Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Program de burse pentru studenții de la Științe Economice, Drept și Administrație Publică

Proiectul SPELSE

Program de burse pentru studenții de la Științe Economice, Drept și Administrație Publică

Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Drept, în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR), lansează proiectul SPELSE - Parteneriate sustenabile pentru angajabilitatea îmbunătățită a studenților la Științe Economice, Drept și Administrație Publică.

Proiectul SPELSE se derulează în perioada ianuarie 2025 - decembrie 2026 și își propune să implice 251 de studenți în programe de învățare la locul de muncă, prin stagii de practică derulate  în cadrul parteneriatelor nou înființate sau îmbunătățite pe care Universitatea din Oradea le are sau le va dezvolta cu potențialii angajatori.
Concret,  proiectul își propune să faciliteze inserția pe piața muncii a unui număr de 251 de studenți, prin dezvoltarea competențelor lor antreprenoriale, a abilităților socio-emoționale și prin realizarea unei analize, în vederea anticipării nevoilor orizontale de dezvoltare a ofertei educaționale.
Prin participarea în proiectul SPELSE, studenții vor beneficia de: burse în cuantum de 500 de lei/student, stagii de practică în domenii relevante și specifice pentru programul de studii urmat, asigurând o tranziție mai ușoară de la educație la carieră, workshop-uri specializate, axate pe comunicare asertivă, motivație și productivitate personală, gestionarea stresului și a conflictelor, cursuri de formare antreprenorială, menite să le dezvolte competențele pentru un viitor în lumea afacerilor, concursuri de planuri de afaceri, cu premii atractive și oportunități de mentorat, adaptarea ofertei educaționale la tendințele pieței muncii, incluzând inteligența artificială, digitalizare și competențe verzi.
„Proiectul are un impact major asupra comunității, pregătind viitorii profesioniști pentru provocările economiei digitale și sustenabile. De asemenea, consolidarea colaborării între mediul academic și mediul de afaceri asigură o mai bună corelare între cerințele pieței muncii și competențele absolvenților", consideră prof. univ. dr. habil. Diana Sabău-Popa, managerul proiectului SPELSE.
SPELSE va sprijini încheierea, dezvoltarea și consolidarea a cel puțin 48 de parteneriate între Universitatea din Oradea și angajatori din diverse domenii, creând astfel un cadru propice pentru inserția socio-profesională de succes a absolvenților în științe economice, drept și administrație publică.
„Prin acest proiect, ne propunem să oferim studenților instrumentele necesare pentru a-și construi o carieră de succes. Stagiile de practică de specialitate, dezvoltarea competențelor antreprenoriale și a abilităților transversale, precum și colaborările strategice cu angajatorii sunt piloni esențiali pentru dezvoltarea profesională și personală a viitorilor absolvenți", a mai declarat decanul Facultății de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Diana Sabău-Popa.
Valoarea totală a proiectului SPELSE este 4.926.804,98 RON, din care cofinanțare din partea Uniunii Europene: 4.187.784,23 lei și cofinanțare buget național: 688.995,8 lei.
Conferința de deschidere a proiectului va avea loc pe 6 martie 2025, ora 12.00, în Aula Magna a Universității din Oradea. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:10 Ora de vară a Europei de Est