Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Design your future!” – expoziția anuală a viitorilor designeri de la Universitatea din Oradea a înregistrat un număr record de vizitatori

Peste 500 de vizitatori!

„Design your future!” – expoziția anuală a viitorilor designeri de la Universitatea din Oradea a înregistrat un număr record de vizitatori

Vernisată în urmă cu o săptămână, DESIGN EXPO 2025 a depășit toate așteptările organizatorilor. Peste 500 de vizitatori au trecut deja pragul evenimentului găzduit, în premieră, de Parcul Științific și Tehnologic Bihor.

Conf. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, coordonatoarea studenților de la programul de studiu Design, al Facultății de Arte, spune că numai la vernisaj au luat parte aproape 400 de persoane. „A fost un succes și, totodată, confirmarea faptului că am luat decizia corectă, atunci când am ales să aducem acest eveniment într-un spațiu mult mai accesibil publicului. Reacțiile celor care au vizitat DESIGN EXPO 2025 au fost din cele mai bune. Am primit numai aprecieri, din partea studenților, a părinților și, cel mai important lucru pentru noi, din partea mediului economic", spune conf. univ. dr. Ana-Maria Abrudan. Universitarul orădean mărturisește că a trăit o vie emoție când a întâlnit, în sală, foști studenți „veniți în calitate de reprezentanți ai unor companii, pentru a colabora cu colegii lor mai mici".
Studentă în anul trei, Ștefania Pădurean a și fost invitată să lucreze pentru o firmă orădeană producătoare de mobilier. „Expoziția aceasta întruchipează tot ce am acumulat pe parcursul celor trei ani de facultate. Am pus mult suflet în tot ce am expus aici. Este, pentru mine, aproape un miracol să văd cum au evoluat lucrările mele, de la schițe, la aceste planșe și până la produsul finit".
Aflată în primul an de masterat la Design, Teona Marin spune că expoziția este un foarte bun mijloc de promovare pentru fiecare student și chiar mai mult decât atât: „Ne motivează și ne obligă să muncim, să perseverăm. Lucrările acestea reprezintă creativitatea și personalitatea fiecărui student. Prin ele am învățat să ne exprimăm pe noi înșine, în ceea ce facem".
Melania Mureșan a fost unul din principalii organizatori ai DESIGN EXPO 2025. „Este prima noastră expoziție, pregătită ca grupă de studenți, și am avut nevoie de ajutorul tuturor colegilor pentru aceasta. Din exterior părea o joacă, dar n-a fost nici pe departe așa. Am muncit împreună și cred că avem, cu toții, toate motivele să fim mulțumiți de ceea ce am făcut", spune Melania, adăugând că, personal, e „foarte mândră de implicarea colegilor și de spiritul de echipă de care au dat dovadă".
Conf. univ. dr. Ana-Maria Abrudan este convinsă că o parte din succesul expoziției se datorează locului în care se află aceasta. „Lucrările pun în valoare spațiul, la fel cum acest spațiu generos pune, mai bine, în valoare lucrările studenților. Este un câștig pentru toată lumea, și pentru noi și pentru gazdele noastre".
Răzvan Pătcaș, directorul Parcului Științific și Tehnologic Bihor, gazda DESIGN EXPO 2025, spune că viitorii designeri „au adus un aer proaspăt" în acest spațiu destinat cercetării și antreprenoriatului. „Este exact tipul de activități și evenimente pe care ni le dorim în Parc, pentru că noi ne dorim să fim un mediator al colaborărilor dintre companii și Universitate. Chiar dacă expozanții vin din zona Facultății de Arte, sunt convins că acești tineri își vor găsi loc și pe piața muncii din sfera științei și tehnologiei, fiindcă nu putem vorbi despre inovație fără să vorbim despre creativitate. Cred că ramurile din domeniul ingineriei pot replica aceste produse și chiar au nevoie de astfel de expoziții, precum au nevoie și de specialiști în design".
„Avem deja propuneri de colaborare cu studenți și cu facultăți de la Universitatea din Oradea, din domenii ca: artele, robotica, informatica sau silvicultura și ingineria forestieră", spune conf. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, subliniind că tot ce-și pot dori profesorii și studenții de la un astfel de eveniment este ca propunerile de colaborare să devină proiecte și produse concrete. „Până la urmă, aici, studenții noștri se ocupă de designul propriului lor viitor", a mai spus conf. univ. dr. Ana-Maria Abrudan.
DESIGN EXPO 2025 prezintă: planșe de prezentare, machete, prototipuri și proiecte din domeniul designului de produs, ambiental și grafic. Expoziția rămâne deschisă, în clădirea Parcului Științific și Tehnologic Bihor, din str. Ceyrat, nr. 4, până la mijlocul lunii aprilie. (E.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:12 Ora de vară a Europei de Est