Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

General de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, comandantul rector al U.A.F.T. „Nicolae Bălcescu

„Azi, ne bucurăm de două ori”

General de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, comandantul rector al U.A.F.T. „Nicolae Bălcescu

Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre de la Sibiu, va pregăti ofițeri de artilerie și topografie militară.

„Azi, ne bucurăm de două ori", a spus, marți, 18 februarie 2025, președintele Senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Aurel Căuș. „Ne bucurăm să avem în rândurile noastre un reprezentant al Armatei Române și, în aceeași persoană, un exponent al excelenței în educația românească, general de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, comandantul rector al Universității Academia Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» din Sibiu". 
Dând citire Laudatio, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, a afirmat că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa generalului de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan „reprezintă o recunoaștere a valorii incontestabile, dobândită printr-o viață dedicată științei și un prestigiu civic apreciat, atât la nivel național, cât și internațional". Absolvent al Liceului Militar „Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc și al Academiei Tehnice Militare din București, general de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan este doctor inginer, profesor universitar și profesor abilitat al Universității Naționale de Apărare „Carol I". Din anul 2011, odată cu alegerea sa în funcția de rector al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu, gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan și-a propus și a reușit să transforme această instituție academică „într-o universitate bazată și întemeiată pe cunoaștere", după cum el însuși o spune. 
Gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan a publicat 31 de cărți, cursuri, culegeri de probleme și materiale de laborator, 126 de studii științifice, fiind coordonatorul a 20 de proiecte și granturi de cercetare naționale și internaționale. Comandantul rector al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu este posesorul a trei brevete de invenție, în domeniul micro-roboților șenilați de uz militar și membru a 23 de foruri științifice naționale și internaționale. „Convins de viabilitatea reformei instituționale, cu mulți ani în urmă, s-a alăturat echipei care a dezvoltat proiectul «Academia Forțelor Terestre - organizație bazată pe cunoaștere», proiect menit să integreze academia în peisajul învățământului superior românesc și să formeze ofițeri de comandă pentru toate armele și specialitățile militare", a spus prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. Comandantul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu" de la Sibiu este Doctor Honoris Causa al Universității Româno-Germane, al Universității „Lucian Blaga", al Universității din Petroșani și al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica din București. De asemenea, gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan deține numeroase distincții și titluri de prestigiu, printre care: Ordinul „Virtutea Militară", în grad de Cavaler, Ofițer și în grad de Comandor, cu însemne militare. Comandantul academiei militare este cetățean de onoare al județelor Galați și Sibiu, precum și al municipiului de pe Cibin. „M-am simțit adeseori inspirat de activitățile la care am luat parte, în cadrul Universității Academia Forțelor Terestre de la Sibiu", a mărturisit rectorul Universității din Oradea, adăugând că „generalul de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan este un adevărat ambasador al universității pe care o conduce, al Sibiului și al României". 
La rândul său, primind titlul de Doctor Honoris Causa, gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan a anunțat un parteneriat al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu cu Universitatea din Oradea, parteneriat în cadrul căruia, pentru început, cele două instituții academice vor forma, prin Departamentul de Cadastru al Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, ofițeri de artilerie și topografie militară. 
Comandantul rector al Universității Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu" de la Sibiu a vorbit, în prelegerea sa, despre procesul de transformare a instituției academice pe care o conduce, dintr-o școală eminamente militară, într-o universitate deschisă, bazată pe cunoaștere, al cărei principal scop este acela de a crește „ofițeri integrați în societate". Gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan a prezentat audienței și procesul de internaționalizare al Academiei Forțelor Terestre, punând accent pe inițiativa de schimb a tinerilor ofițeri. „Am creat Forumul Internațional Militar, o organizație care și-a propus să realizeze un profil educațional al viitorului ofițer european". Pornind de la cinci universități membre, Forumul Militar Internațional numără astăzi, în rândurile sale, 26 de instituții de învățământ superior, militare și civile. „Sper că am reușit ca, pentru o bună perioadă de timp să marcăm, împreună cu Universitatea din Oradea, viața academică din România și să demonstrez că Universitatea Academia Forțelor Terestre de la Sibiu este un partener credibil și performant", a spus, în finalul alocuțiunii sale, gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan.
„Vă doresc, din toată inima o viață împlinită! Cu excepția unui singur domeniu din activitatea dumneavoastră... Îmi doresc și ne doresc să nu trebuiască să aplicați, în veci pururi, ceea ce ați învățat dumneavoastră și ceea ce i-ați învățat pe studenții dumneavoastră", a mai declarat conf. univ. dr. Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, făcând evident aluzie la eventualitatea unui conflict armat.
La finalul solemnului eveniment, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, l-a invitat pe omologul său, gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, să profite de numeroasele specializări ale Universității din Oradea, amintind, cu titlul de exemplu, chimia și managementul, pentru a pregăti, în parteneriat, viitorii ofițeri ai Armatei Române. „Vom colabora continuu pentru că Universitatea Academia Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» de la Sibiu este un centru de excelență academică", a mai afirmat rectorul Universității din Oradea. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:26 Ora de vară a Europei de Est