Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Innovation Labs – Idea Jam” la Universitatea din Oradea

Energie vie pentru idei și tehnologie

„Innovation Labs – Idea Jam” la Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea a fost, vineri, 14 martie 2025, gazdă a unui eveniment „Innovation Labs - Idea Jam". La evenimentul dedicat tehnologiilor și ideilor care pot modela lumea de mâine s-au înscris 73 de elevi, absolvenți, cadre didactice și studenți de la toate facultățile Universității din Oradea, inclusiv de la Teologie!

Andrei Muntean, partener „Innovation Labs", le-a spus celor prezenți că etapa desfășurată la Oradea este „un antrenament" pentru etapa regională a concursului de idei de afaceri, care va avea loc săptămâna viitoare, la Timișoara. Miza competiției este fabuloasă, dacă ținem cont doar de faptul că Early Game Ventures a pus la bătaie nu mai puțin de 500.000 de euro. Și aceasta nu e singura companie românească dispusă să investească în inovare. Mai mult, participanții vor avea ocazia de a cunoaște oameni care contează în business și tehnologii, de a participa la workshop-uri, de... „tot ce aveți nevoie pentru a transforma o idee, care are niște potențiali clienți, într-un prototip". Iar „Ideea e doar un început. Dacă nu ai o idee, poți să te alături unei echipe care. «Idea Jam» este despre experiența de a ieși în față", le-a mai spus Andrei Muntean celor prezenți.
Elevi, studenți și absolvenți s-au întrecut în a-și prezenta ideile care, cred ei, pot deveni o afacere în domeniul tehnologiei. Au pășit în fața audienței 12 echipe, cu idei și aplicații din domeniul medicinei, organizării de evenimente, robotică, agricultură, viață sănătoasă...
După o primă intervenție, participanții au primit, din partea reprezentantului „Innovation Labs", ponturi pentru a-și îmbunătăți prezentările. În urma celei de a doua runde, desfășurată în aplauzele celor prezenți, publicul a selectat cele trei idei câștigătoare. Au fost premiate: „Arena roboților" - ideea amenajării unui loc în care copiii să poată să se joace, să construiască și să lucreze cu roboți; proiectul unei aplicații de orientare în clădiri de interes public și „asistentul medical" care lucrează cu AI pentru a oferi pacienților sfaturi medicale personalizate. Cei trei câștigători au primit, din partea „Innovation Labs - Idea Jam" câte o casă audio wireless și, desigur, șansa de a participa la hackathon-ul de la Timișoara. „Vă promit că o să fie distractiv și intensiv", a spus gazda evenimentului, conf. univ. dr. Constantin Novac, ambasador „Innovation Labs", cadru didactic al Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației. De altfel, 26 de elevi și studenți din Oradea s-au și înscris deja pentru a lua parte la următoarea etapă a concursului de idei. (E.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:01 Ora de vară a Europei de Est