Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala Elitelor Arădene, ediția a IV-a

În 15 martie, s-a desfășurat, la Palatul Cultural din Arad,

Gala Elitelor Arădene, ediția a IV-a

Gala Elitelor Arădene este un eveniment emblematic prin care organizatorii își propun să marcheze și să recunoască contribuțiile remarcabile ale personalităților locale în diferite domenii prin promovarea excelenței.

Consiliul pentru Elitele Arădene, Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș" din Arad, sub egida Asociației Marea Lojă Națională din România, la inițiativa asociațiilor: Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020, Casa cu Lacăt, EMERA, au organizat cea de-a IV-a ediție a Galei Elitelor Arădene.
Având ca parteneri Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, Filarmonica Arad, precum și reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 martie 2025, de la ora 18.00, la Palatul Cultural din Arad.
Șapte premii pentru promovarea excelenței
În cadrul galei au fost acordate șapte premii în valoare de 6.000 de lei fiecare unor personalități din comunitatea arădeană care s-au distins prin performanțe excepționale.
Laureații ediției 2025 sunt:
Prof. univ. dr. Valeriu Beiu, Premiul Caius Iacob - pentru matematică, științe inginerești
Ambasador Teodor Viorel Meleșcanu, Premiul Dimitrie Cameniță - pentru științe sociale, economie și antreprenoriat;
Prof. univ. dr. Otilia Florica Hedeșan, Premiul Sever Frențiu - pentru științe umaniste și arte;
Prof. univ. dr. Gheorghe Ciobanu, Premiul Aurel Ardelean - pentru științe biologice și biomedicale;
Prof. univ. dr. habil. Dorin Nicușor Augustinn Herlo, Premiul Ștefan Augustin Doinaș - pentru performanțe deosebite în educație;
Arhitect Gheorghe Seculici, Premiul Francisc Von Neuman - pentru promovarea imaginii Aradului;
Daria Cristina Toderici și Alexei Emanuel Ormanji, Premiul Special GEA - pentru elitele viitorului
O viața participativă pentru dezvoltare culturală
,,De-a lungul vremii, prin implicarea celor care au îndrăznit să-și fixeze obiective care aparent păreau greu de realizat, prin oportunitățile aduse înspre generația tânără și sprijinirea celor care au acționat și au avut un rol determinant în procesul de construire durabilă a Aradului, s-au format personalități care au creat valori.
Prin formatul acestui eveniment, descoperim și unim arădeni remarcabili care sunt modele pentru generații diferite, ancorați în viața Aradului, care se implică social, cultural, economic în procesele de dezvoltare comportamentală a semenilor, care alocă timp și resurse financiare pentru progresul societății românești.
Identificarea oportunităților culturale, înțelegerea sprijinului oferit pentru a asigura sustenabilitatea evenimentelor prin care se cultivă în rândul semenilor cultura obiectivă, cultura instituțională, cultura personală, precum și exprimarea recunoștinței pentru performanța economică, științifică și în educație sunt factori care contribuie la dezvoltarea socială.
Evenimentul ține să exprime, plastic, dimensiunea participării proactive la viața orașului, indicând gradul de integrare a cetățenilor într-o anumită comunitate locală prin raportare la aspirațiile fiecăruia.
Prezența pe scenă a fiecărui laureat, aprecierea exprimată public, recunoașterea parcursului profesional de excepție și/sau a contribuțiilor aduse pentru a transmite mai departe și pentru a se constitui liant între generații, nu ar fi posibile fără oportunitatea făurită de persoanele care activează în cele opt asociații care au inițiat acest eveniment în Arad.
Dublați de reprezentanții entităților care sunt parte din mediul de afaceri și care au alocat resurse pentru a susține Gala Elitelor Arădene (GEA), triplați de personalități ale mediului academic care s-au implicat în jurizarea acestei ediții, am conturat programul serii pe care vi-l împărtășim cu bucurie", a spus președintele Consiliului pentru Elitele Arădene, dr. Nicolaie Iancu, în deschiderea galei.
Ziua Internațională a Poeziei, marcată prin dialog între diferite genuri de creație
Seara a debutat cu un moment cultural, intitulat ,,Dialog continuu printre cărți", desfășurat între orele 18.00 și 19.00, deschis de prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu de la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad și președinte al Asociației EMERA Arad, care a invitat publicul la dialog prin muzică și poezie, în contextul anticipării Zilei Internaționale a Poeziei (care se sărbătorește în 21 martie). Poetul arădean Ioan Matiuț a expus 11 cărți pe care le-a semnat și care reflectă parte din timpul în care a scris și a editat cărți, promovând cultura în societate.
A urmat Dialogul inițiat prin comunicare muzicală de către solista Annamaria Lole (la pian) și comunicarea verbală prin cuvinte alese din cărțile semnate de Ioan Matiuț, exprimate de prof. univ. dr. Anton Ilica. Prin împletirea muzicii cu poezia pe un fundal de multiple comunicări în șoaptă desfășurate în foaierul Palatului Cultural din Arad, cartea, muzica și poezia au ocupat locul central în debutul evenimentului, transformat în izvor de creației și comunicare spirituală, ca liant între diferite genuri artistice.
Programul muzical a fost asigurat de Filarmonica Arad și cei trei tenori ieșeni.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:16 Ora de vară a Europei de Est