Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul lunii februarie la Teatrul Regina Maria

În luna iubirii

Programul lunii februarie la Teatrul Regina Maria

Luna iubirii aduce pe scena teatrului peste 15 spectacole din repertoriul ambelor trupe ale Teatrului Regina Maria. Din program fac parte cele mai recente premiere, Elif și ploaia și Speranța nu urcă niciodată cu liftul, un Impro Patzan Show și un spectacol de poezie de dragoste cu ocazia Valentine`s Day, dar și spectacole din stagiunile trecute, care se reîntorc pe scenă, precum Eva Heyman și Anonimul venețian.

Trupa Iosif Vulcan 

Primul weekend din luna februarie este dedicat comediei! Sâmbătă, 1 februarie, de la ora 19, patzanii sunt puși pe glume și improvizație, așa că pregătiți-vă cu sugestii și idei pentru un IMPRO PATZAN SHOW memorabil la Sala Transilvania. Duminică, 2 februarie, de la ora 19, politica se dezbracă de cele mai fascinante secrete prin intermediul lui ...ESCU (de Tudor Mușatescu, regia Claudiu Goga) și a altor personaje la fel de motivate să obțină puterea.

Luni, 3 februarie, de la ora 19, EVA HEYMAN, aduce la lumină mărturiile cutremurătoare din jurnalul său, care documentează ororile trăite de comunitatea evreiască din ghetoul Oradea, în primăvara anului 1944, printr-o dramatizare emoționantă, sub regia și conceptul lui Emil Sauciuc și Ioana-Maria Repciuc. 

Marți, 4 februarie, de la ora 19, ULTIMII de Mimi Brănescu, regia Denisa Irina Vlad, aduce în scenă o familie prinsă între ușile închise ale lipsei de educație și a traumelor nevindecate. Cu mult umor negru și puseuri de adrenalină, spectacolul surprinde fragilitatea relațiilor umane și lupta cu viața însăși a celor care sunt... ultimii. 

Miercuri, 5 februarie, de la ora 18, puteți pătrunde în fascinanta lume a junglei, alături de Mowgli, Baloo și Bagheera în spectacolul CARTEA JUNGLEI, o adaptare după celebra poveste a lui Rudyard Kipling, în regia lui Daniel Vulcu.

Sâmbătă, 8 și 16 februarie, de la ora 19, are loc cea mai recentă premieră a Trupei Iosif Vulcan,  SPERANȚA NU URCĂ NICIODATĂ CU LIFTUL, de Simona Mihuțiu, regia Toni Nica, care aduce în discuție un subiect controversat în contextul evenimentelor actuale: integrarea tehnologiei în viețile oamenilor.

Duminică, 9 februarie, de la ora 19, are loc o poveste captivantă despre adevăr, putere și curaj: UN INAMIC AL POPORULUI, o adaptare modernă a piesei clasice de Henrik Ibsen, realizată de Thomas Ostermeier și Florian Borchmeyer, în regia lui Radu Iacoban. Spectacolul aduce în prim-plan conflictele morale și dilemele actuale, într-o montare intensă și provocatoare.
La Sala Transilvania, miercuri, 12 februarie, de la ora 19, prăpastia intergenerațională care ia naștere între părinți și copii, capătă urmări tragice în FIUL, de Florian Zeller, regia Bobi Pricop, iar vineri, 14 februarie, de la ora 19, PÂNĂ CÂND MOARTEA NE VA DESPĂRȚI (LISELOTTE ȘI LUNA MAI), de Pozsgai Zsolt, regia Daniel Vulcu explorează cu umor și sensibilitate căutarea iubirii adevărate și încercările unei femei de a găsi partenerul ideal. Tot în 14 februarie, la Casa Darvas-La-Roche, va avea loc un recital de poezie de dragoste, de la ora 19.00. 

Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 19, ELIF ȘI PLOAIA, de Sami Ibrahim, regia Alex Ianăși, spune o poveste poetică despre apartenență, sacrificiu și dorința de libertate, îmbinând fantezia cu realitățile actuale.  

Vineri, 28 februarie, de la ora 19, la Sala Transilvania prinde viață o poveste despre regrete și sentimente care transcend timpul, într-o montare care vă va emoționa: ANONIMUL VENEȚIAN, de Giuseppe Berto, regia Elvira Rîmbu. 

***

Trupa Arcadia
 
Duminică, 2 februarie, ora 11, vă invităm să descoperiți farmecul poveștilor clasice în spectacolul CAPRA CU TREI IEZI, inspirat de opera nemuritoare a lui Ion Creangă și regizat de Daniel Vulcu.
    
Sâmbătă, 8 februarie, ora 11, O RAZĂ DE SOARE pătrunde prin acoperișul unei case și dă naștere unei prietenii neașteptate între o delicată balerină de porțelan și un șoricel curios. Create de Al.T.Popescu și imaginate pe scenă de regizorul Toma Hogea, cele două personaje reușesc să emoționeze și să inspire micii spectatori. 

Duminică, 9 februarie, ora 11, descoperiți magia poveștii clasice SCUFIȚA ROȘIE, inspirată de scrierile lui Charles Perrault și Frații Grimm, în regia plină de imaginație a Mariei Mierluț. O aventură încântătoare pentru cei mici, cu personaje îndrăgite și momente de neuitat.

Sâmbătă, 15 februarie, ora 11, alăturați-vă doctorului în misiunea sa de a ajuta animalele și de a aduce zâmbete pe chipurile copiilor: DOCTORUL AUMĂDOARE, după Kornei Ciukovski, regia: Iulian Bulancea.

Sâmbătă, 22 februarie, ora 11, explorați lumea alături de ELEFĂNȚELUL CURIOS, o adaptare după Nina Cassian, regizată de Iulian Bulancea. O poveste plină de farmec și învățături, perfectă pentru micii exploratori cu imaginație bogată.

***

Bilete se pot achiziționa de pe site-ul Eventim.ro sau de la Agenția de bilete, în următoarele intervale orare:
  • Luni: 14.00 - 18.00
  • Marți și Joi: 12.00-18.00
  • Miercuri și Vineri: 10.00-14.00
De asemenea, biletele se pot achiziționa și înainte cu o oră înainte de fiecare spectacol.
Pentru informații și rezervări: 0359.452.324

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:40:39 Ora de vară a Europei de Est