Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un program pentru sprijinirea turismului în satele tradiționale

Consiliul Județean Bihor lansează

Un program pentru sprijinirea turismului în satele tradiționale

Consiliul Județean Bihor a aprobat miercuri, 25 martie 2025, Programul Județean pentru susținerea satului autentic bihorean. Inițiativa are ca scop valorificarea turismului cultural și natural, în parteneriat cu primăriile din județ.

Programul sprijină dezvoltarea de eco-destinații în zone cu potențial turistic, precum Țara Beiușului, Platoul Vașcău, Codru Moma, Platoul Padiș, Valea Iadei - Stâna de Vale, Băile termale de la Tinca și natura de pe dealurile Miersigului, Valea Crișului Repede, Valea Finișului, Valea Roșiei, Lunca Barcăului, Câmpia Nirului - Valea Ierului. Măsurile propuse includ cofinanțarea proiectelor locale pentru reabilitarea obiectivelor turistice, conservarea arhitecturii tradiționale și promovarea obiceiurilor specifice zonei.
„Vom solicita celor care doresc să participe la acest proiect ca, în mod obligatoriu, să adopte un regulament urbanistic de construibilitate, pentru a se respecta specificul fiecărei zone în parte. Ne interesează, în acest concept, să îi prindem pe locuitorii acestor zone, în mare parte depopulate, să luăm contact cu investitorii din zona respectivă, care doresc să investească în dezvoltarea turistică, să restaurăm clădirile de acolo, să restaurăm tot ceea ce este patrimoniu construit. Dacă e cazul unei biserici, să sprijinim restaurarea bisericii și să-i implicăm pe cei de acolo, inclusiv fiii satului, care sunt proprietari ai caselor moștenite, sunt plecați din localitatea respectivă. Mulți dintre ei au posibilități materiale ca să facă aceste investiții și nu le văd, deocamdată, sensul, pentru că nu pot să pună în valoare, prin introducerea într-un circuit turistic, a acestor construcții", a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor.
O direcție importantă este crearea unei rute turistice a vinului de Bihor. Traseul propus începe în Paleu, traversează Diosig și Valea Ierului, coboară prin Marghita spre Tileagd și include localitățile din vecinătate. De asemenea, se vor organiza evenimente locale pentru punerea în valoare a stațiunilor termale existente. Sunt prevăzute și acțiuni de promovare, instruirea personalului din domeniul turismului și dezvoltarea infrastructurii turistice
Consiliul Județean Bihor va acorda sprijin financiar sub formă de cofinanțare pentru lucrări și activități legate de turismul cultural și conservarea patrimoniului. Proiectele vor fi selectate în funcție de contribuția locală, potențialul turistic și capacitatea de atragere a investițiilor. Programul include și măsuri fiscale: reducerea impozitului pentru proprietarii care restaurează fațadele tradiționale și majorarea impozitului pentru clădirile lăsate în paragină.
În paralel cu lansarea programului, Consiliul Județean Bihor a inițiat demersurile pentru preluarea administrării ariilor naturale protejate din județ.
Consiliul Județean va susține și producătorii de produse locale, meșteșuguri și activități cu valoare culturală și artistică din toate zonele județului. Obiectivul este păstrarea identității locale și integrarea acestora într-un sistem turistic coerent. Această acțiune completează Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă 2021-2027, prin care sunt sprijinite comunitățile rurale și industriile creative locale.
Programul de recuperare, restaurare și valorificare a satului bihorean face parte dintr-un concept mai amplu, care va fi integrat într-un sistem de management al potențialului turistic local. Acesta are la bază principiile SINERGIE - Serviciu Integrat, Natură, Echilibru, Resurse, Guvernanță, Inovație, Educație. Conceptul urmărește coordonarea tuturor domeniilor relevante pentru dezvoltarea turistică, cu scopul final ca destinațiile să devină sustenabile din punct de vedere economic.

Trimite email
marți, 1 aprilie 2025, 03:03:09 Ora de vară a Europei de Est