Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a

Duminică,

Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a

Duminică (16 august 2009), Primăria și Consiliul local Cociuba Mare (primar, dl Ioan Irimie) au organizat cea de-a treia ediție a serbărilor comunei, acordând și primul titlu de cetățean de onoare al comunei, unui fiu al satului Cheșa, dl Vasile Dumbravă – director, șef serviciu și consilier superior la Curtea de Conturi a României.

 Manifestările au început cu un parastas de pomenire a eroilor comunei, oficiat de părintele paroh, Liviu Tirla, și preotul pensionar Petru Marta, la Troița eroilor din fața bisericii. Alături de cei 35 de eroi ai comunei Cociuba Mare, căzuți în primul și cel de-al doilea război mondial, a fost pomenit și Ioan Mladin, eroul revoltelor țărănești din 1949, împotriva comuniștilor...
 Depuneri de coroane la Troița eroilor
 După slujba de pomenire, oficialități locale și județene au depus coroane și jerbe la Troița eroilor (la momentul solemn au fost prezenți: prefectul Gavrilă Ghilea, senator PD-L, Petru Filip, deputat PD-L, Ștefan Seremi, dl Mircea Bradu – directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național al județului Bihor, dl Marius Ștefan – dir. adj. al Oficiului Județean pentru Consultanță Agricolă, dna Gabriela Iova – prim-vicepreședinte al organizației de femei a PD-L, dna Călina Vesa - vicepreședintele organizației de tineret a PD-L, dl Dumitru Frese – consilier județean, dl Marius Pârcioagă – directorul Direcției de Sănătate Publică, dl Ioan Bercea – director la Finanțe Publice Bihor, alți directori ai unor instituții județene: Ioan Sabău, Vasile Tripon, Traian Abrudan, dl Gheorghe Vid – primarul comunei Căpâlna, primarii orașelor Vașcău și Nucet, dl Ștefan Dulău - consilier județean al PD-L, dl Vasile Dumbravă, alți invitați și locuitori ai comunei...).      
 De la troiță, primarul comunei i-a condus pe distinșii invitați la locul de desfășurare a manifestărilor cultural-artistice. Pe stadionul echipei locale de fotbal „Izvorul” Cociuba Mare, tocmai se desfășura partida de fotbal dintre „Izvorul” Cociuba Mare și F.C. Bihor II, în cadrul primei etape a Campionatului județean, divizia D, partidă pierdută „eroic” de gazde, cu scorul 8-1 (toate cele nouă goluri fiind înscrise de oaspeți: Butuc, Teșan și Selegean, câte un gol, iar Pintea – autogol, Lobonț – 3 și Ardelean – 2).
Artiști de artiști, și mai mari și mai mici
Pe scenă, programul cultural a fost deschis de Dan Tiberiu și formația sa - „Dinamic” Cociuba Mare, care a dat tonul distracției. I-au urmat mai tinerii dar îndrăgiții soliști Mircea Bronț și Ciprian Zapota, fii ai satului sau din zonă, precum și nume consacrate: Mariana Deac, Florica Ruja, Maria Haiduc și Florica Duma. Alături de veterani, au avut onoarea să cânte „muguri și mlădițe de tezaur”, soliști ai Ansamblului Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș, dintre care îl amintim pe Raul Leuca, o adevărată vedetă a ansamblului. Tot din rândul acestor muguri și mlădițe de tezaur bihorean le-am ascultat pe Alexandra Paina (din Sântandrei) și Andrada Crăciun (din Oradea), voci plăcute, care promit și despre care vom mai scrie, cu siguranță, Mihaela Popa, membru al ansamblului „Nuntașii Bihorului”, Mihaela având rădăcinile în Cheșa, și mai tânăra speranță a comunei, Daniela Blidar (chiar din Cociuba Mare). Dintre renumitele ansambluri ale Bihorului au fost prezente pe scenă „Nuntașii Bihorului” și „Lioara” – ansamblul Casei  Tineretului, care a străbătut și încântat Europa, din Ungaria și Slovacia, în Cehia, Polonia și Germania... Cei patru feciori ai Bihorului, Remus Bondar, Ciprian Mocan, Aurel Ionoi și Ovidiu Piscoi, frumoși și talentați, au încins atmosfera și au adus dănțăușii în fața scenei, pe ringul de dans.
Învățătorul Ioan Nan și copiii din Socodor (Arad)
De la prima ediție a serbărilor, învățătorul Ioan Nan, care a slujit zece ani în satul Petid, a ținut să fie prezent alături de consăteni la fiecare ediție. Și de această dată (ca și în 2007 și 2008), el a adus pe scenă un ansamblu de copii, dansatori și soliști vocali (Adelina Þapoș, Ioana Mariș, Roxana Unc, Valentina Șimon, Georgiana Moloață, Iasmina Vorindan și Claudia Negrău), frumoși și talentați, elevi ai Școlii cu clasele I-VIII „Iustin Marșeu” din Socodor, județul Arad, pe care i-a învățat să joace ca-n Bihor, polcă și pă picior... După frumosul lor recital, dascălul din Cociuba Mare i-a așezat la masă și i-a omenit cu bogracs făcut de angajații patronilor Marius și Ana Stoica (patronii supermarketului din localitate și ai altor magazine din zonă), care au pregătit bogracs pentru toți artiștii și invitații, mititei și frigărui..., dar nu numai pentru artiști și primarii din Căpâlna, Olcea, Vașcău și Nucet, ci pentru tot norodul pofticios, prieteni, consăteni și apropiați (Ana Trif și Mariana Stoica, de la care moștenește dragostea de meserie, respect pentru lucrul bine făcut). De dimineață și până după miezul nopții, după focul de artificii, cele trei cazane au fost golite în mai multe rânduri și umplute din nou, pentru ca tot omul să fie mulțumit. Dacă s-a întâmplat ca Lili Sandu să nu poată veni la serbări, locul ei a fost luat cu succes de Corina și trupa sa - „Music Management” din București (sponsorizată de dl Vasile Dumbravă – cetățeanul de onoare al comunei Cociuba Mare). Stilată și talentată, Corina și-a prezentat cu brio cartea de vizită, dovedindu-se cu lipici la tineri, dar și la domnul primar, pe care a reușit să-l „vrăjească” și să-l aducă la microfon. Înaintea Corinei a cântat Nicu Vesa, alt gen, altă distracție!
Vasile Dumbravă – primul cetățean de onoare al comunei
În toiul petrecerii, primarul Ioan Irimie și secretarul primăriei (Ionel Mîndru) au urcat pe scenă spre a lansa „bomba” ediției – conferirea primului titlu de cetățean de onoare al comunei, unui fiul al satului Cheșa, dl Vasile Dumbravă – director, șef serviciu și consilier superior la Curtea de Conturi a României...
Domnia sa nu a venit însă singur din Capitală, ci însoțit de prieteni..., mulți și buni, personalități politice și oameni de afaceri, cu care se mândrește..., iar domul primar s-a simțit onorat de asemenea oaspeți.
Alin Nica și al său „Stil”... din Iași
De vreo 10 ani, pe scena muzicală românească, ce nu duce lipsă de artiști tineri și talentați, a apărut Alin Nica din Iași, un interpret etno-dance (care cântă muzică de petrecere) ce colindă țara-n lung și-n lat, de la Iași la Suceava, Botoșani și Bacău, din Vatra Dornei în Timiș, Arad și Bihor (Oradea și Vârciorog), din Seini (Maramureș) la marea ce mare și neagră. În 2007, a reprezentat România la Festivalul Killer Wokhe din Kiel (Germania). Are la activ numeroase apariții la TV Național, Antena 1, Pro TV , Favorit, Etno și Taraf, iar la sfârșit de an și început de 2010, intenționează să scoată un album etno-dance de petrecere, „din respect enorm pentru muzica bună”, vorba lui Alin. Pe scena de la Cociuba Mare, Alin a fost însoțit de Monica și Mary (două soliste-dansatoare). În perioada următoare, Alin și trupa sa („Stil”) vor cânta la Botiz (în 23 august), Periam (în 5 septembrie), Pipirig (în 6 septembrie) și Gârcina (Neamț, în 13 septembrie). Cine dorește să-l contacteze pe Alin Nica pentru evenimente speciale, îl pot găsi la 0742/65.98.37 sau 0788/520.327.
Rar ni s-a întâmplat să auzim un artist că„are atâta dragoste și respect pentru muzică”. Alin e excepția care întărește regula. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (252 de poze), accesați Galeria foto: Ziua comunei Cociuba Mare, ediția a III-a.   

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:21 Ora standard a Europei de Est