Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Slujbă arhierească, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte episcop Sofronie

Astăzi, de sărbătoarea Bunei Vestiri, la Mănăstirea Buna Vestire, s-a săvârșit

Slujbă arhierească, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte episcop Sofronie

Astăzi, 25 martie 2025, am participat la slujba arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, dimpreună cu părintele arhimandrit Atanasie Paleu la Mănăstirea Buna Vestire din cartierul Episcopia Bihor.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte episcop Sofronie a prezentat serbarea cea mare a Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu drept o sărbătoare planetară pe care o serbează toți creștinii din Răsărit și din Apus, de la Miazăzi și Miazănoapte, din toate părțile pământului și din toate timpurile, cu 9 luni mai înainte de sărbătoare Nașterii de trup a Domnului nostru Iisus Hristos, fiind o zi de mare bucurie, ca și Praznicul Floriilor. E ziua în care, așa după cum se cunoaște, Arhanghelul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria că-l va naște pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Preasfințitul Părinte episcop a făcut o adevărată pledoarie pentru Vestea cea bună, mergând mai departe și subliniind că ,,Vestea cea bună este că moartea a fost biruită prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos pentru că asta-i buna vestire: se termină cu stăpânirea morții. S-a încheiat cu moartea, îngroparea și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Prin Hristos biruitorul biruim și noi credința în Învierea Sa. Biruim moartea, păcatul, întunericul, iadul. Maica Domnului a fost prezentată în viața bisericii, în viața liturgică, dar o vedem reprezentată și cu imaginea iconică, medicul, doctorul Luca, cel mai apropiat ucenic al Maicii Domnului, fiind primul care îi zugrăvește cele dintâi icoane. ,,Și avem o mulțime de icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, după cum avea să sublinieze Preasfințitul Părinte episcop. Toate icoanele Maicii Domnului sunt făcătoare de minuni. Și cele care izvorăsc mir și cele care nu izvorăsc mir. Și cele care lăcrimează și cele care nu lăcrimează. Pentru că minunea se petrece în sufletul credinciosului din dragostea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Dumnezeu nu are nevoie de minuni ca să-și dovedească dragostea. Noi avem nevoie de minuni pentru că ne-am pierdut credința. Minunea este aceea că ne salvează Dumnezeu prin sacrificiul Fiului Său prin moarte. Asta-i minunea... că deși trecem prin moarte, mergem spre împărăția care nu se sfârșește niciodată, nu căutând semne și false minuni, ci lăsând Duhul lui Dumnezeu să transforme inimile noastre și să ardă spiritul tuturor păcatelor. Pentru Harul lui Dumnezeu să se sălășluiască în viețile noastre. Asta ne învață Preasfânta Născătoare de Dumnezeu", a conchis Preasfințitul Părinte episcop Sofronie.
Chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă de dimineață, spre amiază s-a mai răzbunat, luminându-se de-a binelea, iar copiii au început să se bucure, cei dintâi.
Maica stavrofora Bădilă Pavelida, starețul mănăstirii, s-a arătat mulțumită de prezența credincioșilor și de ajutorul maicii stavrofora Mina Bădilă, starețul Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea și a maicilor de la cele două mănăstiri surori.
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, vă prezentăm parte din cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Părinte episcop Sofronie.
Ovidiu Dan

Trimite email
marți, 1 aprilie 2025, 03:07:28 Ora de vară a Europei de Est