Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oportunități pentru tinerii orădeni

Clubul RoboManiacs, în al doilea an de activitate

Oportunități pentru tinerii orădeni

Clubul RoboManiacs, un proiect inovativ inițiat de Asociația Roboticienilor Oradea, a reușit să prindă contur datorită donațiilor strânse în cadrul campaniei de fundraising organizată la Swimathon Oradea 2024. Fundația Comunitară Oradea a fost cea care a facilitat această strângere de fonduri, iar impactul acestor contribuții se reflectă deja în activitățile derulate de club în 2025.

Un nou an plin de oportunități pentru tinerii din Oradea
În al doilea an de activități, clubul RoboManiacs a continuat să se dezvolte și să își consolideze impactul în comunitatea locală. Peste 30 de tineri din Oradea - liceeni și studenți - au participat la primele ateliere de robotică și electronică, având ocazia să învețe lucruri noi și interesante într-un cadru practic și interactiv.
Deschiderea evenimentului a fost marcată de un discurs din partea coordonatorului Lucian Știube, care le-a mulțumit participanților și i-a încurajat să își urmeze pasiunea pentru tehnologie. După aceasta, tinerii au avut oportunitatea de a se întâlni și de a discuta cu mentorii din domeniul roboticii, care le-au oferit sfaturi și le-au împărtășit din experiența lor.
Lucian Știube a coordonat prima activitate din cadrul atelierului, oferind participanților o introducere în noțiunile fundamentale ale electronicii - de la curent și tensiune electrică până la elementele de bază ale circuitelor electronice. După ce au învățat teoretic cum să folosească un letcon, participanții au trecut la acțiune, realizând primele lor lipituri în echipe de câte 2-3 persoane. Fiecare lipitură a fost un pas semnificativ către construirea unui mic proiect funcțional realizat chiar de aceștia, iar acest proces a fost doar începutul unei serii de activități tehnice mai complexe.
,,Targetul nostru pentru toți participanții din anul acesta, este să finalizeze în echipe de câte 3-5 persoane, roboții de Sumo Mini (echipele de liceu) și Sumo Mega (echipele de studenți) și să participăm împreună la cea mai mare competiție de robotică din România și Europa - Robochallenge, ce va avea loc la București în 31.10-02.11.2025." - coordonator Lucian Știube
Oportunități de învățare pe termen lung
Clubul RoboManiacs pune accent pe experiența practică a participanților. De la utilizarea echipamentelor de bază până la învățarea unor tehnici avansate de control al motoarelor și programare, tinerii au posibilitatea să își perfecționeze abilități esențiale în domeniul tehnologic. În următoarele etape, aceștia vor învăța să construiască roboți de lupte, un proiect care le va permite să își pună în practică cunoștințele acumulate și să dezvolte noi competențe în robotică.
Scopul Asociației Roboticienilor Oradea este ca fiecare participant să beneficieze de o dezvoltare profesională solidă în domenii de viitor, iar, la finalul acestora, tinerii ar putea descoperi o carieră în industria mecatronicii inteligente, alături de inteligenta artificiala.
Parteneriate care investesc în viitorul tinerelor talente din Oradea
Cauza Clubului RoboManiacs a obținut donații prin campania de strângere de fonduri desfășurată în cadrul Swimathon Oradea 2024. Comunitatea a făcut valuri de bine, astfel încât Asociația Roboticienilor Oradea reușește acum să transforme în realitate clubul RoboManiacs. Fundația Comunitară Oradea este cea care a prilejuit strângerea de fonduri prin organizarea Swimathon Oradea 2024.
Clubul RoboManiacs beneficiază de sprijinul partenerilor săi, printre care Accesa, Fundația Autonom, Celestica România și susținut de Depozitul de tricouri, care s-au implicat activ în susținerea proiectului și în educația tinerilor.
Lucian-Emanuel ȘTIUBE
vicepreședinte RoboManiacs CLUB

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:06 Ora de vară a Europei de Est