Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Educația pentru sănătate nu este și nu trebuie să fie un moft”

,,Formarea obiceiurilor sănătoase – Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul preșcolarilor și elevilor din clasele 0-IV”

,,Educația pentru sănătate nu este și nu trebuie să fie un moft”

Joi, 27 februarie 2025, la Sala de conferințe a Muzeul Tării Crișurilor a avut loc Conferința județeană ,,Formarea obiceiurilor sănătoase - Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul preșcolarilor și elevilor din clasele 0-IV", organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic a județului Bihor și Direcția de Sănătate Publică Bihor.

La eveniment au participat conducătorii celor trei instituții partenere: inspectorul școlar general al I.S.J. Bihor, domnul prof. dr. Alin Serafim Ștefănuț, doamna conf. univ. dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, directorul Casei Corpului Didactic Bihor, domnul prof. Bugle Cristian, alți reprezentanți ai instituțiilor partenere, precum și reprezentanți ai unor unități de învățământ care au derulat activități în cadrul Programului național de educație pentru sănătate, care au reliefat comportamente pozitive, modele de bune practici din activitatea lor cu copiii la Grădinița Nr. 56 din Oradea (prof. Adela Horga), C.S.E.I. ,,Bonitas" (prof. Șandor-Gavriș Ramona și Deneș Melinda Andrea)... din cele 103 unități de învățământ din județul Bihor, care s-au înscris la acest program în anul școlar 2023-2024, iar reprezentanți ai D.S.P. Bihor (dr. Nicolae Călin Sonea - medic-șef, dr. Diana Florena Racz - medic primar, asis. med. Samuel Negruț și psiholog Cristina Mărcuț) au abordat tema și din perspectiva implicațiilor medicale și a consecințelor educaționale asupra copiilor în era digitală.
Invitatul special al manifestării a fost doamna profesor univ. dr. psiholog Elena Bonchiș care a privit lucrurile cu detașare, înțelegere și multă răbdare, subliniind dimensiunea morală a stării de bine, cu referire la generația Z și Alfa. 
,,Educația pentru sănătate trebuie să fie, să țină... de domeniul vieții"
,,Este nevoie de promovarea unui stil de viață sănătos..., nu neapărat la nivelul discursului sau al modificării programelor școlare. Știți că în cadrul discuțiilor care au loc pe marginea programului-cadru, toată lumea vrea mai multe ore sau discipline... Nu cred că soluția este aceasta de introducere a disciplinelor noi în programul-cadru, ci... soluția este prin aceste parteneriate care au loc între diferite instituții din județul Bihor, prin care putem face activități de succes, cu impact pentru copii și pentru elevii noștri. Educația pentru sănătate nu este și nu trebuie să fie un moft. Educația pentru sănătate trebuie să fie, să țină, să zicem așa, de domeniul vieții, ceea ce nu se întâmplă tot timpul", a subliniat inspectorul școlar general.
,,Să nu ne așteptăm că de mâine-poimâine, vom avea o națiune sănătoasă"
,,Suntem aici, cu toții, pentru a împărtăși din cunoștințele noastre, spunea, printre altele, doamna conf. univ. dr. Daniela Rahotă. Există o declarație a Organizației Mondiale UNICEF în care se atrage atenția României pentru politicile care trebuie făcute pentru îmbunătățirea stării de sănătate". Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor se arată plăcut surprins aflând că 103 unități de învățământ din județul Bihor s-au înscris în acest proiect național de sănătate publică, în anul școlar 2023-2024, ,,dar să nu ne așteptăm că de mâine-poimâine, vom avea o națiune sănătoasă, pentru că efectele acestor eforturi pe care dumneavoastră le-ați făcut se vor vedea, nu mâine-poimâine, ci peste 20 de ani. Să avem răbdare și să muncim în continuare pentru copiii noștri", a conchis directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, doamna conf. univ. dr. Daniela Rahotă.
,,Psihologii atrag atenția asupra faptului că s-a pierdut controlul asupra copiilor"  
,,Este pentru prima dată în istorie când valorile umane nu se transmit pe verticală, ci se transmit, preponderant, pe orizontală, a ținut să ne atragă atenția îndrăgitul psiholog, doamna profesor univ. dr. Elena Bonchiș.
Copiii acordă mai mult credit a ceea ce spune colegul, colega, iubitul, iubita, să spunem, decât ceea ce spun părinții sau cadrele didactice sau alți adulți. Și de aici, prăpastie mare între generația care educă și generația care ar trebui să fie educată. La ora actuală, raporturile se pare că sunt invers. Pentru că noi, adulții, de foarte multe ori, am căzut în această capcană, și le dăm foarte mult, enorm de mult copiilor. De aceea, psihologii atrag atenția asupra faptului că s-a pierdut controlul asupra copiilor; în sensul că părinții au un cuvânt de spus, dar în procent foarte mic.
Centrarea pe anturaj 
Noi, adulții, facem o greșeală foarte mare când spunem: lăsați-i că trebuie să socializeze! Dar noi nu știm ce se întâmplă în acele activități de socializare, decât ceea ce ei vor să ne arate. Ei ne povestesc ceea ce vor ei să auzim, ceea ce ne-ar plăcea nouă să auzim. În realitate, acolo se întâmplă lucruri deosebite, care, din când în când ies la suprafață.
Generația ,,Aici și acum"... ,,vânătoare de plăceri"
Pe mine nu mă tot amâna, las că mâine-poimâine sau săptămâna viitoare îți voi da. Nu. Acum. Acum să-mi dai. Generația ,,Vânătoare de plăceri", deci nu fac altceva decât ceea ce îmi place. Iar eu, adultul, vin și fac marea greșeală și întăresc acest lucru. Dacă faci un mic gest, eu vin cu întărirea și nu neapărat verbal, vin cu o întărire substanțială. Dacă tu ai făcut asta, mâine eu îți dau nu știu ce...
Recompensele nu fac altceva decât să suprasolicite zona din creier care este responsabilă de producția de dopamină (hormonul plăcerii, al fericirii). Și în momentul în care satisfaci o plăcere, se naște o altă plăcere. Și atunci nemulțumirile merg lanț, vor tot mai mult și tot mai des"...
Starea de bine a omului sau starea de sănătate
Vorbind despre starea de bine, de sănătate a omului, distinsul psiholog Elena Bonchiș a subliniat ceea ce se poate substitui cu acronimul R.A.R. (adică: răbdare-ascultare-recunoștință).  
Din punct de vedere psihologic, starea de bine a omului, inclusiv de sănătate, este multidimensională. Vorbim de o sănătate fizică aici, dar vorbim despre sănătate intelectuală. Ce-i ofer eu zilnic creierului meu pentru a-l menține sănătos? Este vorba despre o sănătate emoțională. Ce ofer sferei emoționale pentru a mă considera sănătos? Este vorba despre sănătate socială. Ce relații, ce tip de relații am cu ceilalți și dacă sunt sănătos din acest punct de vedere. Este vorba despre sănătatea vocațională. Sunt mulțumit cu ceea ce fac? Mi-am pus talantul în slujba mea și a celorlați? Și este vorba despre SĂNĂTATEA MORALĂ, de dimensiunea morală a stării de bine... Dacă morală nu e nimic nu e"!
Iar în continuare, doamna profesor psiholog Elena Bonchiș s-a referit la cele trei dimensiuni de personalitate morală (R.A.R.): răbdare, ascultare și recunoștință, care generează aproape toate celelalte dimensiuni...
Pe Facebook OviDan, pagină de educație, veți putea afla mai multe lucruri interesante de la distinsul psiholog, doamna prof. univ. dr. Elena Bonchiș... 
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:09 Ora de vară a Europei de Est