Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grădinița „Aleodor”

O nouă grădiniță particulară în Oradea

Grădinița „Aleodor”

Pe când îmi vorbea despre proiectele sale de a înființa o grădiniță, l-am felicitat pe dl ing. Mihai Cuc, deși nu-l credeam în stare să răzbească, știind ce-l așteaptă: o stufoasă birocrație, avizele care trebuiau obținute și normele care trebuiau respectate cu sfințenie...

 Dar, iată-l învingător, cu toate felicitările de rigoare!
 De-acum, pe strada Moldovei nr. 3 (stradă perpendiculară pe Olimpiadei, la egală distanță de la stadionul F.C. Bihor și parcul Olosig) se înalță o clădire impunătoare, un „castel” al lui Aleodor Împărat, care găzduiește Grădinița particulară „Aleodor”.
„Intenționăm să pornim la drum, în această toamnă, cu două grupe de câte 13 copii fiecare, maximum. Vrem să facem limba engleză simțită, înainte de a fi învățată, printr-o comunicare permanentă, cele patru educatoare, câte două la grupă, cunosc și vobesc engleza. Fiind vorba de personal, doresc să mai spun că mai avem două îngrijitoare și două bucătărese, asistent medical opt ore pe zi și nutriționist la bucătărie, așa cum cer normele europene. Programul grădiniței este de două tipuri, la alegerea părinților: programul normal (de la 7.30 la 13.30, cu trei mese: mic dejun, la ora 8.00, o gustare de fructe, la ora 11.00 și prânzul, la ora 12.30, cu175 de euro pe lună) și programul prelungit (de la 7.30 la 17.30, cu patru mese: mic dejun, gustare de fructe, prânzul și o gustare după-masă, dulciuri, cu 220 de euro pe lună). Doresc să se mai știe faptul că grădinița are și parcare”, ne-a declarat dl ing. Mihai Cuc, administratorul grădiniței.
 Bine ați venit în împărăția lui Aleodor!
 Am vizitat cele două săli de grupă, fiecare cu anexă, grupurile sanitare, pentru copii și cadre didactice, vestiarul de primire, izolatorul, sala de mese și bucătăria, toate la standarde europene, în bună stare de funcționare și avizate de organele în drept. Încălzirea sălilor de grupă e în pardoseală și se face cu ajutorul unei centrale termice proprii. Grădinița are și o curte cu gazon și groapă cu nisip. Nu duce lipsă nici de jucării și cărți cu povești, literatură engleză pentru copii, jocuri interactive pe DVD pentru însușirea limbii engleze, dar, la solicitarea părinților, se pot înființa și alte secții, de germană, franceză sau maghiară. Ambientul e plăcut, în săli, dar și în rest, totul e atractiv și asortat, zugrăveala, perdelele, pardoseala, covorul, mobilierul, toate sunt cu gust și în ton cu vârsta copiilor. În aceeași cădire, funcționează un cabinet psihologic particular, care va deservi și grădinița...
Pentru mai multe detalii, îl puteți contacta pe dl ing. Mihai Cuc, la telefonul 0771/704.188. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Grădinița „Aleodor”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:57 Ora de vară a Europei de Est