Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Vine toamna, iar la Tileagd e încă mult de lucru!

Cât o fi vara de lungă tot trece

Vine toamna, iar la Tileagd e încă mult de lucru!

Meșterii-meșteri și gospodari își cunosc rostul, menirea și nu așteaptă să fie împinși de la spate. Oamenii de cuvânt sunt de apreciat și de respectat, dar sunt tot mai puțini. S-au înmulțit în schimb cei care angajează o lucrare, câștigă o licitație și te lasă cu ochii în soare...

 Cam aceste „învățăminte” le-am desprins miercuri, la Tileagd, stând de vorbă cu un fost primar (Pavel Roman – 17 ani primar) și cu un fost director (Iosif Filip -17 ani director de școală coordonatoare) care regretă vremurile în care se mai și muncea serios, adică oamenii erau mai serioși și mai interesați...
Stăm ce stăm și iar mai stăm
„Stăm ce stăm și nu putem înainta cum trebuie pentru că cel cu geamurile termopan ne încurcă. A semnat contractul, a venit, a măsurat, iar dimineață trebuia sa apară cu geamurile, dar... ia-l de unde nu-i”. Astfel ni se „jeluia” miercuri (19 august 2009) viceprimarul Iosif Filip, în timp ce vizitam șantierul de la Școala cu clasele I-IV din Tileagd, două clădiri (cu peste 100 de ani fiecare) aflate în reabilitare.  
Zugrăvești ce zugrăvești, dar când ajungi la geamuri și la uși trebuie să te oprești pentru că încă nu au fost date jos și nu au fost montate termopanele, iar geamgiul e cu apa pe foc și iepurele în pădure... Femeia de serviciu, una și bună, care trebuie să aibă mai multe mâini și picioare în urma meseriașilor, ar lucra și nu poate, că iar ar trebui să o ia de la capăt. Și uite așa, unii îi încurcă pe alții complicând lucrurile. Vine toamna, iar școlile și grădinițele nu sunt pregătite să-și primească beneficiarii. Te iei cu mâinile de cap când vezi cum stau lucrurile și cât de greu se face lumină!
La grădinița de alături, modernizată în 2006, cu ajutorul unei fundații olandeze (Fundația „Pastoraal Fonds” din Sasseheim), urmează să se facă igienizări, iar soclul trebuie reparat. Femeia de serviciu (Papp Csilla) face ce poate. La Tileagd sunt patru clădiri. Una la centru, cu o vârstă respectabilă (peste 250 de ani), este în reabilitare, sută la sută, din 2008, la care se lucrează încă, încet dar sigur (cu viteza a doua). În clădirea alăturată, nouă și pusă la punct, care parcă se uită de sus la surata ei, am găsit viață, activitate intensă, culmea! Contabilul șef (Maria Pătcaș) era la post, la fel și profesorul de educație fizică (Szabo Ladislau). În sala profesorală, două domnițe erau cu ochii pe calculator. Profesoara de engleză, Dana Baciu, butona tastatura, iar profesoara de religie, Gabriela Sime, îi dicta lucrarea de grad. Vicele ne prezintă școala cu mândria pe care ți-o dă lucrul bine făcut pe când era director coordonator. Ne-a prezentat cabinetul AEL (unde învățarea se face cu ajutorul celor 10 calculatoare performante legate în serie la un server central), cabinetul de informatică și centrul de documentare și informare, și el nou, din 2007. Pe coridoare și în sălile de clasă se experimentează încălzirea centrală pe baza unei pompe de căldură. Aflăm astfel că școala dinTileagd este una din cele 10 școli la nivel național unde se testează acest sistem de încălzire. Cică în București, acest sistem funcționează cu rezultate bune. 
Cea de-a treia clădire importantă din curte este o sală de educație fizică, tipul vechi și mic de sală, de 21/25 metri pătrați, modernă, dar mică, doar pentru orele de educație fizică, construită și predată în 2008...
 „În trei ani s-a făcut cât nu s-a reușit în 10...”
Mai departe, la drum prin satele comunei, am fost însoțiți de Pavel Roman, șef birou urbanism, fost primar 17 ani, 16 la Brusturi și un an, la Revoluție, la Tileagd.
„În Tileagd, în ultimii trei ani s-a făcut cât nu s-a reușit în 10 ani înainte. Pentru că au fost bani”, cugetă fostul primar, un om de o onestitate și o sinceritate dezarmante, un om cu vorbă bună și o căutare inteligentă, mană cerească pentru un tânăr primar fără experiență. Vorba aceea: Cine nu are înțelepți să-și cumpere. Tânărul primar din Tileagd, aflat în concediu vreo 10 zile, îi are alături pe domnii Filip și Roman (oameni de 20 de carate fiecare).
La Tilecuș este o școală cu clasele I-VIII construită în ’77-78, la care s-au montat recent geamuri termopan. Cabinetul de informatică l-au făurit dascălii cu forțe proprii, cu calculatoare primite de la I.S.J. Bihor. În Bălaia nu am ajuns, dar ni s-a spus că și aici clădirea a fost reabilitată, cu uși și geamuri termopan, și un gard nou, cu fundație de beton. La Călătani, școala (cu clasele I-IV) și grădinița funcționează în aceeași clădire, situată în afara localității, la intrarea în sat, fiind la egală distanță de extremitățile din stânga și dreapta localității. Clădirea este nouă, modernă și pusă la punct după cum ne asigură șeful de la urbanism. Fiind încuiate, le-am admirat doar din stradă. În Poșoloaca, clădirea școlii (și grădiniței) este revendicată de Biserica Reformată, situată în imediata vecinătate. „Comuniștii au luat-o în 1949, dar nu este retrocedată, cum s-a întâmplat cu cea din Uileacu de Criș, care a fost retrocedată și unde suntem chiriași”, după cum aveam să aflăm de la viceprimarul Iosif Filip.
Așadar, la școlile și grădinițele din Tileagd mai e mult de lucru, iar ritmul nu este cel dorit! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vine toamna, iar la Tileagd e încă mult de lucru!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:09:22 Ora standard a Europei de Est