Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Nu stăm!

Rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, despre Universitatea din Oradea:

„Nu stăm!

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, prorectorul prof. univ. dr. Sanda Filip, împreună cu mai multe cadre didactice ale celei mai importante instituții academice orădene, s-au întâlnit, miercuri, 12 martie 2025, cu reprezentanți ai presei locale și naționale. Tema conferinței de presă a fost evoluția Universității din Oradea pe parcursul anului 2024, proiecte și perspective pentru anul în curs.

Sintetizând filosofia echipei de management a Universității din Oradea, rectorul acesteia, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a spus: „Ne dorim ca studenții noștri să fie mândri că învață aici, ca profesorii noștri să aibă cele mai bune condiții pentru a face educație și cercetare, iar mediul socio-economic să fie mulțumit de calitatea absolvenților noștri".
Rectorul Universității din Oradea a declarat că va continua să pună accentul pe investițiile în infrastructura spațiilor de învățământ. În acest sens, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a venit cu o serie de exemple de investiții deja realizate: modernizarea corpului X, aparținând Facultății de Științe Socio-Umane, un proiect în valoare de 3,3 milioane de lei, dezvoltarea unui centru de formare continuă în domeniul medical, o investiție de 7,8 milioane de lei, încheiată în campusul din str. N. Jiga, opt laboratoare modernizate prin proiecte FDI, cu o valoare însumată de 1,8 milioane de lei, și altele două din sponsorizări.
Cămine, cantine, laboratoare... noi programe de studiu
Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a anunțat că Universitatea a achiziționat, de la Episcopia Greco-Catolică de Oradea, clădirea, din Beiuș, în care se pregătesc studenții a două extensii ale învățământului superior orădean, respectiv cei de la domeniile de studiu Inginerie și Științele Educației. „Dorim să modernizăm aceste spații, astfel încât, în cel mai scurt timp, să putem dezvolta Beiușul universitar ca o investiție rentabilă pentru noi și, mai ales, pentru comunitate", a afirmat rectorul.
Din seria prezentării investițiilor finalizate anul trecut nu puteau să lipsească nici cele două cămine ultramoderne finanțate de Primăria Municipiului Oradea. „Sper ca, până la sfârșitul mandatului meu, la Universitatea din Oradea să avem doar camere de cămin cu baie proprie", a declarat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Rectorul Universității din Oradea a anunțat că, în termen de cel mult o lună, va fi dat în folosință un imobil în care vor funcționa spații și laboratoare ale Departamentului de Medicină Dentară, din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie. „Este o investiție sută la sută a Universității, realizată din venituri proprii, modernă, cu toate facilitățile necesare, în care sperăm să instalăm 80 poate chiar o sută de unități stomatologice", a declarat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. Rectorul Universității din Oradea a mai anunțat că, până în luna iunie, Centrul de Transfer Tehnologic va deveni și el funcțional.
„Nu stăm!", a spus, laconic, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, vorbind și despre construcția a trei noi cămine și a unei cantine, în campusul central. Urmează, de asemenea, modernizarea cabanei Gaudeamus, de la Stâna de Vale. Un proiect în valoare de opt milioane de lei, care ar trebui să facă din baza didactică montană un spațiu sustenabil. Rectorul Universității din Oradea a mai anunțat că, în parteneriat cu Ministerul Energiei, intenționează să instaleze panouri fotovoltaice pe toate clădirile eligibile din campus, astfel încât „să fie asigurată creșterea capacității pe surse regenerabile de energie a Universității din Oradea".
Vorbind despre noi programe de studiu, rectorul Universității din Oradea a anunțat că Mecatronica, în sistem dual, și Geoinformatica, la Facultatea de Geografie, Turism și Sport, vor începe să funcționeze, cel mai probabil, din anul universitar următor. Altele, precum Medicina Dentară și Comunicare/Media Emergente, în limba engleză, și Cosmetica Medicală, fiind în curs de pregătire. Sunt, de asemenea, în curs de acreditare și noi studii de doctorat precum cel în Științe Politice, Științele Educației, Calculatoare și Tehnologia Informației.
Într-o foarte scurtă intervenție, prorectorul, prof. univ. dr. Sanda Filip, s-a referit la proiectele de cercetare ale Universității, spunând că acestea „nu sunt deloc puține". Concret, în anul universitar 2024-2025 se află în derulare 132 de proiecte de cercetare, în valoare de 68 de milioane de lei, cărora li se mai adaugă și cele desfășurate în cadrul alianței academice europene EU GREEN, privind cercetarea și mobilitatea.
„Creștem! Acesta este obiectivul nostru și avem toate motivele să credem că nu ne vom opri aici", a conchis rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Motive de „îngrijorare"
Referindu-se la intenția Primăriei de a lărgi, la patru benzi, strada Universității, rectorul a afirmat că este îngrijorat de această perspectivă. În opinia prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, traversarea campusului de către o arteră intens circulată ar afecta dezvoltarea sustenabilă a instituției pe care o conduce. Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a anunțat că Universitatea a realizat propriu studiu de trafic cu privire la strada Universității, studiu din care reiese că circulația pe patru benzi ar însemna o creștere cu 32% a emisiilor de gaze cu efect de seră în zonă. „Nu considerăm că lărgirea acestei străzi este soluția corectă. Din punctul nostru de vedere, traficul trebuie deviat, astfel încât campusul universitar să poată crește în mod sustenabil. Nu ne dorim un campus fragmentat, ci unul integrat, care să adune la un loc spațiile de învățământ, cercetare, administrative, bazele sportive... Autoritățile locale trebuie să țină cont de faptul că, în țară, sunt foarte puține, poate vreo trei, campusuri cum este cel al Universității din Oradea", a declarat rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Proiecte derulate anul trecut
În cadrul conferinței de presă au fost prezentate și șapte proiecte derulate, pe parcursul anului trecut, la Universitatea din Oradea.
1.Creșterea accesului la educație prin îmbunătățirea serviciilor de incluziune socială, informare și consiliere educațională - Edu-Acces ( Conf. univ. dr. Tarcău Emilian - director de proiect)
2.Cooperare, internaționalizare și management academic pentru promovarea excelenței (Conf. univ. dr. Florentina Chirodea - director de proiect)
3. Evaluarea sustenabilității Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă în fața schimbărilor climatice: Analiza vulnerabilităților și implementarea strategiilor de adaptare (Dodu Monica Angelica - director de proiect, Stanciu Alina Ștefania, manager monitorizare activități de proiect)
4. Susținerea activităților societăților antreprenoriale studențești (S.A.S.) din cadrul universităților (Coordonator proiect: ș.l.dr.ing. Novac Cornelia Mihaela)
5. Proiect CNFIS FDI - 2024 - F - 0334 Cercetare şi inovare interdisciplinară utilizând tehnologii sustenabile CIIUTSS ( Conf. univ. dr. ing. Arion Mircea-Nicolae - director de proiect)
6. Pentru o inserție profesională eficientă, optimizarea serviciilor de consiliere și orientare în carieră CNFIS-FDI-2024-F-0293 (Conf. univ. dr. Marius Drugaș - director de proiect)
7. Accesibilizarea educației superioare pentru persoanele cu dizabilități în Universitatea din Oradea, proiect CNFIS-FDI-2024-F-0610 (Conf. univ. dr. Andra Perțe - director de proiect).
(E.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:26 Ora de vară a Europei de Est