Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea STEAM Conference, eveniment dedicat educației, inovației și antreprenoriatului

Vineri, 21 martie 2025, ministrul Educației a fost la Oradea

Oradea STEAM Conference, eveniment dedicat educației, inovației și antreprenoriatului

Oradea a fost gazda unui eveniment de prestigiu, Oradea STEAM Conference, dedicat educației, inovației și antreprenoriatului, care l-a avut ca invitat de onoare pe ministrul Educației și Cercetării, domnul prof. univ. dr. Daniel David. Evenimentul a fost marcat de două conferințe academice de mare importanță, care au subliniat rolul esențial al educației și cercetării în județul Bihor.

Ministrul Daniel David a avut ocazia să viziteze două proiecte inovative pentru educație și cercetare în Oradea: Campusul Oradea și Parcul Științific și Tehnologic Oradea STEAM Park, ambele realizate cu fonduri europene. Aceste inițiative sunt esențiale pentru pregătirea tinerelor talente pentru meserii de viitor și pentru sprijinirea cercetării și inovării în regiune.
În cadrul evenimentului, ministrul Educației a felicitat echipa Parcului Științific și Tehnologic Oradea, condusă de managerul Răzvan Pătcaș, pentru succesul organizării conferinței, menționând, de asemenea, importanța acestora pentru educația duală și inovarea tehnologică din România. Campusul Oradea, primul din regiune dedicat învățământului dual, și Parcul Științific Oradea, acreditat de Ministerul Educației, joacă un rol deosebit în dezvoltarea competențelor tinerelor talente și promovarea cercetării.
Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul zilei, fiind structurat în două secțiuni. Prima secțiune, între orele 10.00 și 14.00, a fost dedicată antreprenoriatului, inovației și educației STEAM. A doua secțiune, între orele 14.00 și 17.00, s-a concentrat pe colaborarea între Universitatea din Oradea și EU_GREEN, un proiect al alianței europene.
Al doilea eveniment a făcut parte din a doua ediție a programului „Entrepreneurial Journey", inițiat de alianța europeană EU_GREEN, sub deviza „Oportunități de antreprenoriat și inovare". Acesta s-a concentrat pe două clustere de cercetare esențiale pentru dezvoltarea sustenabilității: „Paradigme emergente pentru sănătate și bunăstare" și „Turism sustenabil pentru patrimoniul cultural și natural".
Evenimentul a fost un cadru propice pentru doctoranzi, cercetători și antreprenori din domeniul educațional și al inovației să învețe și să colaboreze pe teme importante pentru viitorul educației și al sănătății. Printre prezentările susținute s-au numărat și povești de succes din ecosistemul local, inclusiv prezentarea „Turism sustenabil pentru patrimoniul cultural și natural" de către Due Fratelli Village Resort, și „Paradigme emergente pentru sănătate și bunăstare" susținută de Synergy Therm.
Un moment deosebit al evenimentului a fost reprezentat de intervenția prof. Haiaș Florica Maria, reprezentantul României la Conferința Internațională de la Bruxelles, care a abordat tema drepturilor fundamentale ale femeilor diagnosticate cu cancer. În acest context, a subliniat importanța accesului la vaccinarea HPV, screening, tratament de fertilitate și protecția la locul de muncă pentru femeile din oncologie. De asemenea, a prezentat tema „Conexiunea profundă dintre cancer, psihic și spiritualitate ca mijloc de vindecare", evidențiind importanța echilibrului între minte, trup și suflet în procesul de vindecare.
Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu, coordonator local EU GREEN și prorector al Universității din Oradea, care a subliniat importanța programului „Entrepreneurial Journey" în susținerea start-up-urilor și spin-off-urilor bazate pe cercetare și transfer tehnologic. Ea a precizat că anul acesta, temele de interes au fost sănătatea și turismul sustenabil.
Evenimentul a constituit o platformă excelentă pentru schimbul de idei și cunoștințe în domenii cheie pentru viitorul regiunii și al Europei.
Prof . Haiaș Florica Maria,
Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:53 Ora de vară a Europei de Est