Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tinerii și patrimoniul orădean în mileniul III

Oradea, o comoară redescoperită -

Tinerii și patrimoniul orădean în mileniul III

“Micul Paris”, cum era denumită Oradea Mare la începutul secolului trecut sau “Mica Vienă”, cum i-a spus doamna ing. Aurora Tabacu, face obiectul unui proiect lansat, astăzi (miercuri, 16 mai), de Asociația pentru Cultură, Educație și Dezvoltare “ACCENT” din Oradea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea - Direcția Patrimoniu, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sala multifuncțională din Cetatea Oradea.

Proiectul “Oradea, o comoară redescoperită - tinerii și patrimoniul orădean în mileniul III” a fost prezentat reprezentanților presei de către Laurențiu Droj, șef Birou Documentare Informare, din cadrul Serviciului Administrare Cetate, dr. Dumitru Sim, consilier în cadrul aceluiași birou, și Eugen Negruțiu, președintele Asociației “ACCENT”.
Vorbind despre scopul și motivația proiectului, Dumitru Sim a lansat de fapt propria-i viziune asupra proiectului al cărui inițiator este, arătând că “la școală  învațăm atâtea lucruri, dar știm atât de puțin despre noi”. Din practică a constatat, urmărind grupurile ghidate, că nu se știu prea multe lucruri despre Oradea. “Or, în final, dorim ca cei care vor trece pe-aici să poată deveni orădeni, înainte de a fi orice altceva. E important să cunoști istoria locului și spațiul de care te lovești zilnic, valoarea spațiului pe care îl ocupăm, valoarea ca patrimoniu, precum și ceea ce ne diferențiază pe noi, orădenii, de alții. Dorim ca elevii care vor participa la proiect să devină viitori minighizi… și să nu împărtășească drama dezrădăcinaților”.
Promotorii proiectului au gânduri mari: “realizarea a patru lecții deschise în școli cu privire la istoria și arhitectura orașului Oradea; realizarea a patru tururi  ghidate pentru prezentarea trecutului istoric, arhitectonic și cultural al zonei centrale a orașului; realizarea unui concurs de orientare turistică tematică, cu participarea a minimum șase echipaje a câte cinci elevi selecționați din cadrul celor două licee orădene partenere de proiect (Colegiul Tehnic “Constantin Brâncuși” și Liceul Teoretic “Aurel Lazăr”); realizarea unei campanii de promovare în școli a valorilor locale prin intermediul celor o mie de pliante, 100 de hărți și 50 de  afișe  care vor fi distribuite; realizarea unui raport final și a unei mese rotunde de analiză a rezultatelor proiectului.
Dna ing. Aurora Tabacu, director adjunct al Colegiului Tehnic “Constantin Brâncuși”, s-a arătat deosebit de încântată de acest proiect. Domnia sa chiar a făcut o propunere pentru o mai bună cunoaștere a clădirilor importante – “aceste clădiri să aibă pe fațadă o plăcuță de identificare”... iar factorii responsabili să manifeste mai multă preocupare pentru  renovarea acestora. Reprezentanta Liceului Teoretic “Aurel Lazăr”, doamna profesoară Cristina Brădău, s-a referit la faptul că elevii lăzăriști au șansa de a afla mult mai multe lucruri despre Oradea în cadrul opționalului Istorie și geografie locală.
Din cei 5.900 de RON (altfel spus, 59 de milioane de lei vechi), cât este buget  proiectului, organizatorii sunt deciși să pună la bătaie premii consistente pentru a motiva participarea elevilor.  (Ovidiu Dan)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 15:54:39 Ora de vară a Europei de Est