Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Anul 2024, un an de succes pentru Filarmonica de Stat din Oradea

Extinderea programelor educative dedicate copiilor și tinerilor

Anul 2024, un an de succes pentru Filarmonica de Stat din Oradea

Filarmonica de Stat din Oradea, instituție subordonată Consiliului Județean Bihor, a încheiat anul 2024 cu rezultate remarcabile, consolidându-și poziția de pilon cultural în comunitate. În cadrul unei conferințe de presă organizate joi, 20 februarie 2025, la sediul Filarmonicii, pentru prezentarea raportului pe anul 2024, Carmen Rus, managerul instituției, și Horea Abrudan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, au evidențiat tendința ascendentă a interesului publicului pentru evenimente muzicale și angajamentul instituției de a menține această dinamică.

Cu un total de 98 de concerte susținute, dintre care 35 sold-out, instituția a atras 56.339 de spectatori, cu 7% mai mulți ca în 2023. Dintre aceștia, 24.450 au achiziționat bilete pe bilet.ro, un număr cu 14% mai mare față de 2023, iar restul au participat la evenimente gratuite.
„Se constată atât la nivelul municipiului Oradea, cât și la nivelul întregului județ Bihor o sete din partea orădenilor și bihorenilor deopotrivă în ceea ce privește participarea la actul cultural, la evenimente culturale, motiv pentru care ne dorim ca aceste activități să continue, cel puțin la nivelul la care au continuat și până acum", a declarat Horea Abrudan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. 
Anul 2024 a fost marcat de evenimente de anvergură, printre care cel mai cunoscut este concertul extraordinar susținut de Andrea Bocelli, în care corul și orchestra Filarmonicii au avut un rol central. De asemenea, ediția a treia a Concursului Internațional de Dirijat a reunit participanți din întreaga lume, iar Festivalul „Sounds of Oradea", avându-i ca invitați pe Angela Gheorghiu și Teodor Ilincăi, a fost, la rândul său, sold-out.
,,Filarmonica de Stat Oradea, prin ansamblurile pe care le deține, referindu-ne aici la Orchestra simfonică, la Corul filarmonicii, dar și la ansambluri camerale, a susținut 98 de proiecte față de 94 pe care le-am susținut în anul 2023, aceste proiecte acoperind o paletă variată de concerte simfonice, vocal simfonice, recitaluri camerale, însă și evenimentele educative la care, din nou surprinzător, am avut o participare extraordinară", a declarat Carmen Rus, managerul Filarmonicii din Oradea.
Diversificarea repertoriului a jucat un rol major în succesul anului 2024. Cel mai mare proiect, „Fil Nouveau - Fil Émotion", a continuat să crească, atrăgând un public fidel la concertele din zilele de joi. În plus, organizarea de evenimente în spații neconvenționale - precum parcuri, cartiere, Piața Unirii, Cetatea Oradea, Casa Darvas-La Roche și Bazilica Romano-Catolică - a facilitat accesul unui public mai larg la muzica clasică. Această strategie a contribuit la creșterea interesului pentru concertele desfășurate ulterior în sala Filarmonicii. Fapt dovedit și de interesul tot mai mare manifestat de către voluntari pentru activitățile Filarmonicii, mulți dintre aceștia regăsindu-se inclusiv pe scenă. 
O altă inițiativă de succes a fost proiectul „Fil Nouveau | Feel Young", care a oferit tinerilor artiști instrumentiști din România ocazia de a susține concerte alături de orchestra Filarmonicii, în calitate de soliști. În paralel, programul educativ dedicat copiilor a cunoscut o cerere record, cele 12 evenimente organizate fiind sold-out, confirmând interesul crescut pentru muzica clasică.
Creșterea publicului și vizibilității
Față de anul 2023, numărul biletelor vândute a crescut, cu multe evenimente în regim de sold-out. Astfel, dacă în 2022 erau 13.285 de bilete vândute, în 2023 numărul acestora a crescut la 21.531, iar în 2024 la 24.450, cu 14% mai mult față de anul precedent. 
Un element important a fost strategia de marketing și comunicare a instituției. Și aici, Filarmonica a înregistrat o creștere organică a audienței pe social media. De la 4.200 cât avea în 2022, pagina de Facebook a instituției numără astăzi peste 11.000 de urmăritori, iar cea de Instagram, 1810. 
Obiective pentru 2025
Pentru anul 2025, Filarmonica din Oradea își propune să continue strategiile de dezvoltare și consolidare prin creșterea numărului de concerte sold-out, extinderea programelor educative dedicate copiilor și tinerilor, păstrarea concertelor tematice de succes, cum ar fi de Anul Nou, Paște, sau Ziua Morților, diversificarea repertoriului printr-un echilibru între genuri muzicale, precum și îmbunătățirea vizibilității instituției.
„Vom încerca să mulțumim publicul nostru, dar și să atragem public nou. Asta înseamnă că va trebui să găsim împreună cu Consiliul artistic un echilibru între programele pe care noi le derulăm, astfel încât muzica clasică, alături de muzică de jazz, de abordări crossover să se poată îmbina cu plăcere în continuare. Îmi doresc să realizez alături de colegii mei, să dezvoltăm programele educative. Nu am crezut că toate programele pe care le-am derulat pe parcursul anului 2024 vor fi insuficiente. Cererea a fost atât de mare încât ne-a copleșit din punct de vedere al timpului și al posibilității oamenilor de a da același spectacol de mai multe ori. De aceea vom regândi și vom adapta cu bucurie programele noastre înspre proiecte educative," a concluzionat Carmen Rus, managerul instituției. 
Filarmonica din Oradea continuă să se afirme ca un reper cultural important pentru județul Bihor, prin menținerea unei conexiuni puternice cu publicul său fidel și formarea și atragerea noilor generații de iubitori de muzică.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:52 Ora de vară a Europei de Est