Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința internațională „Femeile și cancerul, 12 milioane de motive pentru acțiune”

În 6 martie, la Parlamentul European de la Bruxelles, Belgia, a avut loc

Conferința internațională „Femeile și cancerul, 12 milioane de motive pentru acțiune”

Conferința internațională „Femeile și cancerul, 12 milioane de motive pentru acțiune", organizată de Organizația Europeană de Cancer, a avut loc joi, 6 martie 2025, la Parlamentul European de la Bruxelles.

Evenimentul a fost un punct de întâlnire important pentru profesioniștii din domeniul sănătății, politicieni și avocați, oferindu-le oportunitatea de a interacționa cu experți internaționali și de a discuta provocările actuale legate de cancer, cu un accent deosebit pe sănătatea femeilor.
Conferința a fost un eveniment marcant, cu subiecte care au abordat atât prevenirea și tratamentele cancerului, cât și impactul acestei boli asupra sănătății psihologice și sociale a femeilor.
Evenimentul a marcat, de asemenea, și partea de asistență socială a persoanelor care îngrijesc o persoană bolnavă de cancer și tratează pe cineva bolnav de cancer.
În cadrul acestui eveniment, participanții au avut ocazia să împărtășească idei și să propună soluții care să răspundă nevoilor specifice ale femeilor afectate de cancer.
La această reuniune, au fost prezentate cinci drepturi ale femeilor cu cancer: dreptul de acces la vaccinarea HPV, dreptul de acces la screening, dreptul de acces la tratament de fertilitate, dreptul de a fi recunoscut și protejat în rolul de îngrijitor, dreptul la egalitate la locul de muncă în oncologie.
Doamna Romana Jerković și doamna Tilly Metz, ambele deputate în Parlamentul European și vicepreședinte al Sănătății Publice (SANT) s-au angajat pentru integrarea acestor drepturi în agenda UE privind egalitatea de gen.
Uniunea Europeană va publica o nouă strategie pentru egalitatea de gen în 2025, bazată pe Foaia de parcurs pentru drepturile femeii, proaspăt lansată pentru Ziua Internațională a Femeii.
Pentru prima dată, sănătatea este menționată ca un principiu călăuzitor pentru o egalitate mai puternică. Pe parcursul anului 2025, Organizația Europeană de Cancer va pleda pentru integrarea fermă a celor cinci drepturi ale femeilor împotriva cancerului.
Printre participanții la conferință s-a numărat și doamna profesoară Haiaș Florica Maria, profesor de Psihopedagogie specială din Oradea, a cărei candidaturi anterior depuse a fost acceptată pentru acest eveniment de amploare. Doamna profesoară este cunoscută pentru vasta sa experiență în domeniul educației speciale, în prezent profesor titular la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" din Oradea, dar cunoscută și ca psiholog clinician cu drept de liberală practică în Psihologie Clinică, obținut în 2010 la Colegiul Psihologilor din România, București.
Profesoara orădeancă, care de 17 ani își dedică activitatea profesională învățământului special, predă în prezent la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont" din Oradea. Puternic activă în domeniul Psihopedagogiei speciale , are drept de liberă practică în Psihologia Clinică, obținut în 2010 la Colegiul Psihologilor din România, străduindu-se să aibă un impact pozitiv asupra vieții elevilor cu dizabilități și a familiilor acestora.
Domeniile de interes ale doamnei profesoare sunt Psihopedagogia specială și recuperarea elevilor cu diferite dizabilități, psihologia clinică și psihooncologia.
În cadrul conferinței, doamna profesor s-a remarcat cu o lucrare deosebită dedicată femeilor, referindu- se la abordarea legăturii dintre cancer, psihic și spiritualitate, ca mijloc de vindecare.
Tema este complexă și interesantă, o combinație între domeniul medical, psihologic și spiritual. Se știe că, în multe cazuri, abordările complementare și integrative care implică atât tratamentele tradiționale, cât și aspectele psihologice și spirituale, pot adresa nu doar simptomele fizice ale bolii, ci și impactul emoțional și mental pe care cancerul îl poate avea asupra unei persoane.
Lucrarea abordează aspecte multiple, dintre care dorim să subliniem cel puțin trei: *Efectele psihologice ale cancerului: Cum pot stările de anxietate, depresie sau stres influența evoluția bolii și cum o abordare psihologică poate ajuta la gestionarea acestora *Intervențiile spirituale: Cum pot practici precum meditația, rugăciunea, sau alte forme de spiritualitate ajuta pacienții să găsească un sens mai profund în fața suferinței și să își întărească reziliența *Vindecarea integrativă: Modele de tratament care combină intervențiile medicale și psihologice cu tehnici spirituale, promovând astfel un echilibru între minte, trup și spirit.
Astfel, toate aceste dimensiuni - medicală, psihologică și spirituală - sunt interconectate, iar o abordare integrativă poate sprijini pacienții nu doar în procesul fizic de vindecare, dar și în cel emoțional și spiritual. Această abordare holistică este esențială pentru a sprijini pacientul în întregimea sa și pentru a promova o recuperare completă și echilibrată.
Este o viziune care pune accentul pe importanța echilibrului și a abordării fiecărui aspect al ființei umane pentru o sănătate optimă, foarte bine punctată și apreciată de specialiștii din domeniul oncologiei prezenți în 6 martie la Parlamentul European de la Bruxelles, pentru acest eveniment de amploare dedicate sănătății femeilor.
Prof. psihopedagog Haiaș Florica Maria,
reprezentantul României la conferința de la Bruxelles

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:47 Ora de vară a Europei de Est