Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ipostaze feminine din literatura română

Sfoara

Ipostaze feminine din literatura română

Pentru că timpul se oprește puțin în loc, la fiecare început de primăvară, să admire femeia - izvorul vieții eterne, s-a ivit în lume 8 Martie. Este prilejul de a omagia pe cea care are puterea de a o lua de la început în fiecare zi, din iubire de semeni.

Fără îndoială, copiii creează, în felul lor, multiple forme de a-și manifesta admirația, dragostea, respectul față de femeie, indiferent de ipostaza în care o cunosc.
Experiența oferită în timpul anilor de liceu de lectura autorilor canonici, conjugată cu talentul de a reprezenta plastic situații din aceste scrieri, au constituit startul unui proiect de suflet pentru Andra ILE, Alexia PLĂIEŞU, Patricia BAR, eleve în clasa a XI-a C, Filologie, de la Colegiul Național „Samuil Vulcan" Beiuș.
Autoarele au recitit și interpretat scene relevante pentru condiția femeii în diferite epoci, de la finalul celui de-al XIX-lea veac și începutul secolului al XX-lea, apoi au vizionat excelente ecranizări tematice românești pentru a transpune scene de viață care redau condiția femeii în acele vremuri, în mediul urban și rural. Astfel au prins chip ANA (Liviu Rebreanu - „Ion"), OTILIA (George Călinescu - „Enigma Otiliei") și ZOE (I. L. Caragiale - „O scrisoare pierdută").
Pentru a integra verosimil aceste personaje feminine în epocile în care au trăit, realizatoarele au apelat la pagini din presa timpului, care au constituit fundalul pentru expunerea lucrărilor. Interesantă a fost ideea sforii care a înfășurat panourile de expunere. Metaforic, ea simbolizează condiția femeii de captivă a vremurilor și, mai ales, a mentalităților unor vremuri în care nu se putea vorbi de egalitate de șanse pentru femei.
Cu toate acestea, expozantele au surprins eternul și inefabilul feminin într-o expoziție-pilot, deoarece gândul acestor adolescente este de a cerceta condiția femeii și în alte circumstanțe, pentru a o transpune veridic pe hârtie.
Sincretismul artelor (literatură-cinematografie-artă plastică-tehnica expunerii) a oferit o clipă de catharsis tuturor celor care au fost prezenți la vernisajul expoziției sau se vor bucura în zilele acestui început de primăvară de aceasta: elevi, profesori, membri ai comunității școlare sau ai urbei noastre.
Iată cum simezele școlii pot constitui un spațiu al debutului artistic pentru elevi; un prilej de altfel de învățare, prin lucrări plastice grăitoare, însoțite de citate ilustrative; un moment de remember pentru liceenii de odinioară, aflați azi la catedrele Colegiului vulcanist.
 
Un reel realizat de eleva Maia Rotar la vernisajul expoziţiei de 8 Martie.

Prof. coordonator, Elena-Olivia OJICĂ
Ilustraţii: Maia ROTAR, Alex BENE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:51 Ora de vară a Europei de Est