Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Echipa de robotică TOR a câștigat locul I la proba de Sumo la unul dintre cele mai mari concursuri de robotică din Europa Centrală

La ediția din 12 aprilie, au fost prezenți peste 450 de concurenți din 9 țări

Echipa de robotică TOR a câștigat locul I la proba de Sumo la unul dintre cele mai mari concursuri de robotică din Europa Centrală

Echipa de robotică TOR, formată din studenți și absolvenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (I.M.T.) din cadrul Universității din Oradea, a obținut locul I la proba de Sumo în cadrul prestigiosului Robotic Tournament, desfășurat în Polonia. Performanța a fost realizată cu robotul „Afrodita", construit și programat special pentru această competiție

Ajuns la ediția a XV-a, Robotic Tournament este unul dintre cele mai mari și importante concursuri de robotică din Europa Centrală, reunind anual sute de participanți pasionați din întreaga regiune. La ediția din acest an, care a avut loc pe 12 aprilie, au fost prezenți peste 450 de concurenți din 9 țări.
Competiția este organizată de Zespół Szkół Technicznych (Complexul Școlilor Tehnice) din Rybnik, Polonia, cunoscut sub numele de „Tygiel".
Turneul se desfășoară sub patronajul onorific a mai multor instituții prestigioase, printre care: Ministerul Educației și Științei din Polonia, Administrația regională Silezia, primarul orașului Rybnik, Oficiul regional Silezia din Katowice, Inspectoratul Școlar Silezia și NATO DEEP eAcademy.
Echipa TOR a reușit această performanță, în ciuda faptului că timpul dedicat pregătirii a fost foarte limitat.
„În ultimele luni, echipa noastră a fost intens implicată în promovarea roboticii în școlile orădene, în organizarea workshopurilor de inițiere și a etapei locale a Campionatului Robotics Championship. Deși ne-am concentrat în mare parte pe mentorarea tinerilor pasionați, am decis în ultimul moment să participăm și noi în Polonia. A fost un efort supraomenesc, dar am reușit", a declarat Ș.l. dr. ing. Birouaș Flaviu, coordonatorul echipei TOR, al clubului Robotics Club Oradea și al competiției Robotics Championship.
Echipa TOR a fost formată din: studenți anul III Robotică - programul de studiu în limba engleză: Gavriș Mihnea, Darbaj Mahmoud, Țicărat Raul plus absolvenții I.M.T. Gal Oana, Lăzuran Sebastian și Szabo Zsolt.
Succesul echipei a fost posibil și datorită sprijinului oferit de companiile Golde Oradea și COMAU România.
„Au fost momente în care ne-am întrebat dacă merită să investim timp și resurse într-un interval atât de scurt. Dar, în cele din urmă, am crezut în șansa noastră și ne-am pus pe treabă. Acest succes este cu atât mai valoros, cu cât echipa a pus mereu pe primul loc educația altor tineri pasionați de robotică", a mai adăugat coordonatorul echipei.
Echipa TOR se pregătește acum pentru organizarea uneia dintre cele mai mari competiții de profil din țară: Robotics Championship - ediția a XIII-a, etapa internațională, care va avea loc la Sala Polivalentă ,,Antonio Alexe" din Oradea, în perioada 15-17 mai 2025. (F.B.)

Trimite email
sâmbătă, 26 aprilie 2025, 13:29:33 Ora de vară a Europei de Est