Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mobilitate de tip Job Shadowing (Erasmus+) la Școala Gimnazială Szacsvay Imre Oradea

Deţinem acreditarea Erasmus

Mobilitate de tip Job Shadowing (Erasmus+) la Școala Gimnazială Szacsvay Imre Oradea

Deținerea acreditării Erasmus (2021-2027) marchează, pentru școala noastră, un pas important în dezvoltarea instituțională, cu impact direct asupra întregii comunități școlare.

Acreditarea ne permite să obținem finanțare pentru dezvoltarea resursei umane, respectiv dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. Acest tip de formare, de tip „job shadowing", se desfășoară ca un stagiu observativ, în care profesori din țări diferite învață unii de la alții, își împărtășesc reușitele, dar și dificultățile, află despre noi metode de predare, dar și despre reguli eficiente aplicate la nivelul școlii, toate acestea pentru a îmbunătăți tipul de educație furnizată.
În perioada 3-7 februarie 2025, un număr de şapte profesori de la instituția estonă „Tartu Herbert Masingu Kool" din orașul Tartu, d-nele profesor Alli Salum, Evelin Lemetti, Siret Kesas, Triin Koorits, Sirelin Koval, Kaire Vaher and Merili Tomikas, au participat, timp de cinci zile, la mobilitatea de tip Job Shadowing (stagiu observativ) în cadrul Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre" din Oradea, jud. Bihor. Schimbul de bune practici a fost realizat cu sprijinul programului Erasmus +, Acțiunea Cheie 1 - Educație Școlară (SCH), Contract cu numărul 2024-1-RO01-KA120-SCH-000222678. Scopul acestei mobilități a fost de a oferi unei școli europene un model românesc, european, de a crea un mediu de învățare incluziv, deschis tuturor elevilor și de a fi conectați la practicile digitale specifice societății de astăzi.
Obiectivele mobilității
1.Dezvoltarea competențelor interculturale ale cadrelor didactice și a strategiilor de lucru pentru o abordare curriculară adaptată la grupuri de elevi cu niveluri culturale și de învățare  diferite;
2.Participarea profesorilor spanioli, în calitate de observatori, la orele de curs din școala noastră, pentru a învăța noi metode de predare activ-participative, inclusiv instrumente de lucru digitale, pentru a facilita accesul tuturor elevilor la o educație de calitate;
3.Cunoașterea specificului școlii noastre: activități extracurriculare cu tradiție și modalități de lucru cu elevii cu nevoi speciale;
4.Formarea unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător prin stimularea curiozității de a cerceta realitatea înconjurătoare;
5.Schimbul de bune practici în materie de management educațional.
Desfășurarea stagiului observativ:
Activitatea propriu-zisă a început cu o ședință de lucru la sediul Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre" din Oradea în cadrul căreia au fost prezentate informații despre specificul școlii, sistemul de învățământ românesc, programul stagiului observativ. Profesorii estonieni au vizitat clădirile școlii, descoperind sălile de clasă și toate facilitățile instituției. Primirea oficială s-a realizat într-un cadru festiv, în curtea școlii la care au participat toți elevii și cadrele didactice din școală. 
În cadrul acestei festivități, elevii s-au întrecut pe ei înșiși realizând o paradă de modă ECO, toate ținutele fiind create din materiale reciclabile pentru a atrage atenția asupra importanței reciclării, acesta fiind un pas important în educarea și sensibilizarea copiilor cu privire la problemele de mediu. Adoptarea acestui obicei în viața de zi cu zi promovează o cultură a sustenabilității și responsabilității față de mediu, influențând pozitiv comportamentul generațiilor viitoare. Copiii au fost ingenioși și au prezentat rochii din ziare, pungi, ambalaje și nu numai, care i-ar face invidioși chiar și pe cei mai faimoși designeri. De asemenea, profesorii din Estonia au realizat prezentarea școlii speciale „Tartu Herbert Masingu Kool" din orașul Tartu, au vorbit despre propria activitate didactică, iar la sfârșit, a fost realizată o sesiune de Questions and Answers, în cadrul căreia elevii noștri au pus întrebări profesorilor estonieni, iar aceștia au oferit răspunsurile mult dorite nu numai în limba engleză, dar și în limba estonă.
Principalele activități derulate
1.Fiecare participant la mobilitate a asistat la orele repartizate conform orarului;
2.În cadrul stagiului observativ au fost înserate activități precum: oră de limba engleză -Reduce, Reuse, Recycle la clasa a III-a C și oră de recapitulare a cunoștințelor la clasa a IV-a A, oră de Arte unde elevii au creat diferite obiecte din materiale reciclabile la clasa pregătitoare C, oră de ecologie la clasa a IV-a B, oră interactivă și experimentală de biologie la clasa a VI-a A, oră interactivă de geografie în cadrul căreia au fost prezentate proiecte focusate pe sustenabilitate la clasa a VIII-a A etc. 
3.Activități extracurriculare, prezentarea orașului Oradea cu autobuzul turistic, vizită la muzee, la Cetatea Oradea, turnul primăriei, dar și  prezentarea culturii și tradițiilor bihorene; 
4.Activități de sprijin pentru elevii cu CES: învățare activă, prin joc și elemente vizuale;
5. Împărtășirea practicilor de secretariat și de management educațional.
Ce au descoperit profesorii estonieni în școala noastră?
*O noutate pentru ei a fost alternativa Step by step de la învățământul primar;
*Tehnica de lucru în perechi și/sau în grupe este utilizată aproape la fiecare oră, ceea ce la ei nu se întâmplă;
*Metoda Palatul Șahului, utilizată la clase pentru predarea matematicii, dar și a limbii române;
*În incinta școlii există cantină și internat;
*Elevii nu au voie cu telefonul la școală și își petrec pauza obligatoriu afară;
*Procesul de predare-învățare se axează pe dezvoltarea competențelor elevilor, elevii sunt încurajați permanent să comunice.
*Formarea cadrelor didactice prin participarea la mobilități de tip job shadowing are un impact deosebit asupra experienței de predare: profesorii devin mai deschiși către învățarea reciprocă, către colaborarea în cadrul proiectelor, spre învățarea limbilor străine, precum și mai motivați pentru utilizarea aplicațiilor digitale atât în predare, cât și în activitatea de evaluare.
„Changing lives and opening minds" - „Schimbăm vieți și deschidem minți", sloganul Erasmus, reflectă în mod realist impactul participării cadrelor didactice la aceste mobilități, asupra procesului instructiv-educativ, ai cărui beneficiari direcți sunt elevii.
Ca finalitate a programului de job-shadowing este impactul pozitiv pe care colectivul nostru l-a avut asupra colegilor estonieni, ceea ce se reflectă în raportul realizat de către aceștia și publicat pe diferitele site-uri din Estonia.  
Această activitate va fi urmată de o vizită a cadrelor didactice și a elevilor școlii noastre în comunitatea din Estonia în anul școlar 2025-2026. 
Prof. Sele Tünde, 
coordonator proiect

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:34 Ora de vară a Europei de Est