Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două echipe ale Universității din Oradea s-au aflat printre finaliste

La Hackathon Innovation Labs Timișoara

Două echipe ale Universității din Oradea s-au aflat printre finaliste

La sfârșit de săptămână, Timișoara a fost, timp de două zile, gazda Hackathonului Innovation Labs, un concurs dedicat tinerilor antreprenori dornici să-și transforme ideile inovatoare în afaceri viabile, prin integrarea tehnologiei. Evenimentul a reunit peste 50 de echipe formate din studenți, elevi, antreprenori și profesioniști din diverse domenii, oferindu-le oportunitatea de a lucra intens la conceptele lor alături de mentori experimentați.

Concurenții au avut parte de un program solicitant, dar plin de provocări și oportunități. Alături de mentorii lor, echipele au lucrat la dezvoltarea ideilor de afaceri, perfecționându-și conceptele pentru a le prezenta în fața juriului. „Procesul de selecție a fost riguros: inițial, fiecare echipă a avut un minut pentru a-și expune ideea, urmat de o descriere mai amplă în două minute și o sesiune de Q&A. Acest format a testat, nu doar viabilitatea ideilor, ci și capacitatea participanților de a comunica clar și convingător", relatează conf. univ. dr. ing. Constantin Novac, cadru didactic al Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației (FIETI), ambasador Innovation Labs.
Din cele peste 50 de echipe prezente, 35 s-au calificat în semifinale, iar din acestea, doar o parte au reușit să avanseze în competiție, având ca următoare destinație București. „Un motiv de mândrie pentru noi este faptul că printre finaliștii etapei din Timișoara se numără și două echipe de la Universitatea din Oradea (WorkWise și EcoVents), demonstrând excelența și inovația studenților noștri", spune ambasadorul Innovation Labs la Oradea.
Plecând de la premisa că, într-un mediu de lucru dinamic, companiile se confruntă cu dificultăți în găsirea unui echilibru între productivitate și bunăstarea angajaților, WorkWise este o aplicație bazată pe inteligență artificială menită să ajute managerii de proiect în gestionarea atribuțiilor, monitorizând în mod securizat productivitatea. O funcționalitate-cheie a aplicației gândită de studenții orădeni o reprezintă sugestiile inteligente pentru optimizarea performanței în cazul sesizării unor deficiențe în procesul de realizare a sarcinilor. Echipa WorkWise: Zaha Daria - cea care a ținut pitch-ul, Bonca Aida-Casandra, Dinu Greta, Lup Camelia, Orosz Alexandra-Panna, Șorohova Iana - studente in anul I Calculatoare la FIETI.
A doua platformă gândită de studenții se numește EcoVents. Ideea a pornit de la faptul că evenimentele au un impact tot mai mare asupra amprentei de carbon, iar reglementările UE cer din ce în ce mai multă transparență în domeniu. Așa se face că organizatorii de evenimente se confruntă cu metode de raportare greoaie și costisitoare, bazate pe consultanță și foi de calcul. Această platformă încearcă să rezolve problema. Echipa este formată din Emanuel Rusu (cel care a ținut pitch-ul) TM, Alexander Scherer TM, Corniș Ana-Raluca, Tripon Cosmina Georgiana, ultimele două fiind studente în anul I Tehnologia Informației, respectiv Calculatoare, la FIETI.
„Indiferent de rezultatul final, fiecare participant a avut de câștigat. Pe lângă cunoștințele acumulate și feedback-ul valoros, primit de la mentori, concurenții au avut ocazia să interacționeze într-un mediu dinamic, să facă schimb de idei și experiențe, iar unele echipe care nu s-au calificat inițial au ales să se alăture altor proiecte cu potențial ridicat. Mai mult, s-au creat conexiuni valoroase care pot duce la colaborări de succes în viitor", consideră conf. univ. dr. ing. Constantin Novac.
Atmosfera de la Hackathon Innovation Labs Timișoara a fost una energică și inspirațională. „Participanții nu doar că s-au bucurat de experiența competiției, dar au plecat cu o viziune mai clară asupra propriilor proiecte. Chiar dacă nu toate echipele au ajuns în fazele finale, fiecare dintre ele a fost câștigătoare prin simpla prezență și implicare în acest eveniment. Schimbul de idei și colaborările formate au potențialul de a influența dezvoltarea unor afaceri viitoare, iar aceasta este, poate, cea mai valoroasă recompensă a competiției", a mai afirmat conferențiarul de la FIETI.
Hackathon Innovation Labs este un punct de referință pentru tinerii inovatori din România, iar drumul lor nu se oprește aici. Următoarea etapă, București, promite și mai multe provocări și oportunități, iar studenții orădeni spun că vor urmări, cu entuziasm, parcursul echipelor care au reușit să treacă mai departe. (E.C.)

Trimite email
marți, 1 aprilie 2025, 03:09:39 Ora de vară a Europei de Est