Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala altfel în Postul Paștelui - muzică și sănătate

La Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea

Școala altfel în Postul Paștelui - muzică și sănătate

Uneori, noi cei de la Școala Gimnazială „Avram Iancu" simțim că muzica nu se ascultă doar cu urechile, ci și cu inima, fiind un limbaj tainic, care nu cere, ci șoptește prin dăruire. O astfel de muzică izvorăște ca o vibrație blândă a sufletului, ca o adiere fină ce mângâie simțurile și ne poartă într-o lume unde sunetul reflectă lumina Creatorului, precum amprenta divină semnată în ADN-ul nostru.

Această muzică nu se impune, ci pășește cu delicatețe către sufletul ascultătorului, asemenea unui val de căldură ce cuprinde pe cel copleșit de emoții senine. Este o chemare spre interior, o cale tainică spre rădăcina inspirației, unde fiecare notă devine o rugăciune simțită cu toată ființa. Cântările religioase răsar din adâncurile tăcerii, acolo unde liniștea prinde glas și devine cântec. Se spune că „cine cântă, se roagă de două ori". Undeva, în ființa omului, există o sămânță sublimă - o atracție profundă, o nevoie organică de muzică. La început în cer, în armonie desăvârșită, lumina strălucea neîncetat, căci sursa luminii, Dumnezeu, era vizibil, iar cântecul „Slavă, slavă, slavă" răsuna fără încetare. În mijlocul acestei străluciri, unul dintre cei ce reflectau lumina s-a privit pe sine și orbit de propria frumusețe, a început să creadă că poate fi asemenea Creatorului. A fost oare justificată mândria lui Lucifer? A fost orbirea lui atât de adâncă încât să nu mai vadă sursa strălucirii? Muzica cerului era perfectă, pentru că îngerii, acei interpreți ai armoniei divine, erau creați de un Dumnezeu desăvârșit. Și totuși, într-o zi, dirijorul ceresc a fost cuprins de confuzia orgoliului, și poate că repetițiile și concertele nu mai aveau aceeași dulceață, căci eclipsa începea să se insinueze, chiar și în prezența Soarelui divin. La fiecare Paște, muzica reînvie darul jertfei, oferind omenirii înșelate de cel ce a fost odinioară înger de lumină, o nouă șansă de a păși înapoi spre armonia cerului. În Săptămâna Școala altfel, unii elevi de gimnaziu se pregătesc pentru Evaluarea Națională, alții se bucură de activități recreativ-educative în școală sau merg în excursii. Anul acesta, săptămâna fiind cea dinaintea Paștelui, toți elevii și cadrele didactice se pot uni în pregătirea comemorării Celui ce „cu moartea pe moarte călcând" a oferit speranța învierii, o lumină cerească reaprinzându-se pe chipurile celor ce strălucesc prin bucuria credinței.
Împletind tradiția cu inovația, elevii de gimnaziu au participat la activități care le-au deschis ochii către propria capacitate creativă, reflectând măreția Creatorului. Echipa Young Engineers a revenit în școala noastră, care și anul acesta i-a fost gazdă, iar copiii, coordonați de profesori, au putut construi modele ingenioase folosind kit-uri speciale.
Explorând natura și propriul corp, elevii au învățat să le prețuiască. Dacă omul este atât de valoros încât Hristos și-a dat viața pentru el, cum am putea ignora nevoia de a ne îngriji trupul? De exemplu, obiectivele activităților au fost: reducerea consumului de alimente nesănătoase în rândul populaţiei şcolare, promovarea unor comportamente alimentare sănătoase adecvate sănătăţii fizice, informarea elevilor despre pericolele consumării substanțelor toxice, stimularea aptitudinilor artistice ale elevilor şi cultivarea gustului estetic, precum și adoptarea unor comportamente sănătoase privind mişcarea zilnică susţinută și totodată, conştientizarea părinţilor despre efectele muzicii asupra sănătății în general și a randamentului şcolar al elevilor și formarea unui stil de viață sănătos, utilizând cuceririle din domeniul tehnologiei. Educația pentru sănătate a fost parte integrantă a acestei săptămâni, lansând întrebarea: „Îmi pasă de sănătate. Dar ție?" Muzica a fost din nou un mesager al sensibilizării, pentru că trupul, sănătatea și muzica, sunt daruri divine. Așa cum nimeni nu se naște muzician desăvârșit, la fel, un stil de viață sănătos se învață, mai ales când suntem formați într-un mediu cu obiceiuri dăunătoare. Printre rezultatele obținute în urma derulării activităților din Școala altfel amintim: crearea unei motivații optime pentru activitatea extrașcolară, formarea unei baze solide pentru stil de viață sănătos prin artă și educație pentru sănătate în rândul elevilor, stimularea curiozității elevilor și aplicarea informațiilor în activități practice, prin însușirea cântecelor s-a creat un cadru benefic pentru dezvoltarea cognitivă, având un impact extins asupra multiplelor dimensiuni ale dezvoltării acestora, de la stimularea memoriei și îmbunătățirea concentrării până la cultivarea disciplinei și oferirea unui canal pentru exprimarea emoțională, muzica fiind o unealtă valoroasă ce contribuie la formarea unui profil intelectual complet și adaptabil.
E nevoie de o scânteie interioară, de dorința de schimbare, care se aprinde uneori abia în lumina potrivită, asemenea unei flori ce înflorește doar la răsărit. Totul pornește din minte, acolo unde gândul ia formă și lasă urme. Sfaturile pentru sănătate cad asemenea unei frunze grațioase peste o inimă deschisă. Odată ce gustăm dintr-un trai sănătos, umbrele vechilor obiceiuri încep să se risipească, iar lumina pătrunde în toate colțurile ființei. Elevii și cadrele didactice au trăit, prin această experiență, o altfel de învățare, una care deschide larg ferestrele inimii spre parfumul unei simțiri, ascultând bătaia caldă a unei inimi reînnoite. Evaluarea activităților, prin observație directă arată cum muzica, fiind o formă de exprimare emoțională, ajută la dezvoltarea empatiei și a inteligenței emoționale în rândul elevilor, aspecte cruciale pentru relațiile interumane. În plus, participarea activă la activități muzicale a demonstrat entuziasmul elevilor de oportunitatea de a cânta în aer liber, astfel fiind evaluați în mijlocul naturii. Evaluarea celor însușite prin jocurile didactice online create, au ajutat la dezvoltarea abilităților sociale și de lucru în echipă, pregătind elevii pentru viața academică și socială. S-a putut experimenta cum ieșind din limitele unor simple activități extracurriculare, muzica și educația pentru sănătate devin parteneri esențiali în creșterea unui individ armonios.
Prof. Bondar Zita

Trimite email
sâmbătă, 26 aprilie 2025, 13:34:27 Ora de vară a Europei de Est