Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O „mlădiță de tezaur” din Sântandrei

Alexandra Florentina Paina

O „mlădiță de tezaur” din Sântandrei

Alexandra Florentina Paina, o „mlădiță de tezaur” din Sântandrei, a avut parte de o vară fierbinte și rodnică. După câteva aparițiile ocazionale pe scenă, în fața consătenilor, la serbările școlare, Alexandrei i-a surâs șansa în această vară să participe la câteva concursuri și festivaluri, și să cânte la serbările organizate la Pomezeu, Remetea, Cociuba Mare și Holod.

 „Alexandra s-a născut în Oradea (în 19 aprilie 1997), dar a crescut și a copilărit la Sântandrei, în satul bunicilor, unde a prins drag de muzica populară, cântând după picup și jucând la petreceri, alături de cei dragi și apropiați, după cum aveam să aflăm de la mama sa. De la grădiniță, i-a plăcut să cânte și să se îmbrace ca artiștii, iar doamna educatoare și doamna învățătoare au tot solicitat-o la fiecare serbare, dar și la alte evenimente. A debutat în cadrul unui program prezentat pe scena din parcul „Nicolae Bălcescu” din Oradea...”
Văzând înclinația și dragostea Alexandrei pentru muzică, părinții au dat-o din clasa aV-a la Liceul de Artă din Oradea.  
„Trei ani, am făcut dansuri populare în cadrul ansamblului „Lioara” al Casei Tineretului din Oradea, cu care am avut, anual, ieșiri în străinătate, ne povestește Alexandra. Prima dată am cântat pe scena din parcul „Nicolae Bălcescu”, la Târgul meșterilor populari. În primăvară, în 8 martie 2009, am cântat în cadrul spectacolului organizat de Primăria comunei Sântandrei cu ocazia zilei de 8 Martie. În 9 mai 2009, am participat la festivalul de folclor “Comori de aur” desfășurat în localitatea Beclean, unde am obținut mențiune la proba de interpretare, precum și premiul special al juriului pentru costumul popular autentic. Pentru prima dată, am apărut la televizor în emisiunea dlui Radu Potoran – „La izvorul dorului”, unde am fost primită cu mult drag și invitată în diferite locuri unde se filma emisiunea. La postul TV Etno, am ajuns în emisiunea realizată de dl Cristian Toma, iar la TVR3, am fost prezentă în emisiunea „Vine Clujul pe la noi”, realizată de dl Sergiu Vitalian Vaida. În perioada 24 - 28 mai 2009, am participat la festivalul național de muzică populară românească „De Ispas, la Năsăud”. De asemenea, am fost invitată la TVS Oradea, în direct, la emisiunea „Capuccino de dimineață”...
Aceasta este Alexandra, un „boț de tezaur”, căreia folclorul i s-a așezat la inimioară. De-acum respiră cântând, bucuroasă că a venit și vremea ei. Nici nu vă puteți închipui cât a fost de fericită când a cântat la sărbătorile organizate la Pomezeu, Remetea, Cociuba Mare și Holod... (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  O „mlădiță de tezaur” din Sântandrei. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:04 Ora de vară a Europei de Est