Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Evenimentul de astăzi își propune să analizeze tendințele actuale din educație”

Vineri, în Aula Magna a Universității din Oradea, am participat la un eveniment dedicat ,,promovării cunoașterii și excelenței în domeniul pedagogiei”

,,Evenimentul de astăzi își propune să analizeze tendințele actuale din educație”

Vineri, 7 martie 2025, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (D.P.P.D.) a organizat în Aula Magna a Universității din Oradea un „moment excepțional, dedicat promovării cunoașterii și excelenței în domeniul pedagogiei", vorba doamnei profesor univ. dr. habil. Florica Orțan, directorul D.P.P.D.

În prezidiu, alături de doamna director, s-au aflat doamna prorector, prof. univ. dr. habil. Livia Bandici, din partea conducerii Universității și doamna prof. univ. dr. habil. Karla Barth, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, precum și cei doi invitați speciali, prof. univ. dr. habil. Ion Albulescu și prof. univ. dr. habil. Horațiu Catalano, de la Universitatea ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, protagoniștii prezentărilor din cadrul colecției ,,Sinteze de pedagogie" (colecție care cuprinde, din 5 aprilie 2019 până astăzi, 14 volume, cu 90 de autori).
,,Vom explora impactul curriculumului modern asupra procesului educațional"
,,Ne aflăm într-un context educațional marcat de provocări complexe, în care cadrele didactice, cercetătorii în științele educației și decidenții din domeniu sunt chemați să regândească strategiile de predare-învățare pentru a răspunde nevoilor unei societăți aflate într-o continuă schimbare, a spus doamna director, prof. univ. dr. habil. Florica Orțan, în deschiderea manifestării.
Evenimentul de astăzi își propune să analizeze tendințele actuale din educație, punând accent pe trei dimensiuni esențiale: educația timpurie, învățământul primar și secundar, precum și formarea inițială și continuă a cadrelor didactice. În cadrul întâlnirii de azi, vom explora impactul curriculumului modern asupra procesului educațional, calitățile prin care profesorii pot valorifica alternative pedagogice inovatoare și importanța dezvoltării competențelor digitale pentru eficientizarea actului didactic. Un element central al acestei dezbateri vizează rolul pedagogiei în dezvoltarea unui sistem educațional adaptabil, capabil să îmbine tradiția cu inovația, să personalizeze procesul de învățare și să ofere elevilor și studenților resurse relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională... Sperăm ca această sesiune să fie un spațiu de reflecție, schimb de idei și inițiere de noi colaborări menite să sprijine inovația educațională", a conchis directorul D.P.P.D.
,,Suntem onorați să găzduim astăzi un eveniment de înaltă ținută academică și culturală"
,,Suntem onorați să găzduim astăzi un eveniment de înaltă ținută academică și culturală, respectiv, lansarea unui nou volum din colecția ,,Sinteze de pedagogie", lucrare publicată sub egida Editurii Didactica Publishing House, având ca și autori doi profesori de seamă de la o mare universitate din țara noastră, Universitatea ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Cei doi autori sunt cadre didactice cu o vastă experiență academică și managerială, a spus doamna prorector, prof. univ. dr. habil. Livia Bandici, în alocuțiunea sa și în prezentarea celor doi titrați invitați speciali.
Această lucrare, respectiv această lansare de carte, se încadrează în seria evenimentelor promovate de Universitatea din Oradea în domeniul progresului educației"... Doamna prorector a mulțumit distinșilor invitați pentru alegerea făcută și pentru frumoasa colaborare pe care o au cu Universitatea din Oradea. ,,Vă așteptăm cu drag, domnilor profesori, și pentru alte colaborări cu Universitatea din Oradea"...
Doamna decan Karla Barth a subliniat calitatea umană a celor doi invitați și le-a mulțumit pentru prezență
În cuvântul rostit de doamna prof. univ. dr. habil. Karla Barth, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, domnia sa a subliniat ,,calitatea umană pe care cei doi distinși profesori au demonstrate-o de-a lungul timpului, demonstrează, de fapt, ce persoane bune, frumoase sunt dumnealor și le mulțumesc că sunt astăzi alături de noi"...
,,Ține de identitatea noastră profesională să participăm la astfel de activități, să avem programe de formare continuă"
Din start, domnul profesor Ion Albulescu consideră întrunirea de la Oradea drept ,,o popularizare a științei"...
,,Noi, venind de la departamente de educație, înțelegem că misiunea noastră nu este doar aceea de a-i forma, formarea inițială a dascălilor..., misiunea noastră este de a fi aproape de ei și în parcursul numit dezvoltare profesională, continuu".
Iar în acest context, vorbitorul a făcut o apreciere și la adresa D.P.P.D. orădean care oferă dascălilor ,,acces la succes"!
,,Ține de identitatea noastră profesională să participăm la astfel de activități, să avem programe de formare continuă, să ne ostenim în a elabora astfel de suporturi...
Și, din aproape în aproape, domnul prof. univ. dr. habil. Ion Albulescu a ajuns și la colecția ,,Sinteze de pedagogie" care s-a născut pentru ,,a veni în întâmpinarea unor nevoi ale dascălilor legate de imediatul existenței lor profesionale, și anume de examenele acestea de ocupare a posturilor, de definitivare în învățământ, de grad didactic II. Și-atunci am pornit la elaborarea unor volume de sinteze care să acopere programa fiecăruia dintre aceste examene, tematica lor, începând cu învățământul preșcolar, continuând cu învățământul primar, și ajungând la profesorii din gimnazii și licee.
,,Colecția aceasta are o poveste"
Iar povestea ei aveam să o ascultăm de la domnul profesor univ. dr. habil. Horațiu Catalano.
,,Povestea a început în 5 aprilie 2019, cu primul volum: Sinteze de pedagogie a învățământului primar... Colecția are în acest moment un număr de 14 cărți, 14 volume... Avem cumva un interes mai pregnant spre zona de educație timpurie; în afară de colecția aceasta, noi mai avem publicații, coordonări de volume și o grămadă de studii în zona educației timpurii... Am și o grămadă de argumente prin care vă pot convinge că e foarte importantă educația timpurie și învățământul primar; este construcția unei piramide, care are vârful îndreptat spre învățământul gimnazial, învățământul liceal și învățământul universitar. Sistemul nostru educațional, ca multe sisteme din lumea largă, e un sistem organizat pe baza unei inginerii sociale care de foarte multe ori, din păcate, nu are baza piramidei jos, este invers... Atât de multă presiune socială, presiune academică, se pune pe acești copii, că la un moment dat abandonează de foarte timpuriu gândul de a mai merge la școală", afirmă domnul profesor Horațiu Catalano...
Multe lucruri am mai aflat de la distinșii profesori universitari clujeni, care, la final, au răspuns și întrebărilor venite din sală, fie de la domnul profesor Adrian Hatos... sau de la generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, domnul prof. dr. Alin Serafim Ștefănuț.
Merită să intrați și pe Facebook OviDan, pagină de educație, să aflați mult mai multe lucruri decât am putut noi să vă oferim în sinteză...
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:24 Ora de vară a Europei de Est