Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mobilitate Erasmus+ elevi și profesori din Lesvos, Grecia, în vizită la Oradea

Împreună spre Excelență,

Mobilitate Erasmus+ elevi și profesori din Lesvos, Grecia, în vizită la Oradea

În cadrul Acreditării Erasmus+ Nr: 2021-1-RO01-KA120-SCH-000044007, proiect: 2023-1-RO01-KA121-SCH-000131703, în perioada 23-27 februarie 2025, a avut loc o mobilitate a elevilor și a profesorilor din Lesvos, Grecia, la care au participat și elevi din clasele a VIII-a A, a VIII-a C, a IX-a D, a X-a A, a XI-a B și a XI-a C de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan" din Oradea.

Oaspeții eleni au fost întâmpinați de doamna director, prof. Martin Simona, iar elevii din clasa a XI-a B au prezentat obiectivele mobilității Erasmus+, ,,Think Green, Act Sm@rt", școala noastră acreditată Erasmus+, precum și mobilități elevi care au avut loc în primii ani de acreditare (februarie 2023, martie 2023 și luna mai 2023).
Elevii greci au fost invitați să prezinte localitatea (Lesvos, Grecia) școala (Lykeio Polichnitou) și experiența Erasmus+ elenă.
Elevi din clasele a VIII-a A, a VIII-a C, a IX-a D, a X-a A, a XI-a B și a XI-a C precum și oaspeții eleni au fost invitați la prima activitate a mobilității, ,,spargerea gheții", cunoașterea participanților între ei, exerciții de ritm și mișcare care s-au finalizat cu urarea ,,WELCOME TO ROMANIA!". prof. coordonator Neșiu Sânziana, prof. Holhoș Felicia și inginer de sistem Mihincău Ioan-Lucian).
În după-masa zilei de 24 februarie orașul Oradea, singurul oraș Art Nouveau din România și unul dintre cele 15 orașe Art Nouveau din lume, a fost descoperit la pas, clădiri emblematice ale orașului, precum Primăria Oradea, Turnul Primăriei, Biserica cu Lună sau Casa Darvas, și-au afișat fațadele, într-o atmosferă rece, dar însuflețită de glasurile gazdelor, mândri de moștenirea orădeană. Prezentările în limba engleză au reliefat aspecte istorice sau evenimente mai puțin cunoscute din epoca în care orașul Oradea înflorea în stilul Secesion - Art Nouveau
În 25 februarie, Centrul de Documentare și Informare al C.N. ,,Iosif Vulcan" a găzduit elevi din clasele a XI-a C , a XII-a C, a VI-a B, a IX-a D, a X-a B și a VIII-a C în cadrul lecțiilor susținute în limba engleză (prof. Neșiu Sânziana, prof. dr. Dragoș Călin) și limba germană, cu tema ,, Sustenabilitatea vieții" (prof. Clonda Andrea).
O activitate mult îndrăgită de orice participant la mobilitate a fost ,,Green School Treasure Hunt" (prof. Holhoș Felicia, prof. Ganea Daniela, prof. Blaga Emilia), în care participanții au descoperit școala noastră sm@rt, fiind împărțiți în cinci echipe și având sarcini mai mult sau mau puțin asemănătoare.
A urmat vizita la Sinagoga Aachvas Rein, Oradea, unde o parte din istoria evreilor din Oradea a fost prezentată în cadrul expoziției itinerante (profesor documentarist Beltechi Lioara și administrator Tal Alina)
A treia zi a mobilității, în același Centrul de Documentare și Informare primitor, dar și în Laboratorul de Informatică, elevii și profesorii din Lesvos, Grecia au asistat la lecții demonstrative de Informatică și TIC (prof. Neșiu Sânziana, prof. Popa Teodora, prof. Ile Angela) tema ,,Sustenabilitatea vieții" (elevi din clasele a V-a B, a VIII-a A), precum și la activitatea ,,Folosirea aplicațiilor web 2.0 în predare" (clasa a IX-a D, prof. Bacter Călin).
După atâta ,,inactivitate fizică", având în minte dictonul MENS SANA IN CORPORE SANO, prof. Faur Cristian, prof. Holczman Dorin, prof. Jozsa Francisc, prof. Kovacs Indrei Roxana și prof. Ganea Daniela i-au provocat pe oaspeți, dar și pe gazde la activități sportive, care au pus în evidență coordonarea și sudarea echipelor de elevi
În cadrul Acreditării Erasmus+ Nr: 2021-1-RO01-KA120-SCH-000044007, proiect: 2023-1-RO01-KA121-SCH-000131703, ultima activitate a mobilității a constat în schimbul de impresii, feedbackul activităților desfășurate și acordarea certificatelor de participare din partea conducerii Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" Oradea.
Animați de dorința de a se revedea, elevii și profesorii participanți si-au promis o colaborare online și continuarea proiectului eTwinning în care sunt parteneri.
Prof. Neșiu Sânziana

Trimite email
marți, 1 aprilie 2025, 03:09:39 Ora de vară a Europei de Est