Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul care a adus primăvara în sufletele bihorenilor!

„Drag de Mărțișor”

Spectacolul care a adus primăvara în sufletele bihorenilor!

Folclorul a cucerit publicul la Concertul de primăvară „Drag de Mărțișor", organizat de Centrul de Cultură al județului Bihor, Consiliul Județean Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Evenimentul s-a desfășurat cu casa închisă, toate biletele fiind epuizate în mai puțin de 24 de ore de la punerea în vânzare.

Concertul a debutat cu un moment emoționant, interpretat de Antonela Ferche Buțiu, care a adus în fața publicului „Balada soarelui și a lunii", o veritabilă perlă a literaturii populare românești. Cântecul ilustrează legătura dintre elementele cosmice și om, povestind despre iubirea imposibilă dintre soare și o pământeană, transformată în lună. Mesajul profund și simbolistica puternică a baladei au emoționat spectatorii, amintind de ecoul poeziei eminesciene ,,Luceafărul" și de frumusețea inegalabilă a folclorului românesc. Tot în prima parte a evenimentului, a avut loc și obiceiul ,,Lioara", conturând astfel tema evenimentului: începutul primăverii.
Artiștii prezenți pe scenă au oferit un adevărat regal folcloric, interpretările lor fiind răsplătite cu aplauze îndelungi și emoție din partea spectatorilor. Deți Iuga, Cornel Borza, Ionuț Bledea și Diana Cârlig, Florica Ruja, Traian Stoiță, Codruța Rodean, Antonela Ferche Buțiu, Ionel Ban, Ioana Urs, Ciprian Mocan, Andreea Chișe și Ciprian Pop, acompaniați de Orchestra Rapsodia Bihoreană, dirijată de prof. Liviu Buțiu, au transformat seara într-o adevărată sărbătoare a muzicii populare românești, o seară care a marcat pentru iubitorii de folclor, începutul primăverii.
Publicul a fost încântat și de momentele speciale susținute de Grupul Vocal „Lioara" al Școlii de Arte „Francisc Hubic", coordonat de Antonela Ferche Buțiu, precum și de prestația excepțională a Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului", condus de președintele Mocan Cosmin și coregraful Bortoș Horea. Un moment la fel de inedit a fost și suita Orchestrei Rapsodia Bihoreană, dirijată de prof. Liviu Buțiu, denumită sugestiv ,,Transilvania". Spectacolul a fost prezentat cu eleganță de Traian Stoiță.
„Faptul că biletele s-au vândut în mai puțin de 24 de ore demonstrează dragostea bihorenilor pentru autentic, pentru folclor și rădăcini. A fost o seară nemaipomenită, în care am simțit energia și bucuria publicului la fiecare moment artistic. Ne bucurăm că am reușit să oferim un spectacol de înaltă ținută artistică și le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi", a declarat prof. Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al județului Bihor.
Concertul de primăvară „Drag de Mărțișor" a fost organizat de Centrul de Cultură al județului Bihor, Consiliul Județean Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, în parteneriat cu Podgoriile Dextra și Astoria Grand Hotel.
Prack Cristian
PR & Marketing

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:32 Ora de vară a Europei de Est