Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Femeia în istorie, memorie și spațiu public”

Eveniment cultural - științific

„Femeia în istorie, memorie și spațiu public”

Universitatea din Oradea a dedicat întreaga lună martie femeii. Momentul culminant al seriei de evenimente închinate celor ce sunt: mame, fiice, surori, colege ori studente este evenimentul cultural - științific „Femeia în istorie, memorie și spațiu public".

Vineri, 21 martie 2025, începând cu ora 12.00, sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea îi așteaptă pe toți cei care vor să aducă un omagiu doamnelor și domnișoarelor, la evenimentul intitulat: „Femeia în istorie, memorie și spațiu public".
În deschidere, vor lua cuvântul: prof. univ. dr. habil. Livia Bandici, prorector al Universității din Oradea, conf. univ. dr. Dorin Cristian Coita, președinte Alumni, Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Ariadna Mircescu, director al Departamentul Muzică, Facultatea de Arte.
Va urma un moment muzical prezentat de Vancea Casian, student în anul I - vioară, clasa lect. univ. dr. Andrada Ciupeiu; sonata pentru vioară în mi minor, părțile I, II, de Francesco Maria Veracini. La pian, asist. univ. drd. Simina Iepure.
Apoi, lect. univ. dr. Diana Perțicaș, prodecan al Facultății de Științe Economice, va prezenta o comunicare științifică pe tema modelelor feminine din spațiul economic. Lect. univ. dr. Carmen Ungur-Brehoi, de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, va susține comunicarea „Femeia jurnalist în presa scrisă din Bihor". Și, la rândul ei, lect. univ. dr. Anca Tomoioagă, de la Facultatea de la Facultatea de Litere, le va vorbi celor prezenți despre imaginea femeii în literatură.
Urmează, un nou moment muzical, susținut de Melania Struț, studentă în anul III și Ionuț Mariș Hinsu, student în anul II - canto; W. A. Mozart - duet din Opera „Nunta lui Figaro". Tot Melania Struț, de această dată împreună cu Denisa Matiș, studentă în anul III și colegul ei Alex Teodorescu, vor interpreta un terțet din „Nunta lui Figaro" de W.A. Mozart. Baliga Anita, studentă în anul I - master și colega ei Porsztner Abigail vor interpreta „Barcarolle", din opera „Povestirile lui Hoffman". Studenții participanți fac parte din clasele: conf. univ. dr. Florina Mariș Hinsu, lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu și a conf. univ. dr. Carmen Vasile. Ei vor fi acompaniați, la pian, de lect. univ. dr. Camelia Andone și Cezar Platon, student anul I.
Va urma o nouă serie de expuneri științifice. Bibliotecar dr. Anarela Chiș, de la Biblioteca Universității din Oradea, va vorbi despre „Eternul feminin, evocat prin femei românce cu care ne mândrim", iar redactor dr. Roxana Ivașca, de la Editura Universității din Oradea, va prezenta comunicarea cu titlul „Herta Muller - identitatea/condiția femeii minoritare sub regimul comunist".
Evenimentul se va încheia cu un nou moment muzical, susținut de Corul Facultății de Arte, Departamentul de Muzică; dirijor lect. univ. dr. Carmen Rus. În program: Young Gordon „Gloria", Ola Gjeilo „Ubi Caritas", Sabin Pautza „Gloria", Karl Jenkins „Exultate, Jubilate".
Cu acest prilej va fi deschisă și o expoziție de carte dedicată femeii, cu volume din colecțiile Editurii și Bibliotecii Universității din Oradea, pregătită de Brîndușa Doca.
Moderatori evenimentului vor fi Roxana Ivașca și Anarela Chiș. (E.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:09 Ora de vară a Europei de Est