Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Actori româno-britanici în „Cântăreața cheală”, de Eugen Ionescu

De Ziua Mondială a Teatrului, la I.C.R. Londra,

Actori româno-britanici în „Cântăreața cheală”, de Eugen Ionescu

De Ziua Mondială a Teatrului, în 27 martie 2025, I.C.R. Londra invită publicul la spectacolul „Cântăreața cheală", de Eugen Ionescu, cu Tudor Gurămultă, Bianca Topor, Mihai Costache, Elena Vasilache, Ioana Goga și Olivia Negrean, tineri actori români care locuiesc și creează în Regatul Unit al Marii Britanii.

În urma atelierului de teatru dezvoltat de I.C.R. Londra, începând cu luna februarie a acestui an, sub îndrumarea regizoarei Ema Nicola și cu concursul designerului de lumini Leonard Băcică, spectacolul cu prima piesă de teatru a lui Ionescu, „Cântăreața cheală", este dedicat Zilei Mondiale a Teatrului. Evenimentul are loc la 69 de ani de la premiera londoneză desfășurată la Arts Theatre și la 75 de ani de la premiera absolută la Paris a acestui text cu care a debutat în dramaturgie Eugen Ionescu. Piesa reprezintă una dintre lucrările esențiale care au reușit să impună teatrul absurdului ca un curent important în istoria teatrului modern și a marcat începutul unei cariere de succes pentru Ionescu pe scena internațională. Spectacolul de la I.C.R. Londra va fi jucat în limba engleză după traducerea lui Donald Watson.
„Cântăreața cheală rămâne o piesă relevantă care subliniază eșecul limbajului, ruptura dintre oameni, absurditatea căutării unui înțeles într-o lume a neorânduirii. În era noastră digitală, unde legătura verbală dintre semeni este deseori superficială și fragmentată, spectacolul aduce o critică lipsei de esență care caracterizează interacțiunea umană", a declarat regizoarea Ema Nicola.
Această piesă care a făcut istorie pune în valoare dedicația și entuziasmul cu care artiștii româno-britanici abordează demersurile creative, dovedind profunzimea și versatilitatea talentului lor, cu care îmbogățesc scena de teatru britanică.
Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru (ITI), fiind sărbătorită anual pe 27 martie de către Centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. Anul acesta, mesajul Internațional de Teatru este transmis lumii întregi de către regizorul Theodoros Terzopoulos, pedagog, autor, fondator şi director artistic al Companiei teatrale Attis, inspirator al Olimpiadelor de teatru şi preşedinte al Comitetului internaţional al Olimpiadelor de teatru.
„Oare poate teatrul să audă apelul disperat pe care îl emit vremurile noastre într-o lume de cetăţeni sărăciţi, ferecaţi în celulele unei realităţi virtuale, retraşi într-o izolare sufocantă? Într-o lume de existenţe robotizate înăuntrul unui sistem totalitar de control al şi de represiune a tuturor aspectelor vieţii? (...) Este teatrul îngrijorat de condiţia umană, aşa cum se prezintă ea în secolul 21, când cetăţeanul este manipulat de interese politice şi economice, de reţelele media şi de grupurile formatoare de opinie? (...) Întrebări care nu se pretează la răspunsuri definitive, pentru că teatrul există și dăinuie datorită întrebărilor fără răspuns. Întrebări stârnite de Dionisos, trecând prin locul său de naștere, arena teatrului antic, și continuându-și tăcut călătoria de refugiat prin peisaje de război, astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. (...)" Versiunea în limba română a mesajului, în traducerea doamnei Alice Georgescu, pe www.uniter.ro.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale I.C.R. Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/
Raluca Moisan

Trimite email
marți, 1 aprilie 2025, 03:06:26 Ora de vară a Europei de Est