Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Peste 130.000 de vizitatori la Muzeu Țării Crișurilor în 2024

În anul 2024, veniturile instituției au crescut cu 1.193.712 lei față de anul precedent,

Peste 130.000 de vizitatori la Muzeu Țării Crișurilor în 2024

Anul 2024 a fost pentru Ansamblul Muzeal al Țării Crișurilor unul de succes, numărul total de vizitatori ajungând la 134.105, din care 100.595 reprezintă vizitatori plătitori, indicând o atractivitate sporită a expozițiilor. Anunțul a fost făcut joi, 27 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, unde Gabriel Moisa, managerul instituției, și Horea Abrudan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, au prezentat raportul instituției pe anul 2024.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, aflat sub autoritatea Consiliului Județean Bihor, include Muzeul Țării Crișurilor, cu secțiile de Arheologie, Istorie, Științele Naturii, Etnografie, Artă și Relații Publice, alături de Muzeul Memorial „Iosif Vulcan", Muzeul Memorial „Aurel Lazăr", Muzeul Memorial „Ady Endre", Muzeul Orașului Oradea și Peștera Vadu Crișului.
„Cu siguranță, sunteți de acord că Muzeul Țării Crișurilor este o instituție care își cunoaște menirea, își înțelege rolul și îl îndeplinește cu succes pe scena culturală a Oradiei și a județului Bihor. Prin activitățile sale reușește să răspundă nevoilor publicului bihorean și să mențină un nivel ridicat al evenimentelor organizate. Mulți orădeni asociază muzeul exclusiv cu expozițiile și exponatele sale, însă activitatea instituției este mult mai complexă. Eu nu pot decât să apreciez activitatea întregii echipe și a domnului director și îi asigur de întreaga susținere a Consiliului Județean pentru proiectele viitoare ale muzeului," a declarat Horea Abrudan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. 
În anul 2024, veniturile instituției au crescut cu 1.193.712 lei față de anul precedent, ajungând la suma totală de 19.881.069 lei. Veniturile au fost realizate din subvenția acordată de Consiliul Județean Bihor, din vânzarea biletelor de intrare, vânzările de carte și din magazinul muzeului, activitățile și evenimentele organizate, consultanța de specialitate, serviciile de arheologie, excedentul bugetar și activitatea de bază din cele 5 muzee și din Peștera Vadu Crișului. Din biletele vândute s-au strâns 1.532.035 lei, în creștere cu 5,1% față de 2023. Din totalul vizitatorilor, aproximativ 30% sunt din alte țări. Cei mai mulți din străinătate sunt din Ungaria, Slovacia, Cehia și Austria.
De asemenea, dependența de subvențiile din bugetul Consiliului Județean Bihor a scăzut considerabil, acestea reprezentând în momentul prezent 65,2% din venituri, față de 85,7% în 2019. 
Cheltuielile totale au fost de 15.767.620 lei, în scădere față de anii anteriori, iar diferența dintre venituri și cheltuieli a crescut la 4.113.449 lei, față de 2.260.314 lei în 2023. 
„Expozițiile temporare au crescut de la 46 (în 2022) la 57 (în 2023) și de la 57 la 62 în 2024. E o creștere constantă de la an la an. Pe lângă expoziții, evenimente, concerte, conferințe, avem și aceste ateliere cu copii. Am organizat 77 în 2024," a declarat Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor. 
Cu un inventar patrimonial de 637.000 de exponate, muzeul a dezvoltat parteneriate nu doar cu celelalte instituții de cultură din Bihor, ci și parteneriate internaționale cu instituții de prestigiu din Brno, Alicante, Amiens, mai multe orașe din Ungaria, Veneția, Roma și Chișinău și a fost implicat în schimburi Erasmus în Köln. Printre cele mai apreciate evenimente s-au numărat „Școala Altfel", „Noaptea Muzeelor" și cele care i-au avut ca invitați pe Ștefan Bănică Jr., Ioan-Aurel Pop și istorici de renume precum Paul Michelson, Denis Deletant sau Matei Cazacu.
Pentru 2025, muzeul își propune să ofere în continuare cultură de calitate publicului. 
„Nu ne concentrăm doar pe arheologie, ci abordăm toate perioadele istorice - medievală, modernă și contemporană - precum și celelalte secții din cadrul Muzeului Țării Crișurilor. Îmi doresc ca această instituție, alături de colegii mei, să fie un spațiu care transmite cultură de calitate, nu doar un loc de consum rapid, asemeni unui supermarket cultural. Este adevărat că, prin această abordare, ne adresăm unui public mai restrâns. Totuși, organizăm și activități mai accesibile, astfel încât muzeul să nu fie perceput doar ca un spațiu cu evenimente dificil de asimilat. De aceea, venim cu inițiative mai populare, precum ateliere sau evenimente tematice, cum ar fi seri dedicate muzicii anilor '70, '80 și '90. Aceste activități vor fi reluate în această vară, oferind o experiență diversificată pentru toate categoriile de public," a declarat Gabriel Moisa, directorul muzeului.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:22:59 Ora de vară a Europei de Est