Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cu mic cu mare la școală, alături de dascăli

Miercuri, la Școala din Avram Iancu

Cu mic cu mare la școală, alături de dascăli

În comuna Avram Iancu, vorbim despre școala nouă și școala veche, clădirea nouă și clădirea veche... „La Avram Iancu, ambele clădiri par noi, deși una este construită în 1938, iar cealaltă, în 1964. Clădirea veche a fost renovată din temelii, iar la Tămașda, s-a construit școală nouă, nu departe de clădirea veche”, a ținut să ne precizeze directorul școlii coordonatoare, inst. Teodora Marți.

 Miercuri dimineața (2 septembrie 2009), în cele două corpuri de clădire ale Școlii cu clasele I-VIII din localitatea Avram Iancu, dascălii erau în sălile de clasă și pe coridoare, la aranjarea sălilor și coridoarelor. În sprijinul lor au sărit și cei mici (Antonia Hulber - viitoare școlăriță, Corina Coste, Georgiana Ciuciu, Roxana Fodor, Anamaria Burda). Până și Claudiu Ianis Lup (în vârstă de trei luni) a ținut să vină să vadă cum o ajută copiii pe mama sa (profesoara de matematică, Lup Codruța). În clădirea veche, renovată din temelii, vorba doamnei director, le-am găsit în sălile de clasă pe învățătoarele inst. Doina Blaj și Nicoleta Șule. Își revizuiau și aranjau planșele, dulapul și manualele. În clădirea principală (a gimnaziștilor), se lucra pe mai multe fronturi și cu efective sporite. Femeile de serviciu (Florica Buzgău și Maria Pruncuț, monitorizate de micuța Antonia Hulber) acționau pe coridoare, profesoara de matematică, în sala de clasă, ajutată de un „pluton” de eleve, profesoara de franceză (Raluca Herdean), în cabinetul său, secretara (Georgeta Haiduc), ba la calculator, ba pe scară, la pavoazare, alături de înv. Ana Cotro... La grădinița reabilitată, suverană era educatoarea Monica Dănceanu. În noua clădire a școlii din Tămașda, i-am cunoscut pe Grațiela Pop – profesorul coordonator, Viorica Faur (femeia de serviciu) și Petru Ciucla (îngrijitorul). „La Tămașda, ca și la Avram Iancu, mulți dascăli sunt pe teren, la recensământul copiilor mici, a ținut să ne informeze directorul coordonator. În această sală, în luna august (toată luna), s-a desfășurat „Grădinița de vară” pentru copiii romi, acțiune organizată în colaborare cu fundația „Ruhama”. Activitățile au fost ținute de înv. Florica Pop (timp de două săptămâni) și de educatoarea Augustina Chirodea (tot două săptămâni), având, zilnic, câte 20 de copii. Aici, sunt expuse  cele mai reușite lucrări realizate de copii”.
Să mai spunem faptul că școala din centrul de comună și-a îmbogățit zestrea materială cu o sală și un teren de sport, care urmează să fie inaugurate în 14 septembrie, de către primarul Teodor Matica, primar care pune la dispoziția școlii o mașină pentru transportul elevilor din Ant la școala din centru, până se va obține un microbuz școlar.
„Proiectul s-a încheiat, dar colaborarea și prietenia au rămas și vor dăinui”
La nivelul școlilor din comuna Avram Iancu, s-a ordonat reducerea a două norme didactice. Directorul a rezolvat situația comasând efectivele de elevi din două clase paralele (de-a II-a) și distribuind orele de educație fizică de la ciclul primar la învățătorii claselor. Învățătoarea disponibilizată de la clasa a II-a, având dublă specializare, va trece la grădiniță, pe post de educatoare, înlocuind astfel un suplinitor.
La capitolul proiecte școlare, doamna director s-a referit la cele două proiecte care vor continua și în acest an școlar, „Să ne cunoaștem mai bine”, un proiect educațional între Grădinița din Tămașda și structura „Ursuleț” a Grădiniței „Toldi” din Salonta, derulat de educatoarele Liliana Guiaș (din Tămașda) și Lenuța Beltechi (din Salonta). Tot pe durata a doi ani școlari se derulează și proiectul educațional în partenerit cu primăria comunei Avram Iancu, proiect cu tema „Împreună, să cunoaștem Europa!”
Cel de-al treilea proiect a fost finalizat în luna martie de către învățătoarele inst. Ana Goina, Doina Blaj și Nicoleta Șule, un proiect internațional, intitulat „Datini, tradiții și obiceiuri românești”, derulat în parteneriat cu dascăli de la Școala Bilingvă din Micherechi (Ungaria). „Proiectul s-a încheiat, dar colaborarea și prietenia au rămas și vor dăinui”, a ținut să ne asigure doamna director, Teodora Marți. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu mic cu mare la școală, alături de dascăli.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:39 Ora de vară a Europei de Est