Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Acest proiect este un pas important pentru îmbunătățirea viitorului vostru profesional”

Lansarea proiectului SPELSE

„Acest proiect este un pas important pentru îmbunătățirea viitorului vostru profesional”

,,Sute" de studenți și cadre didactice, de la Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Drept a Universității din Oradea, s-au adunat, joi, 6 martie 2025, în Aula Magna, pentru a lua parte la lansarea proiectului SPELSE. Desigur, studenții au fost atrași de bursele, în valoare de 500 de lei pe lună, oferite în cadrul proiectului care are ca obiectiv principal să le faciliteze inserția pe piața muncii.

Decanul Facultății de Științe Economice, prof. univ. dr. habil. Diana Sabău-Popa, consideră că proiectul SPELSE „este unul strategic pentru cele două facultăți implicate, esențial în contextul și dinamica pieței muncii de azi".
Prezentă la eveniment, prof. univ. dr. Sanda Filip, prorector al Universității din Oradea, a subliniat faptul că instituția academică orădeană este singura din țară care a câștigat și derulează, simultan, patru astfel de proiecte, cu finanțare europeană, care vizează creșterea ratei de angajabilitate în rândul studenților. „Acest proiect este un pas important pentru îmbunătățirea viitorului vostru profesional. El reflectă angajamentul universității noastre față de viitor", le-a spus prorectorul Universității din Oradea studenților prezenți în aulă.
La rândul său, Emilian Pavel, subprefectul județului Bihor, a „lăudat", la scenă deschisă, conducerea Universității din Oradea „pentru numeroasele proiecte duse la bun sfârșit" și a mărturisit că este „puțin invidios" pe studenții de azi, din cauza condițiilor de care se bucură. „Totuși, cea mai importantă investiție sunteți voi. De aceea mă bucur că acest proiect vă ajută pe voi, dragi studenți, să deveniți mai buni", a încheiat reprezentantul guvernamental.
Vorbind în numele Facultății de Drept, partener al proiectului SPELSE, conf. univ. dr. Cristian Miheș a afirmat că rostul acestui proiect este acela de „a face legătura reală între ceea ce înseamnă pregătirea teoretică și practică". Decanul a subliniat că 251 de studenți de la Științe Economice, Drept și Administrație Publică vor beneficia de burse pentru a-și dezvolta competențele profesionale și atreprenoriale, urmărindu-se facilitarea inserției socio-profesionale a viitorilor absolvenți.
După cum a arătat și prof. univ. dr. habil Diana Sabău-Popa, în prezentarea generală făcută proiectului SPELSE, cele două facultăți titulare ale proiectului vor încheia parteneriate cu 48 de posibili angajatori ai viitorilor absolvenți de la cele două facultăți. „Competențele antreprenoriale sunt astăzi esențiale. Avem mulți studenți care vin special la Facultatea de Științe Economice pentru a-și dezvolta cunoștințele antreprenoriale, iar noi trebuie să răspundem așteptărilor lor", a mărturisit prof. univ. dr. habil. Diana Sabău-Popa.
În numele Asociației pentru Promovarea Afacerilor în România, și ea partener al proiectului SPELSE, a vorbit directorul acestei organizații, Gönczi József, el însuși absolvent al Universității din Oradea. Directorul A.P.P.A.R. le-a spus studenților că aceia care reușesc în viață sunt, din punctul său de vedere, indivizii care „au un scop, sunt concentrați asupra acestuia și dau dovadă de respect pentru tot ceea ce fac". Gönczi József le-a promis studenților că, pe lângă bursele de 500 de lei, proiectul SPELSE le va da șansa de a face practică „pe bune, în companii unde veți fi priviți ca viitori angajați", de a face „shadowing" pe lângă manageri de top din România și oportunitatea de a învăța cum să își vândă ideile de afaceri „fix ca în «Arena leilor»".
Primele cursuri de antreprenoriat din cadrul proiectului SPELSE vor începe săptămâna viitoare și, judecând după ropotul de aplauze ce a izbucnit în sală la finalul conferinței de debut, e foarte probabil ca toate cele 251 de locuri să fie deja ocupate. (E.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:29 Ora de vară a Europei de Est