să le cunosc și să le încerc, să mă bucur de ele, doar cu ajutorul cercetașilor, și eu fiind o cercetașă.
Noi cercetașii am poposit în Islanda pentru a lua parte la un câmp internațional numit RoverWay, la care au participat peste 3000 de cercetași, 13 dintre acestia fiind din România. Un câmp diferit de toate celelalte campuri, deoarce îți testezi limitele la maximum și ajungi să îți descoperi noi abilități și să faci lucruri de care niciodată nu credeai că ești în stare. Aceste lucruri, bineînțeles, le descoperi pe parcursul câmpului. Patrula în care am activat eu (pentru că am fost împărțiți pe patrule internaționale mixte) a fost alcătuită din cercetași din România, Elveția, Islanda, Germania și Slovenia. În total, am fost 50 de persoane care ne-am luat inima în dinți și am pornit să cucerim al doilea din cele mai înalte vârfuri din Islanda. Călătoria noastră pe ghețar nu a fost deloc ușoară. A trebuit să cărăm mâncarea cu noi, apa, crampoanele speciale pentru gheață, hamurile și pioleții. Am mers timp de 16 ore, 16 ore în care rămâneam uimiți la fiecare pas de cât de schimbătoare și puternică este natura față de noi, și cât de mici și  nesemnificativi eram, cât de ușor puteam aluneca și cădea într-o crevașă adâncă. Pe parcursul celor 16 ore, am trăit la limită. Trebuia să ne drămuim hrana și totul, să ne ajungă până ne întorceam. Într-un final, am ajuns înapoi la locul de campare, bucuroși și mândri de noi, că am reușit ceea ce nu multă lume reușește, să urcăm până la 1906 m ( de la nivelul mării), toți fiind total neexperimentați și totuși cu o dorință aprigă de a urca pe acel vârf.
Participanții din RoverWay s-au bucurat și de o zi de carnaval, în care fiecare țară și-a făcut cunoscute mâncărurile tradiționale și muzica, într-un cuvânt tradiția. Noi, românii, am avut foarte mare succes cu sărmăluțele și ciocolata cu rom, mămăliga fiind mai puțin apreciată datorită faptului că nu am nimerit-o foarte gustoasă, islandezii denumind-o chiar mămăliga malițioasă, lucru ce ne-a amuzat pe toți.
Odată cu terminarea câmpului, pe 27 iulie 2009, ne-am luat rămas bun de  la noii, dar și de la vechii prieteni pe care i-am întâlnit acolo. Totuși, am plecat împăcați cu gândul că un sfârșit este un nou început.(Marina Buraga)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:22 Ora de vară a Europei de Est