Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În 14 unități de învățământ din Oradea vor fi instalate 15 defibrilatoare mobile pentru salvarea vieții unei persoane aflate în stop cardio-respirator

Marți, au fost instalate la școlile gimnaziale ,,Szacsvay Imre” și ,,Dacia” primele trei defibrilatoare automate

În 14 unități de învățământ din Oradea vor fi instalate 15 defibrilatoare mobile pentru salvarea vieții unei persoane aflate în stop cardio-respirator

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor (prof. dr. Alin Serafim Ștefănuț - inspector școlar general și prof. Kery Hajnal - inspector școlar general adjunct) a organizat marți, 18 februarie 2025, o conferință de presă la care au fost invitați directorii sau directorii adjuncți ai celor 14 unități de învățământ din Oradea în care urmează să fie instalate 15 defibrilatoare automate care pot salva viața unei persoane aflate în stop cardio-respirator.

În sensul că aparatul măsoară ritmul cardiac și ne avertizează dacă este nevoie să fie aplicat un șoc pentru pornirea inimii... În acest caz, se acționează butonul șoc.
Despre proiect și despre procurarea și funcționarea acestor defibrilatoare automate ne-au vorbit domnul Kis Balazs, președintele Asociației Sfântul Vincențiu de Paul și domnul Istvan Szokolszky, președintele Asociației Sportive X-Terra Sport Bihor; ei sunt cei doi parteneri salvatori, ,,vinovații" care s-au implicat în adunarea de fonduri pentru achiziția acestor defibrilatoare... Un defibrilator mobil costă 4.350 de lei, fără TVA. 
,,Inimi protejate, viitor asigurat"
Inspectoratul Școlar, în calitate de partener de proiect, le-a facilitat partenerilor găsirea locațiilor de amplasare a celor 15 defibrilatoare mobile, unde beneficiarul (unitatea de învățământ) se obligă să amplaseze acel defibrilator mobil la loc vizibil și accesibil, astfel încât să poată fi utilizat rapid în caz de urgență și, în același timp, să instaleze pe exteriorul clădirii un panou informativ cu textul ,,Inimi protejate, viitor asigurat" - instituție echipată cu defibrilator automat (astfel încât panoul să fie vizibil pentru public), după cum a precizat domnul inspector școlar general Alin Sarafim Ștefănuț. Pentru că, e bine să se știe că aceste aparate mobile donate nu sunt bunuri care aparțin (exclusiv) unităților de învățământ respective, ci sunt disponibile oricăror persoane aflate în proximitatea unității de învățământ care ar avea nevoie de aceste aparate, în caz de urgență!
Defibrilatoarele vor fi instalate marți, miercuri și luni
 Potrivit graficului, marți (ieri - 18 februarie), miercuri (astăzi - 19 februarie) și luni (24 februarie), cele 15 defibrilatoare urmează să fie instalate la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" Oradea, Liceul Teologic Reformat ,,Lorantffy Zsuzsanna" Oradea, Liceul Teoretic ,,Ady Endre" Oradea, Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" Oradea, Școala Gimnazială ,,Szacsvay Imre" Oradea (aici, cele două aparate pentru cele două locații, de pe Str. Mihai Eminescu și Tudor Vladimirescu, au fost instalate chiar marți, ieri - n.n. de la ora 12.00, respectiv ora 14.00), Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Szent Laszlo" Oradea, Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea (aparatul a fost instalat marți - ieri, la ora 13.00), Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea (structura Ion Bogdan), Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Școala Gimnazială ,,Octavian Goga" Oradea, Grădinița cu Program Prelungit ,,Orsolya" și Grădinița cu Program Prelungit Nr. 53 (structura GPP Nr. 19).
Pe Facebook OviDan, pagină de educație, puteți să-l ascultați pe domnul Kis Balazs vorbind despre aparat și modul de folosință...
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:06 Ora de vară a Europei de Est