Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Povestea continuă

IA cu povești...

Povestea continuă

Povesteam în urmă cu doi ani despre acest proiect de suflet, inițiat de doi oameni, români în cuget și-n simțiri, care vor să aducă în atenția celor mici și nu numai lucruri și noțiuni uitate sau pe cale să fie uitate, acoperite parcă de praful timpului istoric, ce se așterne inevitabil peste tot și peste toate.

Este vorba despre Dorin Negrău, singurul designer român care a fost inclus în cadrul evenimentului de modă New York Fashion Week, cel care a înființat Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă, transformând casa bunicilor lui din Husasău de Tinca în muzeu și doamna muzeograf dr. Simona Bala, de la Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal. La muzeu au lansat și invitat elevi din școlile orădene, în cadrul acestui proiect educațional de inițiere în tainele citirii semnelor tradiționale și de păstrare a patrimoniului imaterial.
Au răspuns imediat clasele: I F, coordonată de dna prof. Adriana Morgovan, respectiv cei din a IV-a B și D - prof. Codruța Faur și Cristiana Vidican, de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea.
La muzeu au fost introduși în lumea scrierii arhaice a bluzei românești, printr-o serie de discuții antrenante despre zona istorico-geografică în care ne aflăm, valorificându-și astfel cunoștințele dobândite la clasă la istorie, geografie, științe, abilități practice și chiar educație muzicală. Au aflat lucruri noi și foarte valoroase despre relația omului de acum o sută de ani cu Divinitatea, pământul, ocupațiile de bază, animalele și transpunerea acestora pe chimeșa românească, pe vase, pe lemn sau pe perete, sub formă de semne tradiționale românești - toate interconectate. Au văzut care sunt principalele semne folosite: soarele / steaua, roata, coarnele de berbec, furca, crucea, prescura, potcoava, pintenul etc.
În partea a doua, și mai interactivă parcă, au avut de descoperit aceste semne, în cadrul unei vânători de comori / semne, vizitând secția de Etnografie a Muzeului. Așa au fost iarăși conectați cu viața simplă, dar atât de minunată de odinioară. Au văzut ce mici erau încăperile caselor, care era organizarea camerelor - două sau trei de regulă, cum se dormea, mânca, procura cele necesare traiului zilnic, cine îi învăța pe copiii satului, relația strânsă cu biserica ș.a.
La final au primit și o invitație - temă de casă: să discute cele văzute și auzite cu părinții și bunicii și să-și aleagă un semn tradițional, pe care să-l reprezinte artistic pe o ie / tricou / bluză sau pe hârtie, lemn sau orice fel de material. Lucrările vor fi postate în cadrul unei expoziții realizate de către designerul Dorin Negrău.
Acest proiect dorește să cuprindă cât mai multe școli, dascăli, elevi interesați de cunoașterea lumii arhaice, o incursiune în lumea scrierii vechi a bluzei românești.
Suntem siguri, că odată deschis apetitul pentru cunoaștere, școlarii vor fi fermecați și interesați de aceste lucruri atât de frumoase care ne reprezintă ca entitate și care ne conectează cu strămoșii noștri, de care suntem atât de mândri.
Adriana Morgovan
Codruţa Faur
Cristiana Vidican

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:11 Ora de vară a Europei de Est