Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un parteneriat universitar pe axa Oradea, Padova, Alicante

Regal cultural european

Un parteneriat universitar pe axa Oradea, Padova, Alicante

Universitatea din Oradea - Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Școala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir", în parteneriat cu Universitatea din Alicante (Spania) și Universitatea din Padova (Italia), derulează, între 17 februarie și 11 aprilie 2025, programul mixt intensiv „Teme și metode de cercetare în istorie și filologie". Coordonatorul proiectului este prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.

Dacă primele luni ale proiectului au fost dedicat dezbaterilor online, luna aprilie promite un adevărat regal cultural, oferit de organizatori în parteneriat cu: Muzeul Țării Crișurilor, Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, Teatrul „Regina Maria" din Oradea și Asociația „Gheorghe Șincai" a studenților în Istorie.
La început de aprilie, 36 de invitați, studenți și profesori din Padova și Alicante, găzduiți de Universitatea din Oradea, vor avea parte de un spectacol folcloric, prezentat de Ansamblul Folcloric al Facultății de Arte, dirijor și coordonator conf. univ. dr. Oana Lianu, vor putea să vizioneze și să dezbată docudrama istorică „Avram Iancu, împotriva imperiului" și vor participa la deschiderea oficială a acestui program, eveniment ce va avea loc luni, 7 aprilie 2025, de la ora 12.00, în sala Consiliului de Administrație al Universității din Oradea.
Sala „Transilvania" a Teatrului „Regina Maria" din Oradea va găzdui, în data de 9 aprilie 2025, de la ora 17.00, reprezentația piesei de teatru ,,Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal", de Matei Vișniec, regia Francesc Sanguino, Universitatea din Alicante. Spectacolul se joacă în catalană, fiind subtitrat în limba română. În aceeași zi și în aceeași sală, dar de la ora 19.00, va fi pusă în scenă „Hangiția" lui Carlo Goldoni, în traducerea lui Nicolae Iorga, adaptarea scenică Federico Donatiello, Dan Octavian Cepraga și Iulia Cosma, regia Pierantonio Rizzato, în colaborare cu Alessia Mio de la Universitatea din Padova. O notă de inedit a acestei reprezentanții ține de faptul că ea va fi susținută de studenții Universității din Padova în limba română!
După ce vor descoperi orașul, prin intermediul arhitecturii sale, oaspeții catalani și italieni, împreună cu gazdele de la Universitatea din Oradea, vor participa, joi, 10 aprilie 2025, la lansarea volumului ce dă titlul acestui program mixt intensiv: Teme și metode de cercetare în istorie și filologie/ Themes and Research Methods in the Field of History and Philology, coord. Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Dan Octavian Cepraga și Laura Ardelean, Editura Universității din Oradea și Editura Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane, Oradea - Cluj-Napoca, 2025. Vor lua cuvântul: prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector, Universitatea din Oradea, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, decan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. univ. dr. Cătălina Iliescu Gheorghiu, prorector, Universitatea din Alicante, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, Universitatea din Padova. Volumul, la fel ca și broșura evenimentului, va fi editat în patru limbi: română, italiană, catalană și engleză.
„Acest eveniment înseamnă strângerea relațiilor de colaborare ale Universității din Oradea prin organizarea unor evenimente didactice, științifice și culturale și este o oportunitate pentru deschiderea de noi direcții de colaborare între cele trei instituții academice din: Spania, Italia și România. Este, pentru noi, ca să spun așa, o vizită de grad zero", a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, principalul organizator al evenimentului.
În cadrul activităților online ale proiectului, prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a prezentat comunicarea Imaginea românilor în relatările călătorilor străini: metodologia cercetării.
Research Methodology in Translation Studies: Pseudo-Historic Theatre, comunicarea susținută de prof. univ. dr. Cătălina Iliescu Gheorghiu, de la Universidad de Alicante, Spania, poate fi urmărită prin intermediul platformei Zoom, vineri, 14 martie 2025, de la ora 15, prin intermediul linkului:
https://us05web.zoom.us/j/4750724602?pwd=82mPLKNgwg030t7RhTP1mLtd96sxOx.1&omn=81672118112, meeting ID: 475 072 4602, passcode: kcy7V4.
În aceeași zi, dar de la ora 16.00, decanul FIRISPSC, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, va susține, în aula „Nicolae Iorga" conferința cu titlul: Rezistența anticomunistă din Vestul României în primii ani ai instaurării regimului de tip sovietic în România. Evenimentul poate fi urmărit și online prin Zoom:
https://us05web.zoom.us/j/4750724602?pwd=82mPLKNgwg030t7RhTP1mLtd96sxOx.1&omn=81672118112, meeting ID: 475 072 4602, passcode: kcy7V4.
Prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga și dr. Federico Donatiello - de la Universitatea din Padova, vor vorbi despre Primele traduceri românești ale teatrului italian. Prezentarea va avea loc în ziua de 18 martie 2025, de la ora 12.30 (EET), la universitatea italiană, dar poate fi și ea urmărită online prin link Zoom:
https://us05web.zoom.us/j/4750724602?pwd=82mPLKNgwg030t7RhTP1mLtd96sxOx.1&omn=82441523936, meeting ID: 475 072 4602, passcode: kcy7V4. (E.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:14 Ora de vară a Europei de Est