Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Discursul primarului Florin Birta

Ne aflăm într-o zi importantă pentru Oradea, cu o simbolistică importantă, sărbătorim 106 de ani de la eliberarea orașului Oradea, în aceeași zi de Paște ca și astăzi

Discursul primarului Florin Birta

Domnule președinte,
Dragi orădeni,
Hristos a înviat!

Suntem chiar aici în fața statuii generalului Traian Moșoiu - pentru a ne aminti de ziua în care, în 1919, Oradea a devenit, pe deplin, parte din România. Acesta este un spațiu al recunoștinței și al memoriei, care ne aduce aminte de curajul și determinarea celor care au schimbat cursul destinului acestui oraș.
Intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, a însemnat mai mult decât un act militar. A fost semnul că istoria se așază, în sfârșit, pe un drum drept. A fost o revenire la firescul lucrurilor, un gest care a redat comunității noastre încrederea într-un viitor comun, într-o țară unită, stabilă și demnă.
Astăzi, avem onoarea de a-l avea alături de noi pe președintele interimar al României, domnul Ilie Bolojan. Iar pentru noi, cei care îl cunoaștem bine, prezența sa aici știm că are o semnificație aparte. E o punte vie între trecut și prezent, între liderii care au venit odinioară în orașul nostru pentru a-i reda speranța și cei care astăzi au datoria de a o păstra. Așa cum, în 1919, Oradea a primit cu încredere autoritățile care aduceau stabilitate și viitor, la fel o facem și astăzi, cu oameni care cunosc acest oraș, îl iubesc și îl respectă.
Pentru noi, cei care trăim și muncim aici, memoria acestui moment nu e doar o lecție de istorie. E o chemare la responsabilitate. Să ne ridicăm la înălțimea celor care au crezut în România Mare și au visat ca orașul nostru să devină un oraș puternic, modern și viu.
Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor orădenilor, pentru prezență, vreau să-i mulțumesc domnului președinte pentru că este alături de noi la această minunată sărbătoare, vreau să-i mulțumesc d-lui Crin Antonescu și tuturor invitaților noștri din București, vreau să aduc mulțumiri speciale Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul denumită și Garda Națională pentru că sunt prezenți azi la Oradea, dar și tuturor militarilor care fac parte din detașamentul de defilare.
Vă mulțumesc tuturor pentru că sunteți astăzi prezenți aici.
Trăiască Oradea!
Trăiască România cu Dumnezeu înainte, Doamne ajută!

Trimite email
sâmbătă, 26 aprilie 2025, 13:49:06 Ora de vară a Europei de Est