Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Peste 37.000 de puieți vor fi plantați la ediția a III-a a proiectului „Bihorul plantează”

Joi, 13 martie, a fost lansată a treia ediție

Peste 37.000 de puieți vor fi plantați la ediția a III-a a proiectului „Bihorul plantează”

Consiliul Județean Bihor lansează ediția a treia a proiectului „Bihorul plantează", o inițiativă de educație ecologică și protecție a mediului. Anunțul a fost făcut de Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, joi, 13 martie 2025, în cadrul unei conferințe de presă la care au mai participat Teodor Suciu, directorul Direcției Silvice Bihor, Alin Ștefănuț, inspector școlar general și Adrian Timofte, directorul Departamentului de Silvicultură și Inginerie forestieră de la Facultatea de Protecția Mediului din cadrul Universității din Oradea.

În primăvara acestui an vor fi plantați 37.000 de puieți, pe o suprafață de 8,6 hectare, în zonele Dobrești, Săcueni, Tinca și Sudrigiu.
Proiectul urmează să se desfășoare în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Direcția Silvică Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea din Oradea prin Facultatea de Protecția Mediului și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect. Contractul de parteneriat este valabil până la 31 decembrie 2028.
„Pornim de la realitatea că fiecare bihorean își dorește să respire un aer de calitate și în județul nostru să avem o priveliște cât mai frumoasă. În acest sens, vrem ca suprafețele de pământ care astăzi sunt acoperite de mărăcini, unele dintre ele de buruieni cum este ambrozia sau feriga, plante extrem de nocive și de invadatoare, să încercăm să transformăm aceste suprafețe în suprafețe de noi păduri", a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor.
În cadrul acestui acord, Consiliul Județean Bihor oferă sprijin logistic și financiar, organizează campanii de promovare și mobilizează voluntari alături de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și A.D.I. Ecolect Grup. Direcția Silvică Bihor furnizează puieții și coordonează activitățile tehnice de plantare și întreținere. Universitatea din Oradea oferă consultanță pentru selecția speciilor de arbori, iar A.D.I. Ecolect Grup sprijină logistic și financiar și desfășoară campanii de conștientizare.
„Împădurirea, după cum spunem cu toții, nu este pur și simplu un act de plantare a unui copac, ci un pas semnificativ către un viitor mai verde și mai sănătos pentru noi toți. Activitățile organizate nu au efect doar asupra unei vieți, doar asupra unei generații, ci își propun să reprezinte un liant între generații, să creeze amintiri care dăinuie peste ani, asemenea pădurilor care, sperăm noi, se vor dezvolta ca urmare a activităților noastre", a declarat Alin Ștefănuț, inspector școlar general.
În edițiile anterioare, voluntarii au plantat peste 30.000 de puieți în doar două zile.
„Evidențiez faptul că în acest an, prin acest acord, aducem practic noutatea voluntariatului și la lucrările de întreținere în plantațiile forestiere pe care toți voluntarii le-au executat în anii anteriori. Cred că este o bună ocazie ca cei care sunt interesați de dezvoltarea fondului forestier din județul nostru să înțeleagă cât mai bine mecanismele și complexitatea realizării unei păduri, pe cale de consecință, cei interesați pot participa la lucrări de completări silvice și la lucrări de mobilizări în aceste plantații", a declarat Teodor Suciu, directorul Direcției Silvice Bihor.
Pe lângă plantările din cadrul proiectului ,,Bihorul plantează", Consiliul Județean Bihor intenționează să sprijine primăriile din județ să acceseze fonduri europene pentru împăduriri, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Până în prezent au fost identificate 1.700 de hectare eligibile pentru viitoare plantări. Primăriile care vor ajunge să implementeze proiectul vor beneficia de sprijin financiar de până la 650 de euro pe hectar, timp de 20 de ani.
„Ne propunem cel puțin 300 de hectare să plantăm în sezonul de plantare care urmează (în toamnă). Dacă reușim să prindem și celălalt sezon (primăvara anului 2026), înseamnă că suprafața aceasta se va dubla. Noi trebuie să facem ce ține de noi și bihorenii trebuie să planteze pentru că în felul acesta ne vom apropia mai mult unii de alții și ne vom apropia mai mult de frumusețile naturale cu care am fost binecuvântați în județul nostru. În toamna anului trecut, la acțiunile de plantare, am invitat să participe copiii împreună cu părinții lor. Pentru că în felul acesta prilejuim petrecerea unui timp de calitate în familie. Părintele cu copilul poate să se lege mai profund unul de celălalt și împreună de pădure. Iar dacă în perioada de vară vor reveni împreună cu ceilalți voluntari la locul respectiv și vor face lucrurile de întreținere, credem că va fi benefic acest proces pentru noi toți", a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor.
„Este minunat să vezi copii, elevi, studenți alături, împreună, și am avut astfel de activități și îmi sunt, și mi-au fost, printre cele mai dragi. Studenții noștri parcurg o serie de discipline, printre care protecția pădurilor, ecologie, împăduriri, spații verzi, arhitectura peisajului, terenuri degradate prin corectarea torenților. Și atunci pot fi ghizi, mici profesori pentru micii colegi, copii, elevi, pentru a-i îndruma, pentru a le arăta, pentru a le sugera cum să planteze, alături, bineînțeles, de colegii din producție și inspectorat și toți cei implicați", a declarat profesorul universitar Adrian Timofte.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:04 Ora de vară a Europei de Est