Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Grădinița „Aleodor”

O nouă grădiniță particulară în Oradea

Grădinița „Aleodor”

Pe când îmi vorbea despre proiectele sale de a înființa o grădiniță, l-am felicitat pe dl ing. Mihai Cuc, deși nu-l credeam în stare să răzbească, știind ce-l așteaptă: o stufoasă birocrație, avizele care trebuiau obținute și normele care trebuiau respectate cu sfințenie...

 Dar, iată-l învingător, cu toate felicitările de rigoare!
 De-acum, pe strada Moldovei nr. 3 (stradă perpendiculară pe Olimpiadei, la egală distanță de la stadionul F.C. Bihor și parcul Olosig) se înalță o clădire impunătoare, un „castel” al lui Aleodor Împărat, care găzduiește Grădinița particulară „Aleodor”.
„Intenționăm să pornim la drum, în această toamnă, cu două grupe de câte 13 copii fiecare, maximum. Vrem să facem limba engleză simțită, înainte de a fi învățată, printr-o comunicare permanentă, cele patru educatoare, câte două la grupă, cunosc și vobesc engleza. Fiind vorba de personal, doresc să mai spun că mai avem două îngrijitoare și două bucătărese, asistent medical opt ore pe zi și nutriționist la bucătărie, așa cum cer normele europene. Programul grădiniței este de două tipuri, la alegerea părinților: programul normal (de la 7.30 la 13.30, cu trei mese: mic dejun, la ora 8.00, o gustare de fructe, la ora 11.00 și prânzul, la ora 12.30, cu175 de euro pe lună) și programul prelungit (de la 7.30 la 17.30, cu patru mese: mic dejun, gustare de fructe, prânzul și o gustare după-masă, dulciuri, cu 220 de euro pe lună). Doresc să se mai știe faptul că grădinița are și parcare”, ne-a declarat dl ing. Mihai Cuc, administratorul grădiniței.
 Bine ați venit în împărăția lui Aleodor!
 Am vizitat cele două săli de grupă, fiecare cu anexă, grupurile sanitare, pentru copii și cadre didactice, vestiarul de primire, izolatorul, sala de mese și bucătăria, toate la standarde europene, în bună stare de funcționare și avizate de organele în drept. Încălzirea sălilor de grupă e în pardoseală și se face cu ajutorul unei centrale termice proprii. Grădinița are și o curte cu gazon și groapă cu nisip. Nu duce lipsă nici de jucării și cărți cu povești, literatură engleză pentru copii, jocuri interactive pe DVD pentru însușirea limbii engleze, dar, la solicitarea părinților, se pot înființa și alte secții, de germană, franceză sau maghiară. Ambientul e plăcut, în săli, dar și în rest, totul e atractiv și asortat, zugrăveala, perdelele, pardoseala, covorul, mobilierul, toate sunt cu gust și în ton cu vârsta copiilor. În aceeași cădire, funcționează un cabinet psihologic particular, care va deservi și grădinița...
Pentru mai multe detalii, îl puteți contacta pe dl ing. Mihai Cuc, la telefonul 0771/704.188. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Grădinița „Aleodor”. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:59:34 Ora standard a Europei de Est