Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Chimioterapie hipertermică peritoneală în cazul unei paciente diagnosticate cu cancer ovarian

Premieră județeană în chirurgia oncologică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor

Chimioterapie hipertermică peritoneală în cazul unei paciente diagnosticate cu cancer ovarian

În data de 28 februarie 2025, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (SCJUBH), a avut loc, în premieră județeană, o procedură chirurgicală deosebit de complexă: HIPEC (Procedura de chimioterapie hipertermică intraperitoneal).

Pacienta, în vârstă de 54 de ani, din Oradea, s-a prezentat în cadrul Clinicii de Chirurgie Oncologică cu diagnosticul de cancer ovarian recidivat. Aceasta fusese operată deja în afara țării, dar cancerul a recidivat, iar femeia prezenta leziuni tumorale intraabdominale (leziuni de carcinomatoză).
Echipa medicală pluridisciplinară, care a avut în componență atât un medic oncolog, cât și un medic chirurg, a decis reintervenția chirurgicală cu scopul exciziei tuturor tumorilor, intervenția finalizându-se cu HIPEC.
Chirurgia HIPEC este considerată o inovație majoră în tratamentul metastazelor peritoneale, oferind beneficii semnificative în comparație cu metodele tradiționale. Această tehnică permite ca imediat după îndepărtarea chirurgicală a tumorilor vizibile, să se administreze direct în cavitatea abdominală tratamentul de chimioterapie, încălzit la 42-43 de grade Celsius. Procedura presupune administrarea chimioterapiei prin catetere speciale, direct în cavitatea abdominală, printr-un circuit închis. Lichidul administrat circulă între 60 și 90 de minute, iar procedura completă poate să dureze de la 5 și până la 10 ore, în funcție de cât este de extinsă boala. Această tehnică are ca avantaje posibilitatea de a administra o concentrație mai mare a tratamentului de chimioterapie și reducerea semnificativă a efectelor secundare generale.
Pacienta a fost operată cu succes. În primă fază, echipa medicală a practicat excizia tuturor leziunilor vizibile de cancer din cavitatea abdominală, după care s-a practicat HIPEC. Chimioterapia încălzită la 43 de grade Celsius a circulat prin abdomen timp de 60 de minute, iar intervenția a durat 5 ore.
Echipa medicală multidsiciplinară a fost formată din: Dr. Dănuț Dejeu, medic primar chirurgie generală și Șef de secție al Secției Clinice Chirurgie Generală și Oncologică, Dr. Mureșan Anita, medic specialist chirurgie generală, Dr. Dobrescu Adriana, medic primar ATI și Dr. Hora Amalia, medic primar oncologie medicală. Intervenția a fost posibilă datorită unei bune și fructuoase colaborări dintre Secția Clinică Chirurgie Generală și Oncologică condusă de Dr. Dănuț Dejeu, Secția Clinică ATI II, condusă de către Dr. Mihai Florea și Secția Clinică Oncologie Medicală, condusă de Dr. Aniela Platona.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, prin susținerea primită din partea conducerii, a Primăriei Municipiului Oradea și a Ministerului Sănătății, dispune de aparatură performantă, tehnologie medicală de ultimă generație și personal medical pregătit corespunzător. Acest aspect este valabil și în ceea ce privește Clinica de Chirurgie Oncologică, care prin dotările, infrastructura și medicii de care dispune, oferă o gamă largă de tratamente pacienților oncologici și abordează toată patologia oncologică.
Până acum, pacienții bihoreni cu acest tip de patologie se adresau spitalelor private din țară sau altor spitale din străinătate iar intervenția în sine este una extrem de costisitoare, în majoritatea cazurilor (peste 95%), costurile depășind 20.000 de euro.
În Oradea însă, datorită unui om cu inimă mare, care a înțeles disperarea bolnavilor, această procedură poate fi efectuată fără costuri pentru pacient. Conducerea spitalului, alături de Clinica de Chirurgie Oncologică, își exprimă recunoștința față de Domnul Stefan Kopanyi, care a pus la dispoziția spitalului tehnologia necesară și consumabilele pentru acest tip de intervenție.
HIPEC s-a dovedit a fi o procedură terapeutică eficientă în prelungirea speranței de viață pentru pacienții cu metastaze peritoneale, iar studiile arată că pacienții tratați cu HIPEC după o chirurgie citoreductivă au o speranță de viață semnificativ mai mare comparativ cu cei care primesc doar chimioterapie sistemică. De exemplu, în cancerul colorectal cu metastaze peritoneale, media de supraviețuire poate crește de la 6-12 luni (cu tratament standard), la 30-40 de luni în cazul pacienților cărora li s-a practicat HIPEC. În unele forme de cancer, această procedură poate chiar să vindece boala (mezoteliom peritoneal, pseudomixom peritoneal etc)
Tipurile de de cancer tratate prin HIPEC sunt: cancer colo-rectal, cancer ovarian, cancer peritoneal primar (mezoteliom peritoneal, pseudomixom peritoneal), cancer de apendice, unele forme de cancer gastric etc.
Pentru realizarea acestei proceduri inovative în condiții de siguranță, este nevoie de o infrastructură adecvată, tehnologie medicală corespunzătoare și de o echipă medicală specializată, SCJUBH dispunând de toate aceste elemente.
Lisa Crăiuț

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 05:42:48 Ora de vară a Europei de Est