Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Lumină din Lumină”, ediția a III-a

Au început concertele de Paște în Bihor

„Lumină din Lumină”, ediția a III-a

Duminică, 16 martie 2025, au început concertele dedicate sărbătorilor pascale în județul Bihor, în cadrul celei de-a treia ediții a proiectului ,,Lumină din Lumină".

Artiști populari, copii, interpreți de muzică clasică și coruri bisericești susțin concerte cu pricesne și cântări specifice acestei perioade, în toate zonele județului.
În prima săptămână au fost organizate concerte în Nucet, Valea de Sus (comuna Câmpani), Ștei, Vintere, Căpâlna, Gepiu și Ciumeghiu.
„Se împlinesc trei ani de când Consiliul Județean Bihor organizează, în perioada Postului Crăciunului, concerte de colinde în tot județul, sub titlul „Bihorul colindă", iar în perioada Postului Mare, concerte de pricesne, sub titlul „Lumină din Lumină". Mă bucur să văd bisericile și casele de cultură din tot județul pline de oameni care se adună în jurul tradițiile noastre strămoșești. „Lumină din Lumină" este un act de mărturisire și, în același timp, un îndemn pentru fiecare bihorean de a fi parte din Lumina Învierii. Putem face asta încercând, fiecare dintre noi, să fim mai buni, dar nu prin competiție cu celălalt, nu neapărat să avem mai mult decât celălalt, ci să fim mai buni față de cel care suntem astăzi", a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, în deschiderea spectacolului din Nucet.
„Lumină din Lumină" este organizat de Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Centrul de Cultură al județului Bihor, cultele religioase din județ și școlile.
Cel mai mare concert va avea loc în Oradea, la Arena Oradea. La evenimentul la care sunt așteptate peste 5.000 de persoane, vor interpreta Grupul Psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale din București, unul dintre cele mai cunoscute grupuri de muzică bizantină din România, Maria Coman, cea mai ascultată interpretă de muzică religioasă din România și Ribale Wehbé, o artistă libaneză de muzică bizantină și orientală, apreciată la nivel internațional. Biletele urmează să fie puse în vânzare.
Programul complet al evenimentelor ,,Lumină din Lumină", ediția a III-a, este în curs de actualizare, urmând să mai fie adăugate și alte concerte în diferite locații din județ. În acest moment, calendarul concertelor se compune astfel:
duminică, 16 martie 2025:
• NUCET - Biserica Ortodoxă din Nucet - 12.30
• VALEA DE SUS (CÂMPANI) - Biserica Ortodoxă din Valea de Sus - 15.00
• ȘTEI - Biserica „Sf. Treime" din Ștei - 17.00
marți, 18 martie 2025:
• VINTERE (HOLOD) - Biserica Ortodoxă din Vintere - 18.00
• CĂPÂLNA - Biserica Ortodoxă din Căpâlna - 19.30
miercuri, 19 martie 2025:
• GEPIU-COLONIE - Biserica Ortodoxă Gepiu Colonie - 18.00
• CIUMEGHIU - Biserica Ortodoxă din Ciumeghiu - 19.00
duminică, 23 martie 2025:
• BISERICA SF. APOSTOL ANDREI - Oradea - 11.30
• DOBREȘTI - Sala Sporturilor din Dobrești - 15.00
• SEBIȘ (Drăgănești) - Biserica Ortodoxă din Sebiș - 18.00
joi, 27 martie 2025:
• CONFERINȚĂ ARHID. LECT. DR. SORIN MIHALACHE - Teatrul de Stat „Regina Maria" din Oradea - 18.00
vineri, 28 martie 2025:
• CEFA - Biserica Ortodoxă din loc. Cefa - 18.00
• HOMOROG - Biserica Ortodoxă din Homorog - 19.30
duminică, 30 martie 2025:
• BEIUȘ - Biserica din Deal - 11.30
• ALEȘD - Biserica Ortodoxă „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul" din Aleșd - 14.00
• BRUSTURI - Căminul Cultural - 16.00
• MARGHITA - Casa de Cultură - 18.00
marți, 1 aprilie 2025:
• COCIUBA MARE - Biserica Ortodoxă din loc. Cociuba Mare - 18.00
• TINCA - Casa de Cultură din Tinca - 19.30
sâmbătă, 5 aprilie 2025:
• MIȘCA (CHIȘLAZ) - Sala de evenimente Mișca, nr. 117 - 18.00
duminică, 6 aprilie 2025:
• MĂNĂSTIREA IZBUC - Sat Călugări, comuna Cărpinet - 11.30
marți, 8 aprilie 2025:
• BORȘ - Casa de Cultură din Borș - 19.00
• SÂNTANDREI - Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei (str. Triumfului, nr. 27) - 19.30
miercuri, 9 aprilie 2025:
• CONCERT EXTRAORDINAR „LUMINĂ DIN LUMINĂ" - Oradea Arena - ora 18.00
joi, 10 aprilie 2025:
• BULZ - Căminul Cultural din Bulz - 19.30
vineri, 11 aprilie 2025:
• REMETEA - Căminul Cultural din Remetea - 18.00
• LAZURI DE BEIUȘ - Biserica Ortodoxă din Lazuri de Beiuș - 19.30
luni, 14 aprilie 2025:
• SĂLACEA - Casa de Cultură din Sălacea, nr. 47 - 16.00
miercuri, 16 aprilie 2025:
• CONCERT SIMFONIC „Requiem Mozart" - Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae" - 19.00
joi, 17 aprilie 2025:
• BIHARIA - Casa de Cultură din Biharia - 11.00
duminică, 20 aprilie 2025:
• VALEA LUI MIHAI - Centrul Cultural „Gizella", str. Republicii, nr. 45 - 17.00
• TĂMĂȘEU - Casa de Cultură din Tămășeu - 18.00
duminică, 27 aprilie 2025:
• CONCERT ORADEA - Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae"- 18.00.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:09 Ora de vară a Europei de Est